Σε μια περίοδο μεγάλων γεωπολιτικών ανακατατάξεων και ανατροπών, με ανοιχτές εστίες έντασης και συγκρούσεων αλλά και το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει, οι προκλήσεις όχι μόνο για τα κράτη αλλά και για τον κόσμο των επιχειρήσεων αυξάνονται.
Σε αυτές ακριβώς τις δραματικές αλλαγές αλλά και τις μεγάλες προκλήσεις αφιερώθηκε το εναρκτήριο δείπνο του 5ου Thessaloniki Metropolitan Summit από τον Economist και το powergame.gr του ομίλου των Παραπολιτικών.
Ομιλητές ήταν ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ιδρυτής και πρόεδρος της Capital Maritime & Trading Corp και ιδιοκτήτης των Νέων, του Βήματος και του Mega.
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, έδωσε την οπτική του για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, την πορεία της κυβέρνησης και την αποτύπωση των πεπραγμένων της στην καθημερινότητα των πολιτών, μίλησε για ύπαρξη διαφθοράς, αλλά και για την ανάγκη να υπάρξουν ριζοσπαστικές κινήσεις για να αλλάξει την κατάσταση η κυβέρνηση.
Σε ερώτηση για την κατάσταση της δημοκρατίας και της πολιτικής κατάστασης στη χώρα μας, απάντησε πως ”ανέφερα πριν τους δείκτες, τα πάνε πολύ καλά γιατί τους συγκρίνουμε με τη χειρότερη κατάσταση, όμως μια μέση ελληνική οικογένεια, από τις 20 του μηνός υποφέρει γιατί δεν έχει χρήματα για τις βασικές ανάγκες της, οι τιμές έχουν αυξηθεί πολύ η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί», επισημαίνοντας πως «η κυβέρνηση δεν προστάτευσε τους Έλληνες πολίτες», ενώ υπενθύμισε πως «είμαστε μαζί με τη Βουλγαρία στην τελευταία θέση της ΕΕ όσον αφορά τον δείκτη του πραγματικού εισοδήματος».
«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει ριζοσπαστικά μέτρα», τόνισε.
«Υπάρχει μεγάλη διαφθορά, σκάνδαλα όπως του ΟΠΕΚΕΠΕ και αντί να έχουμε μια κυβέρνηση, που να δώσει μια λύση σε αυτά τα σκάνδαλα και να αφήσει τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, υπάρχουν συγκαλύψεις. Οι δημοσκοπήσεις είναι πολύ δυσοίωνες για την κυβέρνηση, δεν είμαι αισιόδοξος για μια τρίτη θητεία εκτός και αν υπάρξουν πολύ σημαντικές μεταβολές», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στη ναυτιλία και τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τόνισε πως ”κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά”. ”Ένοπλες συγκρουσεις, κλείσιμο της διώρυγας του Σουέζ από τους Χούθι… εξαιτίας της παρουσίας τους υπάρχουν θέματα για την ελληνική ναυτιλία”.
Πρόσθεσε, πως έχουμε διάφορες προκλήσεις, ο Τραμπ φαίνεται αποφασισμένος να αλλάξει το παιχνίδι με τους δασμούς, να βοηθήσει στο να τερματιστούν κάποιοι πόλεμοι.

