Αύξηση στην επιβατική κίνηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ενίσχυση των δρομολογίων και νέο αυστηρότερο πλαίσιο για τα ηλεκτρικά πατίνια προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1».
Ο κ. Κυρανάκης υποστήριξε ότι η εικόνα των ΜΜΜ παρουσιάζει ήδη βελτίωση, σημειώνοντας πως καταγράφεται αυξημένη χρήση από το επιβατικό κοινό αλλά και περισσότερα διαθέσιμα δρομολόγια.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον νέο στόλο λεωφορείων, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για το πρώτο καλοκαίρι κατά το οποίο κυκλοφορούν οχήματα με σύγχρονα συστήματα κλιματισμού, ενώ για τον Ηλεκτρικό ανέφερε ότι έως το τέλος του έτους η συχνότητα των δρομολογίων αναμένεται να μειωθεί στα πέντε λεπτά.
Σε ό,τι αφορά το μετρό, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι οι διαθέσιμοι συρμοί αυξήθηκαν από 52 σε 61, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα συντήρησης και αντικατάστασης σιδηροδρομικών γραμμών πριν την ολοκλήρωση του κύκλου ζωής τους.
Αυστηρότερες ρυθμίσεις για τα ηλεκτρικά πατίνια
Ο κ. Κυρανάκης προανήγγειλε και παρεμβάσεις για τη χρήση ηλεκτρικών πατινιών, τονίζοντας ότι σημαντικός αριθμός τροχαίων ατυχημάτων καταγράφεται λόγω παραβίασης της ισχύουσας νομοθεσίας.
Όπως είπε, εξετάζεται πλήρης απαγόρευση χρήσης ηλεκτρικών πατινιών από ανηλίκους σε δημόσιους δρόμους, ενώ για τους ενήλικες θα καταστεί υποχρεωτική η ασφάλιση. Παράλληλα, τα ενοικιαζόμενα πατίνια δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από ανήλικους.
Τρία νέα μέτρα για το κυκλοφοριακό
Αναφερόμενος στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αττικής, ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε ότι προωθούνται τρία νέα μέτρα με στόχο τον περιορισμό της κυκλοφορίας φορτηγών στους δρόμους της πρωτεύουσας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αυξημένη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς δείχνει ότι περισσότεροι πολίτες εγκαταλείπουν σταδιακά το ΙΧ για τις καθημερινές μετακινήσεις τους.
Παρεμβάσεις και για την πολιτική επικαιρότητα
Σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Κυρανάκης χαρακτήρισε «λάθος» την κριτική που ασκεί ο Αντώνης Σαμαράς, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι τον θεωρεί έναν από τους καλύτερους πρωθυπουργούς της χώρας. Παράλληλα, απέρριψε τις αιτιάσεις περί «μεταλλαγμένου κόμματος Μητσοτάκη», υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμα με το οποίο εξελέγη.
Για την απουσία του Κώστα Καραμανλή από το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε ότι τον στεναχώρησε, τονίζοντας πως απαιτούνται πρωτοβουλίες ενότητας στο εσωτερικό της παράταξης.
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, σημείωσε ότι «για να έχεις ήρεμα νερά, πρέπει να προετοιμάζεσαι για ταραγμένες θάλασσες», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά τη θέση της σε αέρα και θάλασσα και αποτελεί πλέον πιο αξιόπιστο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ.
Σχολιάζοντας το νέο πολιτικό εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα, υποστήριξε ότι «απευθύνεται σε θολά νερά», εκτιμώντας πως ο πρώην πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αποστασιοποιηθεί από το παρελθόν του, ενώ υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να συγκριθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ «με βάση τα πεπραγμένα».
Τέλος, αναφέρθηκε και στη Μαρία Καρυστιανού, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο Μεταφορών παραμένει «σημαδεμένο» από την τραγωδία των Τεμπών και τονίζοντας ότι η ίδια δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται πολιτικά, καθώς «είναι μια μητέρα που έχασε το παιδί της».
Κλείνοντας, επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης παραμένει η αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, σημειώνοντας πως η Νέα Δημοκρατία θα ζητήσει εκ νέου την εμπιστοσύνη των πολιτών «με καθαρή συνείδηση», εφόσον υλοποιήσει όσα έχει δεσμευτεί.

