Σε ερώτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή αντίδραση απέναντι στην προκλητική στάση του Χάφταρ, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε:«Ήταν απαράδεκτη, προσβλητική η στάση του στρατάρχη. Καταρχήν ο Χάφταρ δεν είναι στρατάρχης, αυτο-ορίστηκε στρατάρχης σε έναν στρατό που δεν υπάρχει και σε μια περιοχή της Λιβύης η οποία έχει καταρρεύσει εδώ και πάρα πολύ καιρό». Μάλιστα, στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Δεν έχει σημασία πώς αντέδρασε η Ευρώπη, σημασία έχει ότι αυτή τη στιγμή επελέγη ως συνομιλητής το λάθος πρόσωπο. Καταρχήν ο Χάφταρ δεν είναι στρατάρχης, αυτο-ορίστηκε στρατάρχης σε έναν στρατό που δεν υπάρχει και σε μια περιοχή της Λιβύης η οποία έχει καταρρεύσει εδώ και πάρα πολύ καιρό». Αναφερόμενος στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης του 2019, υπενθύμισε ότι «από την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019 η Ελλάδα αναζητά τρόπους να το ακυρώσει ή να το αχρηστεύσει, αυτή είναι η ελληνική προσπάθεια που γίνεται, αλλά με λάθος συνομιλητή, γιατί η άλλη πλευρά, η μόνιμη κυβέρνηση της Λιβύης, εξαρχής είχε στείλει μηνύματα ότι θα ήθελε συνεργασία με την Ελλάδα».
Τι είπε για τις ευθύνες επαφής με τον Χάφταρ και για την αποστολή πολεμικών πλοίων για την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών
Σχετικά με το αν είναι ευθύνη του κ. Δένδια η επαφή με τον στρατηγό Χάφταρ, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ήταν στρατηγικής και επιλογής εθνικής σε κεντρική βάση. Δεν ξέρω τότε πώς αποφασίστηκε να κληθεί ο Χάφταρ στην Αθήνα, δεν ξέρω ποιος είχε την ιδέα να έρθει ο Χάφταρ εδώ, εκείνη την εποχή κατά τη γνώμη μου έπρεπε εμείς να εγκαταστήσουμε σχέσεις με τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης».
Για την αποστολή φρεγατών στη θαλάσσια περιοχής της Λιβύης, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε χαρακτηριστικά: «Έγινε η επιχείρηση ”Σοφία” που αναπτύχθηκαν σκάφη της Γαλλίας, της Μάλτας και της Ιταλίας στο βόρειο κομμάτι της Αφρικής, για να σταματούν εκεί οι ροές, και αυτό το σχήμα κατέρρευσε. Γι’ αυτό και όταν άκουσα ότι κάποιοι σκέφτονται να σταλούν φρεγάτες εκεί, λέω θα είναι ατελέσφορο. Τι θα κάνουν οι φρεγάτες, θα πυροβολήσουν τους μετανάστες;». Σε ερώτηση για το αν οι φρεγάτες θα επιτηρούν, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απάντησε: «Αυτό δεν χρειάζεται να το κάνουν οι φρεγάτες, διότι παρακολουθείται από τη Λισαβόνα, όπου υπάρχει ένα στρατηγείο εκεί και δορυφορικά παρατηρείται». Αν υπάρχει «άλλος λόγος» εκεί, «τότε έχουμε άλλο ζήτημα να διαχειριστούμε, γιατί αν πήγαν για να προστατεύσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος, τότε πάμε για αντιπαράθεση. Είμαστε για τέτοια τώρα;», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με το αν πιστεύει ότι μπορεί να αποδώσει η μεταναστευτική πολιτική που λέγεται ότι θα ακολουθηθεί, δηλαδή να φεύγουν εθελοντικά οι παράνομοι μετανάστες ή να φυλακίζονται, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε: «Δεν ξέρω πώς το σκέφτεται ο αρμόδιος υπουργός, σίγουρα σε συνεννόηση και με την Ευρώπη θα κάνει τις απαραίτητες κινήσεις και με τις οδηγίες που θα του δώσει ο πρωθυπουργός, αλλά θα σας πω κάτι. Το να στέλνονται πίσω είναι αδύνατο. Θα σας μιλήσω από την εμπειρία μου. Τότε είχα επισκεφτεί χώρες από το Πακιστάν μέχρι τις χώρες της Βορείου Αφρικής, με σκοπό να τους πείσουμε ή να στήσουμε εκεί μηχανισμούς ελέγχου ή να πάρουν πίσω τους υπηκόους τους. Το παράδοξο ήταν και παραμένει παράδοξο ότι δεν δέχονται να πάρουν πίσω τους υπηκόους τους».
Σχετικά με το ενδεχόμενο φυλάκισης είπε:«Αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να σας το απαντήσω, γιατί δεν ξέρω ποια είναι η ιδέα. Αυτό το καινούργιο που υπεγράφη και συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες φοβάμαι ότι επαναφέρει το Δουβλίνο από την πίσω πόρτα. Το θέμα είναι πώς αντιμετωπίζεται συνολικά το Προσφυγικό και φοβάμαι ότι ούτε η παγκόσμια κοινότητα ούτε η Ευρώπη μπορούν να κάνουν τίποτα παραπάνω. Αυτή τη στιγμή, με βάση τα στοιχεία που μας δίνει ο ΟΗΕ, 115 εκατομμύρια άνθρωποι τώρα στον κόσμο είναι σε κίνηση για να πάνε κάπου». Τέλος, σχετικά με την κατάσταση στη χώρα μας τόνισε: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα για την Ελλάδα. Είναι χώρα πρώτης υποδοχής, απαιτείται η στήριξη της Ευρώπης, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και ουσιαστικά και το κυριότερο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει σχέσεις με τις χώρες προέλευσης, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να μένουν οι άνθρωποι εκεί, να μη φεύγουν».