Στην Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη τρίβουν τα χέρια τους: Η σύγκρουση της διεξόστροφης Α. Διαμαντοπούλου με τον αριστερόστροφο Χ. Δούκα για τις μετεκλογικές συνεργασίες είναι ανεκτίμητο πολιτικό δώρο στον Αλέξη Τσίπρα. Πόσο μάλλον, όταν λόγω δημοσκοπικής καχεξίας του ΠΑΣΟΚ, στην Χαριλάου Τρικούπη δεν τολμούν να παρέμβουν δυναμικά και να επιβάλλουν κοινή γραμμή και ενιαίο λόγο στα θεμελιώδη.
Όσο περνά ο καιρός η διαγραφή του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου μοιάζει ανέκδοτο, μια ανέξοξη επίδειξη πυγμής για παραδειγματισμό που αποδεικνύεται στην πράξη απολύτως ατελέσφορη. Όχι μόνο δεν διασφαλίστηκε εσωκομματική γαλήνη και σύμπνοια, αλλά ξέσπασε ένας εμφύλιος που αφορά το πιο σοβαρό ζήτημα για το ΠΑΣΟΚ, τον ιδεολογικό και αξιακό προσανατολισμό του.
Η εξέλιξη αυτή φέρνει αισιοδοξία και στο Μέγαρο Μαξίμου όπου βλέπουν μπροστά μια μεγάλη ευκαιρία να διεμβολίσουν το ΠΑΣΟΚ αξιοποιώντας τις εσωκομματικές αρρυθμίες του. Η μάχη το κέντρου αποκτά νέο ενδιαφέρον για τη ΝΔ που θα κάνει ό,τι μπορεί για να ρίξει λάδι στη φωτιά που καίει στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στο μεταξύ, ο Παύλος Πολάκης προβάλλεται πλέον ως ο επόμενος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Η μειοψηφία μπορεί να γίνει πλειοψηφία αν προκύψουν μαζικές παραιτήσεις μελών της Κεντρικής Επιτροπής για να κατευθυνθούν προς την ΕΛΑΣ. Τότε είναι βέβαιο ότι θα τεθεί θέμα ηγεσίας και ο Σωκράτης Φάμελλος θα ξαναβρεί απέναντί του τον Παύλο Πολάκη με νέους όρους. Το πρόβλημα με τον Πολάκη είναι ότι δεν θα μπορέσει να συνεργαστεί με τη Νέα Αριστερά, γιατί υπάρχουν ισχυρές αντιθέσεις και αντιπάθειες, ενώ ούτε με το ΜέΡα 25 είναι εύκολο να δημιουργηθούν δίαυλοι προσέγγισης.
Μέχρι τώρα είναι γνωστό ότι ο Κώστας Καραμανλής βρίσκεται κοντά στον Αντώνη Σαμαρά και στηρίζει αθόρυβα το κυοφορούμενο νέο κόμμα του πρώην πρωθυπουργού. Ομως ο Κ. Μητσοτάκης, στις δημόσιες τοποθετήσεις του, αποφεύγει να τους ταυτίζει και εμφατικά διαχωρίζει τον τρόπο που αντιμετωπίζει τον καθένα. Το ίδιο μήνυμα εκπέμπεται σταθερά από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη φέρεται να έχει αναλάβει ρόλο γεφυροποιού χωρίς επιτυχία προς το παρόν. Τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι “κάτι ψήνεται”. Μπορεί να πρόκειται απλώς για ευχές και προσευχές, όμως τα σημάδια δείχνουν, το λιγότερο, ότι στο Μέγαρο Μαξίμου τους απασχολεί και το ψάχνουν. Ο καιρός δεν είναι πολύς, αλλά η διάθεση είναι μεγάλη.

