ΑρχικήΕπικαιρότηταΜάνδρου: «Υπάρχουν και άλλοι βουλευτές στη δικογραφία του ΟΠΕΚΕΠΕ» - Ποιες άλλες...

Μάνδρου: «Υπάρχουν και άλλοι βουλευτές στη δικογραφία του ΟΠΕΚΕΠΕ» – Ποιες άλλες υποθέσεις ερευνώνται

Η δημοσιογράφος του Mega Ιωάννα Μάνδρου μίλησε για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην εκπομπή ΕΔΩ* με τον Σταμάτη Ζαχαρό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ι. Μάνδρου, υπάρχουν και άλλοι βουλευτές στη δικογραφία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αρχικά, οι δημοσιογράφοι αναφέρθηκαν στις ανοιχτές υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ανά χώρα.

Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας προκύπτει ότι οι ανοιχτές υποθέσεις ανά χώρα είναι οι εξής:

  • – Ελλάδα: 84 ενεργές έρευνες, εκτιμώμενης συνολικής βλάβης 1,71 δισ. ευρώ.
  • – Ιταλία: 764 υποθέσεις, εκτιμώμενης βλάβης 7,05 δισ. ευρώ.
  • – Γερμανία: 295 υποθέσεις, εκτιμώμενης βλάβης 5 δισ. ευρώ.
  • – Ρουμανία: 380 έρευνες, εκτιμώμενης βλάβης 2,57 δισ. ευρώ.
  • – Ισπανία: 75 έρευνες, εκτιμώμενης βλάβης 464,8 εκατ. ευρώ.
  • – Αυστρία: 46 έρευνες εκτιμώμενης βλάβης 735,5 εκατ. ευρώ.
  • – Βέλγιο: 79 έρευνες, εκτιμώμενης βλάβης 1,47 δισ. ευρώ.
  • – Βουλγαρία: 254 έρευνες, εκτιμώμενης βλάβης 1,13 δισ. ευρώ.
  • – Κροατία: 80 έρευνες, εκτιμώμενης βλάβης 373 εκατ. ευρώ.
  • – Κύπρος: 12 έρευνες, εκτιμώμενης βλάβης 583,42 εκατ. ευρώ.
  • – Τσεχία: 105 έρευνες, εκτιμώμενης βλάβης 779 εκατ. ευρώ.
  • – Εσθονία: 13 έρευνες, εκτιμώμενης βλάβης 8,4 εκατ. ευρώ.
  • – Φινλανδία: 13 έρευνες, εκτιμώμενης βλάβης 9,09 εκατ. ευρώ.
  • – Γαλλία: 114 έρευνες, εκτιμώμενης βλάβης 642,8 εκατ. ευρώ.
  • – Λετονία: 43 έρευνες, εκτιμώμενης βλάβης 130,7 εκατ. ευρώ.
  • – Λιθουανία: 39 έρευνες, εκτιμώμενης βλάβης 77,21 εκατ. ευρώ.
  • – Λουξεμβούργο: 18 έρευνες, εκτιμώμενης βλάβης 173,8 εκατ. ευρώ.
  • – Μάλτα: 16 έρευνες, εκτιμώμενης βλάβης 181,41 εκατ. ευρώ.
  • – Ολλανδία: 32 έρευνες, εκτιμώμενης βλάβης 213,7 εκατ. ευρώ.
  • – Πορτογαλία: 69 έρευνες, εκτιμώμενης βλάβης 730,81 εκατ. ευρώ.
  • – Σλοβακία: 98 έρευνες, εκτιμώμενης βλάβης 681,2 εκατ. ευρώ.

Το ειδικό κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στη χώρα μας αποτελείται από 10 εισαγγελικούς λειτουργούς που θεωρούνται ισόβαθμοι μεταξύ τους ως προς τη δικαιοδοσία τους.

Πρόκειται για τους:

Εισαγγελείς Πρωτοδικών Χαρίκλεια Θάνου, Διονύση Μουζάκη, Πόπη Παπανδρέου, Θωμαή Εμμανουηλίδου, Σταυρούλα Δούση και Αντωνία Γεωργίου.

Εισαγγελείς Εφετών: Ευγενία Κυβέλου, Ελένη Σίσκου και Καλλιόπη Νταγιάντα

Ένας αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Στη θέση αυτή ήταν μέχρι πριν λίγες ημέρες ο κ. Λάμπρος Σοφουλάκη ο οποίος αποχώρησε, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας και πιθανολογείται ότι θα αντικατασταθεί από την κ. Ελένη Καρκαμπούνα.

Ως Ευρωπαίος εισαγγελέας, επικεφαλής του ειδικού κλιμακίου, έχει οριστεί από το 2023, ο αντεισαγγελέας Εφετών Νίκος Πασχάλης.

Οι Έλληνες Ευρωπαίοι Εντεταλμένοι Εισαγγελείς ενεργούν για λογαριασμό και εξ’ ονόματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και έχουν τις ίδιες, κατά περίπτωση, εξουσίες με τους εθνικούς Εισαγγελείς, όταν ασκούν τις αρμοδιότητές τους. Ρητά απαγορεύεται από τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να παρέχουν οποιαδήποτε πληροφορία για την εξέλιξη των ερευνών τους στην Ελληνική Δικαιοσύνη ενώ υπόκεινται σε πειθαρχικό έλεγχο μόνο από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Η θητεία τους είναι 5ετής αλλά μπορεί να ανανεωθεί.

Ποιες υποθέσεις διερευνά η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Ορισμένες από τις πιο εμβληματικές υποθέσεις που έχει χειριστεί η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) αφορούν τις περίφημες ανταλλαγές μηνυμάτων μεταξύ της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, για τα συμβόλαια των εμβολίων κατά της Covid-19. Η EPPO εξέτασε το ενδεχόμενο να έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα γύρω από τη διαδικασία σύναψης αυτών των συμφωνιών.

Παράλληλα, στο μικροσκόπιο της Αρχής τέθηκε μια πολυεθνική υπόθεση μαζικής απάτης ΦΠΑ ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, στην οποία φέρεται να εμπλέκεται ακόμη και η ιταλική μαφία Καμόρα.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, Λάουρα Κόβεσι, έχει προχωρήσει μάλιστα σε απειλή προσφυγής κατά της Κομισιόν λόγω μη τήρησης των δεσμεύσεων για επαρκή χρηματοδότηση του οργανισμού, την ώρα που η EPPO επεκτείνει τις έρευνές της και στη διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μία τέτοια έρευνα είναι σε εξέλιξη και αφορά την Ελλάδα, με αντικείμενο την ανάθεση –σε μόλις 10 εταιρείες– περισσοτέρων από 600 τεχνολογικών έργων, συνολικής αξίας άνω των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του Politico.

Ξεχωριστή θέση στον φάκελο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας κατέχει και η υπόθεση της τραγωδίας στα Τέμπη, με επίκεντρο τη διαβόητη σύμβαση 717 που αφορούσε τη σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση του σιδηροδρομικού δικτύου.

Η ενεργή εμπλοκή της EPPO σε ελληνικές υποθέσεις έχει προκαλέσει αντιδράσεις, κυρίως λόγω της δημόσιας κριτικής που έχει ασκήσει η Λάουρα Κόβεσι στον ελληνικό νόμο περί ευθύνης υπουργών – με ιδιαίτερη αναφορά στην υπόθεση των Τεμπών. Επιπλέον, κατήγγειλε πρόσφατα και παρεμπόδιση του έργου της υπηρεσίας της στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αθήνα.

Η ίδια, πάντως, ξεκαθαρίζει με κάθε ευκαιρία: «Δεν κυνηγάμε χώρες. Κυνηγάμε εγκλήματα». Ήδη από το 2016, σε συνέντευξή της στη γαλλική Le Monde, είχε δηλώσει: «Δεν με νοιάζει αν είναι υπουργός, δήμαρχος ή γραμματέας. Αν υπάρχει παρανομία με ευρωπαϊκά κονδύλια, θα φτάσουμε μέχρι τέλους». Έξι χρόνια αργότερα, οι Ευρωπαίοι πολίτες βλέπουν πως αυτές δεν ήταν απλώς δηλώσεις προθέσεων.