ΑρχικήΠολιτικήΔημοσκόπηση Interview: Στο 26,5% η ΝΔ, δεύτερος ο Τσίπρας – Στο 3,6%...

Δημοσκόπηση Interview: Στο 26,5% η ΝΔ, δεύτερος ο Τσίπρας – Στο 3,6% καταρρέει η Καρυστιανού

Η πρώτη δημοσκόπηση της Interview μετά την καλοκαιρινή περίοδο, για την Politic, αποτυπώνει ένα σκηνικό με τη Νέα Δημοκρατία να διατηρεί την πρώτη θέση, την ΕΛ.Α.Σ. να καταγράφει υποχώρηση και το ΠΑΣΟΚ να παραμένει στην τρίτη θέση. Την ίδια στιγμή, σημαντική πτώση εμφανίζει η «Ελπίδα» της Μαρίας Καρυστιανού, ενώ αυξάνεται το ποσοστό των αναποφάσιστων, επιβεβαιώνοντας ότι η πολιτική ρευστότητα παραμένει έντονη.

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 26,5%, ενώ η ΕΛ.Α.Σ. ακολουθεί με 14,5%, από 15,8% τον Ιούλιο. Έτσι, η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων διευρύνεται στις 12 μονάδες, από 11 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Το ΠΑΣΟΚ παραμένει τρίτο με 10%, ενώ η Ελληνική Λύση ακολουθεί με 9%, μόλις μία μονάδα πίσω.

Στην πέμπτη θέση βρίσκεται το ΚΚΕ με 6,1%. Αισθητή υποχώρηση καταγράφει η «Ελπίδα», η οποία περιορίζεται στο 3,6%, έναντι 5,3% τον Ιούλιο.

Ακολουθούν η Φωνή Λογικής με 3,1%, η Πλεύση Ελευθερίας με 2,9% και το ΜέΡΑ25 με 2,8%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει στο 2%, από 1% στην προηγούμενη μέτρηση.

Παράλληλα, αυξάνεται το ποσοστό των αναποφάσιστων, από 9% σε 10,6%, ενώ το «άλλο κόμμα» ανεβαίνει στο 6% από 5%. Συνολικά, το 16,6% των ερωτηθέντων δεν κατευθύνεται σε κάποιο από τα κόμματα που καταγράφονται ονομαστικά.

Σταθερά πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί την πρώτη θέση στο ερώτημα για το ποιος πολιτικός θεωρείται καταλληλότερος για τη διακυβέρνηση της χώρας, συγκεντρώνοντας 29,3%.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η απάντηση «κανένας» με 19,2%, ενώ ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας με 13,4%, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 11,4% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 8,5%.

Οριακά περισσότεροι ζητούν εκλογές τώρα

Μικρό αλλά σαφές προβάδισμα καταγράφει η άποψη υπέρ της άμεσης προσφυγής στις κάλπες. Το 51% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι επιθυμεί εκλογές τώρα, ενώ το 46% προτιμά να ολοκληρωθεί κανονικά η κυβερνητική θητεία. Το 3% δεν παίρνει θέση.

Την ίδια στιγμή, το 60% τάσσεται υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, ενώ το 32% θεωρεί προτιμότερο να χρειαστεί και δεύτερη κάλπη.

Τα δύο ευρήματα δείχνουν ότι, παρά την αυξημένη διάθεση για εκλογές, οι πολίτες δεν φαίνεται να επιθυμούν μια παρατεταμένη εκλογική περίοδο, αλλά μια γρήγορη και καθαρή πολιτική λύση.

Πώς αυτοπροσδιορίζονται οι ψηφοφόροι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι πολιτικές αναφορές των ψηφοφόρων των δύο μεγαλύτερων κομμάτων του κεντροδεξιού και κεντροαριστερού χώρου.

Στη Νέα Δημοκρατία, το 54,6% των ψηφοφόρων αυτοπροσδιορίζεται ως κεντροδεξιό, το 24% ως κεντρώο και το 20,4% ως δεξιό.

Στο ΠΑΣΟΚ, το 51% δηλώνει κεντροαριστερό, το 40% κεντρώο και το 9% αριστερό.

Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν, σύμφωνα με την ανάλυση της μέτρησης, διαφορετικές πιθανές πιέσεις για τα δύο κόμματα. Η ΝΔ εμφανίζει μεγαλύτερη έκθεση προς τα δεξιά της, ενώ για το ΠΑΣΟΚ ιδιαίτερη σημασία έχει το μεγάλο κεντρώο ακροατήριο.

Οι πολίτες δεν βλέπουν την ΕΛ.Α.Σ. πρώτο κόμμα σε δεύτερες εκλογές

Με επιφύλαξη αντιμετωπίζουν οι πολίτες την εκτίμηση του Αλέξη Τσίπρα ότι η ΕΛ.Α.Σ. θα μπορούσε να αναδειχθεί πρώτο κόμμα σε μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Μόλις το 18% θεωρεί το συγκεκριμένο σενάριο πολύ ή μάλλον ρεαλιστικό, ενώ το 79% το κρίνει μάλλον ή καθόλου ρεαλιστικό.

Διψήφια η δυνητική βάση για κόμμα Σαμαρά

Υπολογίσιμη εμφανίζεται η δυνητική εκλογική βάση ενός κόμματος υπό τον Αντώνη Σαμαρά.

Το 12% δηλώνει ότι θα ήταν πολύ ή αρκετά πιθανό να το ψηφίσει, ενώ αν προστεθεί και το 8% που απαντά «λίγο», το ποσοστό όσων δεν αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο φτάνει στο 20%.

Στον αντίποδα, το 79% δηλώνει ότι δεν θα ψήφιζε ένα τέτοιο κόμμα.

Αρνητικό το κλίμα: Δυσαρέσκεια για την πορεία της χώρας

Η δημοσκόπηση καταγράφει, τέλος, έντονα αρνητικό κλίμα τόσο για την πορεία της χώρας όσο και για τις προσωπικές προσδοκίες των πολιτών.

Το 65% εκτιμά ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, έναντι 32% που έχει αντίθετη άποψη.

Ακόμη πιο αρνητική είναι η εικόνα όσον αφορά το προσωπικό μέλλον: το 68% δηλώνει λίγο ή καθόλου αισιόδοξο για τη ζωή του κατά τους επόμενους έξι μήνες, ενώ μόλις το 30% εμφανίζεται πολύ ή αρκετά αισιόδοξο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ