Το GBU-57A/B MOP (Massive Ordnance Penetrator) είναι μια βόμβα “bunker buster” με καθοδήγηση ακριβείας και χαρακτηρίζεται ως «η μητέρα των βομβών».
Η GBU-57 είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τις βόμβες buker buster κι έχει τη βαθύτερη διείσδυση. Λόγω του μεγέθους της (6 μέτρα) και του βάρους της (πάνω από 13 τόνους), μπορεί να μεταφερθεί μόνο από μεγάλα βομβαρδιστικά όπως το αμερικανικό B-2 Spirit.
Έχει σχεδιαστεί για να εκτελεί μια δύσκολη και πολύπλοκη αποστολή προσέγγισης και καταστροφής βαθιών υπόγειων καταφυγίων ή όπλων μαζικής καταστροφής σε καλά προστατευμένες εγκαταστάσεις.
Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ για να διαλυθεί το «πυρηνικό εργοστάσιο» του Ιράν;
Η GBU-57 χρησιμοποιείται για να διαλύει υπόγεια καταφύγια, ακόμα και όταν αυτά βρίσκονται δεκάδες μέτρα κάτω από τη γη. Το πυρηνικό εργαστήριο του Φορντόου (Fordow) έχει βρίσκεται μέσα στα βουνά κοντά στην πόλη Κομ, στο βόρειο Ιράν. Εκτός από τη φυσική οχύρωση, έχει ενισχυθεί και με το φημισμένο ιρανικό τσιμέντο, το οποίο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στους σεισμούς.
Πέντε σήραγγες εισχωρούν σε μια ορεινή περιοχή, μια μεγάλη υποστηρικτική δομή και μια ευρεία ζώνη ασφαλείας: αυτά είναι όσα μπορεί κανείς να διακρίνει γύρω από το εργοστάσιο εμπλουτισμού καυσίμου του Φορντό, σύμφωνα με πρόσφατες δορυφορικές εικόνες.
Αποκαλύφθηκε το 2009 αλλά παραμένει «άγνωστο»
Το απόρρητο και βαριά φυλασσόμενο συγκρότημα, το οποίο έχει χτιστεί κοντά στην ιερή πόλη Κομ, είναι ένα μυστήριο για την πραγματική έκταση από τότε που έγινε γνωστό, το 2009.
Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το CNN, ένα σημαντικό μέρος όσων γνωρίζουμε προέρχεται από ένα αρχείο ιρανικών εγγράφων που είχε κλαπεί πριν από χρόνια από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.
Οι κύριες αίθουσες του βρίσκονται σε βάθος περίπου 80 έως 90 μέτρων κάτω από το έδαφος – ασφαλείς από οποιαδήποτε αεροπορική βόμβα που είναι γνωστό ότι κατέχει το Ισραήλ, καθιστώντας την καταστροφή της εγκατάστασης από αέρος σχεδόν αδύνατη.
Τελευταία πληθαίνουν οι φήμες ότι ίσως το Ιράν επιχειρήσει στο Φορντό να μετατρέψει τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου σε πυρηνική βόμβα.
Το Ισραήλ έχει βάλει στο στόχαστρο την εγκατάσταση τις τελευταίες ημέρες.
Η βόμβα GBU-57 διαθέτει πολεμική κεφαλή εκρηκτικών 2.600 κιλών περίπου. Το περίβλημα της κεφαλής είναι κατασκευασμένο από ειδικό χάλυβα υψηλής απόδοσης, κάτι που της επιτρέπει να διεισδύει σε μεγάλα βάθη και να καταστρέφει ενισχυμένα υπόγεια καταφύγια και σήραγγες. Έχει τη δυνατότητα να φθάνει σε βάθος πάνω από 60 μέτρα και μπορεί να μεταφερθεί μόνο από τα βομβαρδιστικά B-2 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.
Προστατευμένο ακόμη ακόμα και από τις ισχυρότερες βόμβες
Πρόσφατες εκθέσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) υποδεικνύουν ότι το Ιράν έχει αυξήσει σημαντικά την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου στο εργοστάσιο του Φορντό, φτάνοντας σε επίπεδα εμπλουτισμού της τάξης του 60%. Σύμφωνα με ειδικούς και την ίδια την IAEA, η εγκατάσταση διαθέτει πλέον περίπου 2.700 φυγοκεντρητές.
Σύμφωνα με το αμερικανικό think tank ISIS (Institute for Science and International Security), το Ιράν μπορεί να μετατρέψει τα τρέχοντα αποθέματα ουρανίου εμπλουτισμένου στο 60% σε 233 κιλά ουρανίου οπλικής καθαρότητας μέσα σε τρεις εβδομάδες, μόνο στο εργοστάσιο του Φορντό, ποσότητα αρκετή για την κατασκευή εννέα πυρηνικών όπλων.

Γι’ αυτό το Φορντό αποτελεί κομβικό στόχο στις προσπάθειες του Ισραήλ να αποδυναμώσει ή να καταστρέψει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Το ερώτημα όμως παραμένει: είναι κάτι τέτοιο εφικτό;

Σύμφωνα με τον πρέσβη του Ισραήλ στις ΗΠΑ, Γιεχιέλ Λάιτερ, σε συνέντευξή του στο Merit TV τη Δευτέρα, μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν τη βόμβα που απαιτείται για να πληγεί η εγκατάσταση του Φορντό από αέρος.
Έκθεση του Μαρτίου από το βρετανικό think tank Royal United Services Institute (RUSI) επισημαίνει ότι η καταστροφή του Φορντό από αέρος είναι σχεδόν αδύνατη για το Ισραήλ και θα απαιτούσε σημαντική στρατιωτική ισχύ και στήριξη από τις ΗΠΑ.
Ακόμα και οι αμερικανικές βόμβες GBU-57 “massive ordnance penetrator”, οι ισχυρότερες διατρητικές βόμβες στον κόσμο, δεν μπορούν να φτάσουν πέρα από τα 60 μέτρα βάθος.
Κι αυτό γιατί οι κύριες εγκαταστάσεις του Φορντό βρίσκονται σε βάθος 80-90 μέτρων, σύμφωνα με την ίδια έκθεση. Επιπλέον, οι GBU-57 μπορούν να μεταφερθούν μόνο από βομβαρδιστικά stealth B-2 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, αεροσκάφη που δεν διαθέτει το Ισραήλ, ακόμη και αν του παραχωρηθούν οι βόμβες.
Άλλοι αναλυτές συμφωνούν ότι ακόμα και οι ΗΠΑ, αν επιχειρούσαν να πλήξουν το Φορντό, πιθανότατα δεν θα μπορούσαν να το καταφέρουν με μία μόνο βόμβα, αλλά θα χρειαστούν επαναλαμβανόμενα χτυπήματα.
Μια εναλλακτική στρατιωτική επιλογή, σύμφωνα με αναλυτές, θα ήταν το Ισραήλ να πλήξει σε βάθος τις εισόδους των σηράγγων και να εξουδετερώσει το σύστημα αερισμού. Αν καταστραφούν οι σήραγγες και διακοπεί η ηλεκτροδότηση, θα χρειαστούν μήνες μέχρι οι Ιρανοί να μπορέσουν να επαναφέρουν την εγκατάσταση σε λειτουργία, επισημαίνουν οι ειδικοί.
Πηγή: skai.gr