Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε για πρωινό την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ. Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Μέρκελ αντάλλαξαν απόψεις για τις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις.
Η πρώην Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επανέφερε στο προσκήνιο χθες, σε συζήτηση με τον Αλέξη Παπαχελά που διοργάνωσε η «Καθημερινή», τις κρίσιμες στιγμές της ελληνικής κρίσης, με αφορμή και την κυκλοφορία των απομνημονευμάτων της.
Η κ. Μέρκελ μίλησε για τις δύσκολες αποφάσεις που έλαβε τότε ως καθοριστική μορφή της ΕΕ, εξηγώντας ότι βασική της προτεραιότητα ήταν η διατήρηση της συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών. Περιέγραψε την αρχική της έκπληξη όταν ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου την ενημέρωσε για το βάθος της ελληνικής κρίσης και αναφέρθηκε στις εξαντλητικές διαπραγματεύσεις με Ευρωπαίους ηγέτες, όπως ο Νικολά Σαρκοζί, αλλά και στις προσπάθειες να ξεπεραστούν τα γερμανικά συνταγματικά εμπόδια για να εγκριθεί η βοήθεια προς την Ελλάδα.
Η πρώην καγκελάριος ανέδειξε τη συμβολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι, που χάρη στο σχέδιο τεσσάρων σημείων του κατάφερε να δώσει διέξοδο στο αδιέξοδο, καθώς και τη συνεχή πίεση που δεχόταν από τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για Grexit – σενάριο το οποίο, όπως είπε, απέρριπτε σταθερά.
Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε στην αγωνία της για την πρόταση δημοψηφίσματος του Γιώργου Παπανδρέου στις Κάννες, ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τη στάση του Αντώνη Σαμαρά, αν και είχε συμφωνήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. «Ήμουν ο κακός μπάτσος τότε», είπε, σημειώνοντας πως κάποιος έπρεπε να θέσει την Ελλάδα σε τροχιά σταθερότητας, παρότι τα μέτρα επηρέασαν βαθιά τους πολίτες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η περιγραφή της σχέσης της με τον Αλέξη Τσίπρα, η οποία ξεκίνησε δύσκολα αλλά εξελίχθηκε σε σχέση αμοιβαίας κατανόησης. Η Μέρκελ θυμήθηκε την πρώτη τους συνάντηση στο Βερολίνο, όταν ο κ. Τσίπρας καθυστέρησε καθώς συναντούσε διαδηλωτές. Τόνισε πως, παρά τις αντίθετες θέσεις τους, κατάφεραν να βρουν κοινό έδαφος με αμοιβαίο σεβασμό, αναγνωρίζοντας ότι δεν προσπάθησαν να παίξουν παιχνίδια, αλλά αντιμετώπισαν τα προβλήματα ανοιχτά.
Η πρώην καγκελάριος περιέγραψε ως το «πιο σιωπηλό» τηλεφώνημα της καριέρας της εκείνο που δέχθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα για το δημοψήφισμα, όταν έμαθε ότι το κόμμα του θα συνιστούσε «όχι». Αναφέρθηκε στις δύσκολες μέρες των capital controls και στις εκλογές που ακολούθησαν, ενώ επανέλαβε ότι ουδέποτε πίστεψε στην προοπτική του Grexit.
Η κ. Μέρκελ εξέφρασε τη χαρά της που η Ελλάδα ξεπέρασε την κρίση και υπάρχει πλέον καλή συνεννόηση ανάμεσα στους δύο λαούς. Υπογράμμισε ότι δεν αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη, καθώς οι αποφάσεις της στόχευαν στη διατήρηση της ευρωπαϊκής συνοχής. Εξήρε δε την αντοχή και τη συνοχή του ελληνικού λαού, τονίζοντας πως «έχουμε να μάθουμε πολλά από την Ελλάδα».