ΑρχικήΕπικαιρότηταΔιπλωματικό θρίλερ για τη Μονή Σινά: Στο Κάιρο η ελληνική αντιπροσωπεία -...

Διπλωματικό θρίλερ για τη Μονή Σινά: Στο Κάιρο η ελληνική αντιπροσωπεία – Ανησυχία για τη «μετά Σίσι» εποχή

Με το βλέμμα στραμμένο στο Κάιρο βρίσκεται σήμερα η Αθήνα αλλά και ολόκληρος ο χριστιανικός κόσμος, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μεταβαίνει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα για κρίσιμη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Badr Abdelatty.

Στο επίκεντρο της επίσκεψης βρίσκεται η υπόθεση της Μονής Σινά και το ιδιοκτησιακό καθεστώς της, μετά τη δικαστική απόφαση που μεταβιβάζει την περιουσία της στο αιγυπτιακό Δημόσιο.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ηγείται υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα υπουργεία Εξωτερικών, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Πολιτισμού, σε μια αποστολή που έχει ως στόχο να αποτραπεί η αλλαγή καθεστώτος στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης, μία από τις σημαντικότερες εστίες της Ορθοδοξίας.

Διεθνής ανησυχία για τη Μονή Σινά

Η απόφαση των αιγυπτιακών αρχών να μεταβιβάσουν τη Μονή στο κράτος και να προχωρήσουν σε δήμευση της περιουσίας και απομάκρυνση των μοναχών έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις, καθώς συνιστά ευθεία παραβίαση θρησκευτικών και ατομικών ελευθεριών. Όπως ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, «η Ελλάδα υπερασπίζεται το ιστορικά διαμορφωμένο καθεστώς της Μονής και επιδιώκει συμφωνία βάσει των όσων είχαν τεθεί στο ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου».

Ο στόχος της ελληνικής αποστολής

Η Αθήνα επιδιώκει να ενεργοποιήσει την εξωδικαστική συμφωνία που είχε ανακοινωθεί μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη–Σίσι τον Μάιο, με την οποία αναγνωρίζονταν ιδιοκτησιακά δικαιώματα στη Μονή. Παρότι η συμφωνία δεν υπογράφηκε, η ελληνική πλευρά καλείται τώρα να αντιμετωπίσει ένα νομικό τετελεσμένο. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει νέα διαπραγμάτευση στη βάση της αρχικής συνεννόησης, επιδιώκοντας εξωδικαστικό διακανονισμό που θα επιβεβαιώνει τις δεσμεύσεις του Αιγύπτιου προέδρου για διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος.

Καχυποψία από τη στάση του Καΐρου

Αρνητικό σήμα εκπέμπουν οι ανακοινώσεις της αιγυπτιακής προεδρίας και του ΥΠΕΞ, που περιορίζονται στον «λατρευτικό χαρακτήρα» της Μονής, χωρίς καμία αναφορά στο ιδιοκτησιακό ζήτημα. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι το Κάιρο επικαλείται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης προκειμένου να επαναδιαπραγματευτεί όσα είχαν ήδη συμφωνηθεί.

Δύσκολη διαπραγμάτευση – Ανησυχία για τη «μετά Σίσι» εποχή

Οι διαπραγματεύσεις χαρακτηρίζονται ήδη από διπλωματικές πηγές ως «θρίλερ», καθώς απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί και συμβιβασμοί. «Μια συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί τώρα», τονίζουν κύκλοι της ελληνικής αποστολής, εκφράζοντας τον φόβο ότι ενδεχόμενη αλλαγή ηγεσίας στην Αίγυπτο στο μέλλον θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενέργειες που θα πλήττουν όχι μόνο την ιδιοκτησία, αλλά και τον ελληνορθόδοξο χαρακτήρα και τα θρησκευτικά δικαιώματα της Μονής και των μοναχών της.