Οι καλοκαιρινές αναγνωστικές προτάσεις του Μπιλ Γκέιτς: Πέντε δυνατά απομνημονεύματα που τον ενέπνευσαν να γράψει τη δική του ιστορία.
Ο Μπιλ Γκέιτς, συνιδρυτής της Microsoft και ένας από τους πιο γνωστούς φιλάνθρωπους στον κόσμο, παρουσίασε μέσω του προσωπικού του blog Gates Notes τη φετινή του καλοκαιρινή λίστα με προτεινόμενα βιβλία. Αυτή τη φορά, το θέμα είναι τα απομνημονεύματα και οι αληθινές ιστορίες ανθρώπων που, όπως δηλώνει ο ίδιος, τον βοήθησαν να γράψει τη δική του.
Όπως εξηγεί, η συγγραφή του προσωπικού του βιβλίου Source Code: How It All Began, που κυκλοφόρησε νωρίτερα φέτος, αποτέλεσε ένα ταξίδι αναστοχασμού και έμπνευσης. «Κατά τις πρώτες ημέρες της Microsoft διάβαζα ασταμάτητα για εταιρείες τεχνολογίας. Όταν ξεκίνησα το Ίδρυμα Gates, μελέτησα την ιστορία της αμερικανικής φιλανθρωπίας. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τα απομνημονεύματά μου. Ήθελα να αντλήσω έμπνευση από τα καλύτερα που είχα διαβάσει», σημειώνει.
Παρότι, όπως λέει, δεν υπάρχει άμεση σύνδεση των βιβλίων με το Source Code, διακρίνει σε αυτά στοιχεία όπως η ευαλωτότητα του Bono, οι εσωτερικές συγκρούσεις της Tara Westover με την οικογένειά της και το αίσθημα του Trevor Noah ότι δεν ανήκει πουθενά. «Τα απομνημονεύματα είναι μια υπενθύμιση ότι οι άνθρωποι έχουν αμέτρητες, συναρπαστικές ιστορίες να πουν για τη ζωή τους», γράφει.
Τα βιβλία που ξεχώρισε ο Μπιλ Γκέιτς:
1. Personal History, της Katharine Graham
Ο Γκέιτς γνώρισε την εμβληματική εκδότρια της Washington Post το 1991 – την ίδια μέρα που γνώρισε και τον Warren Buffett. Όπως αναφέρει, θαύμαζε τη δύναμη και την ηγεσία της Graham, που διαχειρίστηκε κρίσεις όπως το Watergate και τα Pentagon Papers, σε μια εποχή που ελάχιστες γυναίκες είχαν ηγετικούς ρόλους στον Τύπο. «Το βιβλίο της είναι μια ισχυρή υπενθύμιση ότι οι μεγάλοι ηγέτες μπορούν να προέρχονται από τα πιο απρόσμενα μέρη», σημειώνει.
2. Chasing Hope, του Nicholas Kristof
Ο βραβευμένος δημοσιογράφος του New York Times, Nicholas Kristof, έχει επηρεάσει σημαντικά τον Γκέιτς από το 1997, όταν ένα άρθρο του για τη διάρροια σε παιδιά αναπτυσσόμενων χωρών τον ώθησε να επικεντρωθεί στη φιλανθρωπία. Στο Chasing Hope, ο Kristof εξιστορεί την πορεία του σε πάνω από 150 χώρες, διατηρώντας την πίστη του ότι ο κόσμος μπορεί να γίνει καλύτερος. «Ο κόσμος θα ήταν καλύτερος με περισσότερους σαν τον Kristof», γράφει ο Γκέιτς.
3. Educated, της Tara Westover
Η Tara μεγάλωσε απομονωμένη σε μια μορμονική οικογένεια επιβιωτιστών, με γονείς που απέρριπταν τον σύγχρονο κόσμο. Η προσωπική της αναζήτηση για γνώση και ανεξαρτησία οδήγησε σε ρήξη με την οικογένειά της – μια εμπειρία που ο Γκέιτς παρομοιάζει με την εφηβική αφύπνιση πολλών ανθρώπων. «Καταγράφει με θαυμαστή ενσυναίσθηση την πορεία από την εξάρτηση προς την αυτογνωσία», σχολιάζει.
4. Born a Crime, του Trevor Noah
Ο παρουσιαστής του The Daily Show περιγράφει τη ζωή του ως παιδί ανάμεικτης καταγωγής στη Νότια Αφρική του απαρτχάιντ – μια ύπαρξη που τον καθιστούσε παράνομο από τη γέννησή του. Ο Γκέιτς συνδέεται με το αίσθημα του «outsider», αν και, όπως παραδέχεται, ο Noah είχε πολύ πιο δύσκολες εμπειρίες. «Η ματιά του ξεπερνά σύνορα και εθνικές ταυτότητες», γράφει.
5. Surrender, του Bono
Ο Bono αποκαλύπτει τις συναισθηματικές δυσκολίες που κουβαλά από την παιδική του ηλικία και τη δύσκολη σχέση με τον πατέρα του, η οποία τον ώθησε να αποδείξει την αξία του μέσα από τη μουσική. Ο Γκέιτς επαινεί την ευθύτητα και τη διαύγεια με την οποία ο τραγουδιστής των U2 μιλά για τη «δίψα για αναγνώριση» και το πώς τελικά κατανόησε ότι κανένα πλήθος δεν μπορεί να γεμίσει τα εσωτερικά κενά. «Ήταν ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς να είσαι ανοιχτός στις δικές σου προκλήσεις», καταλήγει.