Σάλο προκαλεί στη Γερμανία η σύλληψη του πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND), Άουγκουστ Χάνινγκ, ο οποίος συνελήφθη ως ύποπτος για κατασκοπεία και προδοτικές ενέργειες.
Ο 80χρονος Χάνινγκ, ο οποίος ηγήθηκε της BND από το 1998 έως το 2005, συνελήφθη το πρωί της Τρίτης από τις γερμανικές αρχές. Μαζί του συνελήφθη και πρώην συνεργάτης του στην υπηρεσία, ο οποίος αναφέρεται ως Μάνφρεντ Ντ.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία, ο Χάνινγκ βρίσκεται αντιμέτωπος με έρευνα για προδοτική κατασκοπεία, αποκάλυψη κρατικών απορρήτων, απόπειρα προδοσίας και κατασκοπεία. Ο πρώην συνεργάτης του ερευνάται για συνέργεια σε απόπειρα προδοσίας και προδοτική κατασκοπεία.
Κατηγορίες για διακίνηση απόρρητων πληροφοριών
Οι γερμανικές αρχές υποστηρίζουν ότι ο Μάνφρεντ Ντ., ο οποίος είχε διατελέσει συνεργάτης του Χάνινγκ και αργότερα κατείχε θέσεις ευθύνης στην BND, είχε πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες.
Οι εισαγγελείς εκτιμούν ότι, από το 2010 και μετά, φέρεται να παρέδιδε στον Χάνινγκ πληροφορίες από την BND έναντι χρηματικής αμοιβής.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ευρήματα της έρευνας, ο πρώην συνεργάτης φέρεται να παρέδωσε στον Χάνινγκ περίπου 2.000 έγγραφα, πολλά από τα οποία περιείχαν διαβαθμισμένες πληροφορίες που προορίζονταν αποκλειστικά για εσωτερική χρήση της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών.
Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ακόμη ότι ο Χάνινγκ χρησιμοποίησε σε μία περίπτωση διαβαθμισμένες πληροφορίες για να συντάξει ανάλυση για αξιωματούχο ξένης υπηρεσίας πληροφοριών. Δεν έχει διευκρινιστεί, ωστόσο, αν το συγκεκριμένο υλικό έφτασε τελικά στον προβλεπόμενο παραλήπτη.
Παράλληλα, οι αρχές αναφέρουν ότι ο πρώην επικεφαλής της BND διατηρούσε επί σειρά ετών επαφή με εκπρόσωπο άλλης ξένης υπηρεσίας πληροφοριών, στον οποίο φέρεται να διαβίβαζε πολιτικές πληροφορίες, ορισμένες από τις οποίες βασίζονταν σε υλικό που είχε λάβει από τον πρώην συνεργάτη του.
Δεν έχει κατονομαστεί η ξένη υπηρεσία
Μέχρι στιγμής οι γερμανικές αρχές δεν έχουν αποκαλύψει για λογαριασμό ποιας χώρας ή ποιας ξένης υπηρεσίας φέρεται να διακινήθηκαν οι πληροφορίες.
Γερμανικά μέσα ενημέρωσης που επικαλείται ο ΣΚΑΪ αναφέρουν ότι η υπόθεση δεν αφορά ρωσική υπηρεσία πληροφοριών.
Οι κατοικίες των δύο συλληφθέντων ερευνήθηκαν από τις γερμανικές αρχές, ενώ αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον ανακριτή του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου.
Η έρευνα που οδήγησε στις συλλήψεις
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο διαφορετικής έρευνας που αφορούσε την υπόθεση της επιχειρηματία Κριστίνα Μπλοκ και την απαγωγή των δύο παιδιών της.
Κατά την έρευνα στην κατοικία του Χάνινγκ, οι αρχές εντόπισαν ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης που περιείχε ιδιαίτερα ευαίσθητες πληροφορίες της BND.
Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το υλικό περιλάμβανε στοιχεία σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τον ρωσικό στρατό και πληροφορίες που είχαν προέλθει από συνεργαζόμενες ξένες υπηρεσίες πληροφοριών.
Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και οι κατηγορίες σε βάρος των δύο ανδρών δεν συνιστούν από μόνες τους απόδειξη ενοχής.

