Πάνε δύο περίπου 2 εβδομάδες από τότε που είδε το φως της δημοσιότητας η καταγγελία της ΝΔ αναφορικά με την ανακοίνωση της πρεσβείας της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, με βάση την οποία και ελέω του Brexit, δεν θα στήνονταν κάλπες για τις ευρωεκλογές σε καμία πρεσβευτική ή προξενική αρχή της χώρας.
Τότε, το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Εσωτερικών έσπευσαν να τα μαζέψουν άρον-άρον, λέγοντας ότι θα έρθει νομοθετική ρύθμιση, ώστε να επιτραπεί η ψήφος και των Ελλήνων της Μεγάλης Βρετανίας. 15 μέρες μετά, όμως, καμία νομοθετική ρύθμιση δεν έχει πάρει τον δρόμο για τη Βουλή. Σημειωτέον, χθες, η Βουλή των Κοινοτήτων ψήφισε για παράταση της διαδικασίας του Brexitως και τις 30 Ιουνίου, καθώς περαιτέρω επιμήκυνσή της θα σήμαινε ότι το ΗΒ θα έπρεπε να συμμετάσχει και στις Ευρωεκλογές. Τέλος, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι πολίτες των κρατών-μελών που διαμένουν μόνιμα σε άλλη χώρα και θέλουν να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές, έχουν περιθώριο ως τις 29 Μαρτίου να εγγραφούν στους καταλόγους που ανοίγουν οι πρεσβευτικές αρχές στις χώρες μόνιμης κατοικίας τους.
Και επειδή θεωρείται μάλλον απίθανο η εν λόγω ρύθμιση να έρθει σήμερα, Παρασκευή, και έπεται Σαββατοκύριακο, ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση εμφανίζεται ανακόλουθη απέναντι σε περίπου 70.000 ανθρώπους που έχουν δικαίωμα ψήφου. Μάλιστα, η χώρα μας είναι η μόνη από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που δεν επιτρέπει την ψήφο των πολιτών της στις ευρωεκλογές στο ΗΒ με αφορμή το Brexit, μια πρωτοτυπία που ακόμα δεν έχει αρθεί, με αποτέλεσμα να επικρατεί αναβρασμός στην ελληνική κοινότητα του Λονδίνου.
Μάλιστα, χθες σχετική ερώτηση κατέθεσαν ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος-ο οποίος και ήταν ο πρώτος που είχε θέσει το ζήτημα στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής-και ο τομεάρχης Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, με την οποία αναδεικνύεται η κωλυσιεργία των ελληνικών αρχών να φέρουν την εν λόγω ρύθμιση, ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις 29 Μαρτίου.
Ο εξ απορρήτων