Σε ποινική δίωξη για το αδίκημα της απείθειας προχώρησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σε βάρος του Γιώργου Ξυλούρη, γνωστού ως «Φραπέ». Η υπόθεση έχει ήδη προσδιοριστεί να εκδικαστεί στις 30 Μαρτίου 2026.
Η δίωξη αφορά τη στάση που τήρησε κατά την πρώτη του κλήση ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο κ. Ξυλούρης δεν εμφανίστηκε αυτοπροσώπως, επιλέγοντας να αποστείλει γραπτό υπόμνημα, στο οποίο επικαλέστηκε το δικαίωμα σιωπής, αποφεύγοντας να απαντήσει στα ερωτήματα που του είχαν τεθεί.
Η επιλογή αυτή προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση εντός της επιτροπής, με μέλη της να εκφράζουν αμφιβολίες ως προς το αν η επίκληση του δικαιώματος σιωπής ήταν σύννομη στη συγκεκριμένη περίπτωση. Μετά από σχετική συζήτηση, αποφασίστηκε η παραπομπή της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να κριθεί εάν η στάση του μάρτυρα ήταν θεμιτή ή εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της απείθειας.
Παράλληλα, ο Γιώργος Ξυλούρης βρίσκεται στο μικροσκόπιο και δεύτερης προκαταρκτικής εξέτασης, αυτή τη φορά για το ενδεχόμενο ψευδούς κατάθεσης. Η νέα έρευνα διατάχθηκε μετά τη δεύτερη εμφάνισή του στην εξεταστική επιτροπή, κατά την οποία αρνήθηκε εκ νέου να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων των βουλευτών, προκαλώντας νέο γύρο αντιδράσεων.

