Οι Αμερικανοί είναι βαθιά χωρισμένοι στα κομματικά τους στρατόπεδα, αλλά οι διαχωριστικές γραμμές μετακινούνται συνεχώς με περίεργους και απροσδόκητους τρόπους, σύμφωνα με ανάλυση του CNN για τον δικομματισμό στις ΗΠΑ.
Ρεπουμπλικάνοι που μεγάλωσαν στο «Μεγάλο Παλαιό Κόμμα» (Grand Old Party) δύσκολα αναγνωρίζουν το κόμμα που έχει πλέον χαρακτηριστεί από το κίνημα «Make America Great Again».
Δημοκρατικοί που πανηγύριζαν όταν ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον διακήρυξε το τέλος της εποχής του μεγάλου κράτους, μπορεί να αναρωτιούνται πώς γίνεται ένας δημοκρατικός σοσιαλιστής να είναι υποψήφιος του κόμματός τους για δήμαρχος της Νέας Υόρκης.
Άλλοι πάλι, έχουν ακολουθήσει τον πρώην Δημοκρατικό Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, ο οποίος με το σύνθημα «Make America Healthy Again» επέλεξε να στηρίξει τον Τραμπ.
Δύο επιλογές δεν αρκούν για τους πολλούς
Για διάφορους θεσμικούς λόγους, οι Αμερικανοί περιορίζονται συνήθως σε δύο κόμματα, παρόλο που οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως λίγοι είναι πραγματικά ευχαριστημένοι με τις υπάρχουσες επιλογές.
Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ενδιαφέρον η δέσμευση του Έλον Μασκ να ιδρύσει ένα «Κόμμα της Αμερικής» ως εναλλακτική σε Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς, αν το νομοσχέδιο-μαμούθ του Τραμπ ψηφιστεί.
«Η χώρα μας χρειάζεται μια εναλλακτική στο δικομματικό σύστημα Δημοκρατικών-Ρεπουμπλικάνων, ώστε οι πολίτες να έχουν πραγματικά φωνή», έγραψε ο Μασκ στα social media.
Όπως εξήγησε, η κύρια ανησυχία του είναι πως το τεράστιο αυτό νομοσχέδιο θα αυξήσει το εθνικό χρέος – και όχι, όπως ισχυρίζεται ο Τραμπ, επειδή είναι ενοχλημένος για το τέλος των φορολογικών κινήτρων για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Η δέσμευση για τρίτο κόμμα έρχεται μετά την πρόσφατη τοποθέτηση του Μασκ ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται ένα κόμμα «που να εκπροσωπεί πραγματικά το 80% των πολιτών που βρίσκονται στο κέντρο».
Μα ποιο κέντρο;
Αξίζει να σκεφτούμε πώς φαντάζεται το «κέντρο» ένας τεχνοκράτης και λάτρης της τεχνολογίας όπως ο Μασκ.
Ο ίδιος ενδιαφέρεται βαθιά για την κλιματική αλλαγή και ονειρεύεται οι άνθρωποι να γίνουν διαπλανητικό είδος και να ζήσουν στον Άρη, αλλά αντιτίθεται στο νομοσχέδιο λόγω των υπερβολικών κρατικών δαπανών που προβλέπει.
Παράλληλα, αν και θέλει να ενθαρρύνει τις Αμερικανίδες να κάνουν περισσότερα παιδιά, θεωρεί την παράτυπη μετανάστευση υπαρξιακή απειλή για τις ΗΠΑ.
Το ίδιο δίλημμα δημιουργήθηκε πρόσφατα όταν η Καρίν Ζαν-Πιερ, πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου υπό τον πρόεδρο Μπάιντεν, ανακοίνωσε, λίγο πριν από την κυκλοφορία των απομνημονευμάτων της, την αποχώρησή της από το Δημοκρατικό Κόμμα.
«Χρειάζεται να είμαστε πιο ξεκάθαροι και να αμφισβητούμε τα πράγματα, αντί να παραμένουμε τυφλά πιστοί όπως ίσως κάναμε στο παρελθόν», δήλωσε στο CNN.
Όμως, η δική της εκδοχή ανεξαρτησίας φαίνεται να μην έχει καμία σχέση με το όραμα του Μασκ.
Τρεις εκδοχές Δημοκρατικών
Η εκλογική αναμέτρηση για τον δήμο της Νέας Υόρκης αναμένεται να είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες των επόμενων μηνών. Ο δημοκρατικός σοσιαλιστής Ζόραν Μάμντανι θα αναμετρηθεί με τον εν ενεργεία δήμαρχο και επίσης Δημοκρατικό, Έρικ Άνταμς, που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος. Στην κούρσα φέρεται να συμμετέχει και ο πρώην κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, ως ανεξάρτητος με το σύνθημα «Fight and Deliver», αν και δεν είναι σαφές αν θα κάνει σοβαρή καμπάνια μέχρι τον Νοέμβριο.
Έτσι, οι Νεοϋορκέζοι θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλές διαφορετικές εκδοχές Δημοκρατικών.
Τα υπάρχοντα τρίτα κόμματα
Στις ΗΠΑ υπάρχουν ήδη τρίτα κόμματα, όπως το Πράσινο και το Λιμπερταριανό, που εμφανίζονται σχεδόν σε όλες τις πολιτείες στις προεδρικές εκλογές. Ωστόσο, δεν διαθέτουν τη δύναμη να εκλέξουν μέλη στη Βουλή ή τη Γερουσία.
Ο πρώην βουλευτής Ρον Πολ είχε θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία τόσο ως Λιμπερταριανός όσο και ως Ρεπουμπλικανός, αλλά κέρδισε μεγαλύτερη απήχηση ως Ρεπουμπλικανός με φιλελεύθερη σκέψη. Ο γιος του, γερουσιαστής Ραντ Πολ, είναι από τους λίγους Ρεπουμπλικάνους που τολμούν να εναντιωθούν στον Τραμπ και να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, ανησυχώντας – όπως και ο Μασκ – για το δημόσιο χρέος.
«Στο κέντρο είσαι roadkill»
Η γερουσιαστής από την Αλάσκα, Λίζα Μουρκόφσκι, που θεωρείται πιο κοντά στο πολιτικό κέντρο, ψήφισε υπέρ του νομοσχεδίου, αφού πέτυχε ειδικές ρυθμίσεις που ωφελούν την πολιτεία της, αλλά πιθανόν να ενοχλήσουν τους υπόλοιπους Αμερικανούς. Η Μουρκόφσκι είναι μία σπάνια μετριοπαθής που κατάφερε να επιβιώσει πολιτικά χωρίς την υποστήριξη του κόμματός της, έχοντας κερδίσει ακόμη και εκλογές ως write-in υποψήφια το 2010, πριν το κόμμα της στραφεί πιο καθαρά προς τον Τραμπ. Όπως δήλωσε πρόσφατα, υπάρχουν περισσότεροι μετριοπαθείς Αμερικανοί απ’ όσους φαίνεται. «Τους εκπροσωπώ», είπε, «παρόλο που η Ουάσιγκτον είναι επικίνδυνο μέρος για έναν μετριοπαθή». «Στο κέντρο είσαι roadkill», είπε χαρακτηριστικά στο podcast «The Assignment».
«Είδος υπό εξαφάνιση»
Ένας ακόμη Ρεπουμπλικανός που καταψήφισε το νομοσχέδιο ήταν ο γερουσιαστής Τομ Τίλις από τη Βόρεια Καρολίνα, ο οποίος εξήγησε ότι οι περικοπές στο Medicaid θα άφηναν πολλούς κατοίκους της πολιτείας του χωρίς ασφάλιση. «Στην Ουάσιγκτον τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ξεκάθαρο ότι οι ηγέτες που επιδιώκουν τη συναίνεση και τη συνεννόηση θεωρούνται πλέον είδος υπό εξαφάνιση», ανέφερε σε δήλωσή του. Ανακοινώνοντας ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος, άνοιξε διάπλατα το δρόμο στους Δημοκρατικούς για να διεκδικήσουν την έδρα του.
Οι «ρυθμιστές» της πλειοψηφίας
Ίσως ο πρώην γερουσιαστής Τζο Μάντσιν από τη Δυτική Βιρτζίνια να παίξει ανάλογο ρόλο: στήριζε τους Δημοκρατικούς στις περισσότερες ψηφοφορίες, αλλά συχνά ερχόταν σε σύγκρουση με την ηγεσία, κάτι που τον καθιστούσε «αγκάθι» για τους προοδευτικούς. Όταν ο Μάντσιν αποχώρησε, οι Δημοκρατικοί έχασαν την πλειοψηφία στη Γερουσία. Στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του τόνισε την ανάγκη δημιουργίας τρίτης κομματικής επιλογής, αλλά δεν έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία.
Η άκρη του κέντρου
Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ κατέβηκε τελικά στις εκλογές αφού εγκατέλειψε το Δημοκρατικό Κόμμα, και η στήριξή του στον Τραμπ φαίνεται πως του προσέφερε νέους ψηφοφόρους. Ο Τραμπ του έδωσε ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής για τα εμβόλια, προκαλώντας ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα, ενώ ο Κένεντι επιδιώκει και την αντιμετώπιση των μεγάλων εταιρειών τροφίμων.
Η στήριξη που προσέφεραν οι οπαδοί του Κένεντι ίσως βοήθησε τον Τραμπ, αν και όχι τόσο όσο τα σχεδόν 300 εκατ. δολάρια που είναι γνωστό ότι έχει δαπανήσει ο Μασκ υπέρ του. Πλέον, οι πολιτικές κινήσεις του Μασκ ενδέχεται να έχουν αποξενώσει τόσο το φιλο-περιβαλλοντικό κοινό της Tesla όσο και τους φανατικούς οπαδούς του Τραμπ. Όση περιουσία κι αν διαθέτει, παραμένει το ερώτημα: σε ποιο «κέντρο» θα χωρούσε τελικά το «Κόμμα της Αμερικής» του;
Πηγή: CNN