ΑρχικήΠολιτικήΠαπαθανάσης: «Η δημόσια χρηματοδότηση θα φτάσει τα 22 δισ. ευρώ έως το...

Παπαθανάσης: «Η δημόσια χρηματοδότηση θα φτάσει τα 22 δισ. ευρώ έως το 2030»

Σιγουριά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά το Ταμείο Ανάκαμψης εξέφρασε ο Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στο συνέδριο του The Economist και του powergame.gr, με θέμα «Επενδύοντας στην αλλαγή: Η Κρήτη σε μετάβαση», που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη διαχειριστεί αποτελεσματικά τα ευρωπαϊκά κονδύλια, σημειώνοντας πως η δημόσια χρηματοδότηση για την περίοδο 2026-2030 είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με την περίοδο 2021-2025, φτάνοντας τα 22 δισ. ευρώ από 10 δισ. ευρώ, λόγω της βελτιωμένης δημοσιονομικής πορείας της χώρας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα εθνικά Ταμεία και τα δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ, καθώς και στο νέο ΕΣΠΑ, το οποίο, μετά την επέκταση της περιόδου του κατά ένα έτος, ενισχύεται με επιπλέον 20 δισ. ευρώ που θα διοχετευθούν στην οικονομία.

Τέλος, έκανε λόγο και για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, ύψους 49,5 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι οι σχετικοί πόροι θα αρχίσουν να εισρέουν στη χώρα από το 2028.

Παπαθανάσης: Στο 18% του ΑΕΠ οι επενδύσεις
Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε διεξοδικά στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι: οι επενδύσεις ήταν το 2019 στο 10% του ΑΕΠ και τώρα είναι στο 18% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα δεν είναι πλέον η χώρα με την υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη. Και έως το τέλος του 2027 δεν θα έχει το υψηλότερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το DNA μας, πρόσθεσε, μας λέει ανάπτυξη και δημιουργία άνω των 600.000 θέσεων εργασίας. Μας λέει να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα και μπορούμε να βρούμε τη χρηματοδότηση και με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών κονδυλίων και με τη βοήθεια του τραπεζικού τομέα. Όπως είπε, έχουμε ανταποκριθεί στα κριτήρια που είχαν τεθεί για να εκπληρώσουμε κατά 100% τις υποχρεώσεις μας και είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε όλα τα πρότζεκτ που έχουμε αναλάβει, έως το τέλος της περιόδου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ