Την αναγνώριση της Παλαιστίνης το συντομότερο δυνατό, αλλά και κυρώσεις εναντίον ισραηλινών εποίκων φέρεται να εξετάζει ο Γάλλος πρόεδρος.
Μετά τις δηλώσεις Μακρόν οι τόνοι φαίνεται πως έχουν ανέβει. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε ότι το Παρίσι συνεχίζει να είναι δεσμευμένο και προσηλωμένο στην λύση των δύο κρατών για την επίλυση του Παλαιστινιακού. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η ύπαρξη ενός παλαιστινιακού κράτους δεν είναι απλώς ένα ηθικό καθήκον αλλά και μια πολιτική αναγκαιότητα».
Και μάλιστα ο Εμανουέλ Μακρόν απείλησε με κυρώσεις τους ισραηλινούς εποίκους: «Ο αποκλεισμός της Γάζας δημιουργεί μια κατάσταση που είναι ανυπόφορη στο έδαφος. Και έτσι, αν δεν υπάρξει απάντηση που να ανταποκρίνεται στην ανθρωπιστική κατάσταση τις επόμενες ώρες και ημέρες, προφανώς, θα πρέπει να σκληρύνουμε τη συλλογική μας θέση».
Η απάντηση του Ισραήλ
Το Ισραήλ κατηγορεί τον Γάλλο πρόεδρο ότι έχει ξεκινήσει «σταυροφορία» εναντίον του εβραϊκού κράτους. Σε επίσημη ανακοίνωσή του, το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει ανθρωπιστικός αποκλεισμός» στη Γάζα, χαρακτηρίζοντας την αντίθετη άποψη «κραυγαλέο ψέμα». Παράλληλα, κατηγόρησε τον Μακρόν ότι αντί να ασκήσει πίεση στους «τζιχαντιστές τρομοκράτες», επιδιώκει να τους ανταμείψει με την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. Η ανακοίνωση περιείχε επίσης αιχμές για την 7η Οκτωβρίου, ημερομηνία που σχετίζεται με σημαντικά γεγονότα στη σύγκρουση.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ σε ανακοίνωση του ανέφερε ότι ο ισχυρισμός ότι υπάρχει αποκλεισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Γάζα είναι «ένα κατάφωρο ψέμα».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι σχεδόν 900 φορτηγά με βοήθεια έχουν εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας από τότε που χαλάρωσε ο αποκλεισμός της και ότι το νέο σύστημα που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ έχει διανείμει 2 εκατομμύρια γεύματα και χιλιάδες πακέτα βοήθειας.
Και ο Ισραελ Κατς κατά Μακρόν
Απάντηση στον Μακρόν έδωσε και ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ισραελ Κατς, ο οποίος κατά την διάρκεια επίσκεψης σε στρατιωτικό φυλάκιο εβραϊκού οικισμού στον βόρειο τομέα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, υποστήριξε την σαφή και απερίφραστη πρόθεση για την «οικοδόμηση ενός εβραϊκού ισραηλινού κράτους» στο παλαιστινιακό έδαφος που το Ισραήλ διατηρεί υπό την κατοχή του από το 1967 και τον Πόλεμο των Έξι Ημερών.
«Είναι ένα σαφές μήνυμα προς τον Μακρόν και προς τους φίλους του: θα αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος στα χαρτιά και θα οικοδομήσουμε ένα εβραϊκό ισραηλινό κράτος. Το χαρτί θα πεταχτεί στα σκουπίδια της Ιστορίας και το κράτος του Ισραήλ θα ευημερήσει και θα ανθήσει», είπε ο Κατς.