ΑρχικήΟικονομίαΑντί για έκτακτο μέρισμα, μειώσεις φόρων;

Αντί για έκτακτο μέρισμα, μειώσεις φόρων;

Εν αναμονή των τελικών αποφάσεων, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει σενάρια για μειώσεις φόρων λόγω του δημοσιονομικού χώρου που προκύπτει από το υπερπλεόνασμα. Στα €436 εκατ. ευρώ προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός ότι θα κινηθεί το υπερπλεόνασμα, με την κυβέρνηση να εξετάζει σενάρια για το πώς θα το διανείμει.

Σύμφωνα με το iefimerida.gr, υπάρχουν διάφορες εισηγήσεις στο οικονομικό επιτελεί για τη μείωση κάποιου φόρου, από το πλεόνασμα που θα προκύψει, εφόσον πρώτα, κρατηθεί ένα μαξιλάρι ασφαλείας.

Ένα άλλο τμήμα του πλεονάσματος θα κατευθυνθεί προς την ενίσχυση των νησιών για τις προσφυγικές ροές και τα υπόλοιπα συζητείται να λειτουργήσουν ως αντίβαρο στη φορολογία.

Το έκτακτο μέρισμα αποτελεί ένα από τα σενάρια, με το πλεόνασμα να αποτελέσει τη βασική δεξαμενή των δικαιούχων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, που αφορά συνταξιούχους, ανέργους και νέους.

Παράλληλα, εξετάζεται και η περίπτωση φοροελάφρυνσης σε φυσικά πρόσωπα αντί κοινωνικού μερίσματος. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αν και εξετάζει αυτά τα σενάρια, έχει ήδη εντοπίσει σε αυτά τεχνικές δυσκολίες, οι οποίες θα συνεκτιμηθούν και οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.