Σε εξέλιξη επιχείρηση αποβίβασης 520 μεταναστών στα Σφακιά – Εντοπίστηκαν ανοιχτά της Γαύδου.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση αποβίβασης και υποδοχής περίπου 520 μεταναστών στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων, έπειτα από τον εντοπισμό τους 17 ναυτικά μίλια νότια της Γαύδου.
Οι αρχές κινητοποιήθηκαν άμεσα, με τις λιμενικές και διασωστικές δυνάμεις να οργανώνουν την ασφαλή μεταφορά και καταγραφή των μεταναστών, οι οποίοι επέβαιναν σε σκάφος που φέρεται να ξεκίνησε από τις ακτές της Λιβύης.
Το μεταναστευτικό πρόβλημα λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, καθώς ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, που ελέγχει τμήμα της Λιβύης, φέρεται να επιχειρεί την εργαλειοποίησή του. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο Χαφτάρ προσπαθεί μέσω αυτών των ροών να ασκήσει πίεση για οικονομικά ανταλλάγματα, αλλά και για διπλωματική αναγνώριση της κυβέρνησής του.
Παράλληλα, την προηγούμενη ημέρα, 32 άτομα αφρικανικής καταγωγής, κυρίως από το Σουδάν, αποβιβάστηκαν στην παραλία «Κόρφος» της Γαύδου και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην περιοχή Καραβέ. Εκεί διανυκτέρευσαν προσωρινά και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με πλοίο της γραμμής στην ενδοχώρα.
Ασφυκτική πίεση στις δομές φιλοξενίας στην Κρήτη
Υπό ασφυκτική πίεση βρίσκονται πλέον οι δομές φιλοξενίας μεταναστών στα Χανιά και στην ευρύτερη περιοχή, με την τοπική αυτοδιοίκηση και τις αρμόδιες αρχές να κάνουν λόγο για μια άνευ προηγουμένου κατάσταση.
«Στην Αγυιά φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή 850 άτομα. Απόψε θα αναχωρήσουν περίπου 80, όμως αναμένονται άλλοι 40», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων, Ελένη Ζερβουδάκη. Όπως σημείωσε, ο δήμος παρέχει σίτιση, ιατρική κάλυψη και φροντίδα για 27 ανήλικα και 14 γυναίκες, ενώ για λόγους ασφαλείας έχει ενισχυθεί η παρουσία αστυνομικής δύναμης στο πλευρό του Λιμενικού.
Η ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών αφίξεων έχει σημάνει συναγερμό όχι μόνο στα Χανιά, αλλά και στο Ρέθυμνο, τη στιγμή μάλιστα που η τουριστική περίοδος βρίσκεται στην κορύφωσή της. Η συγκυρία αυτή εντείνει τους προβληματισμούς για το πώς θα διαχειριστεί συνολικά η μεταναστευτική κρίση στα νότια θαλάσσια σύνορα της χώρας, καθώς οι ροές από τη Λιβύη αυξάνονται και οι δυνατότητες των δομών αγγίζουν τα όριά τους.