Ο Αμερικανός επιδημιολόγος, Άντονι Φάουτσι, μια νηφάλια φωνή επιστημοσύνης και λογικής, προσπαθεί να σταθεί δίπλα στον αμετροεπή Ντόναλντ Τραμπ που ρέπει ακατάσχετα προς τη συνωμοσιολογία.
Ερωτηθείς από το National Geographic για την θεωρία που θέλει τον κορωνοϊό ανθρώπινο -άρα τεχνητό- κατασκεύασμα κινεζικών εργαστηρίων ή ότι διέφυγε από αυτά, ο δρ Φάουτσι έδωσε μια αποστομωτική απάντηση, λέγοντας ότι «αυτό δεν έχει καμία βάση».
Σημειώνεται ότι η θεωρία του «εργαστηρίου» είναι μια θεωρία που συχνά πυκνά επικαλείται το σύστημα Τραμπ, σε μια προσπάθεια να βρεθεί (προεκλογικά) ο «χρήσιμος εχθρός» στη μορφή του κινεζικού καθεστώτος.
Ο Αμερικανός επιδημιολόγος απαντά έτσι με έμμεσο τρόπο στον Ντόναλντ Τραμπ και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, που έχουν δηλώσει δημοσίως ότι το Πεκίνο αποκρύπτει πολλά.
Ακόμη, ο δρ Φάουτσι τόνισε ότι «Αν κοιτάξετε την εξέλιξη του ιού σε νυχτερίδες, τα στοιχεία είναι πολύ, πολύ πιθανό να κλίνουν προς το συμπέρασμα ότι ο ιός δεν θα μπορούσε να έχει κατασκευαστεί τεχνητά ή να χειραγωγηθεί σκόπιμα», και διευκρίνισε ότι πρόκειται για ιό που «εξελίχθηκε στη φύση και στη συνέχεια μεταπήδησε στα είδη».
Σημείωσε δε ότι «με βάση τα επιστημονικά στοιχεία, επίσης δεν διαμορφώνεται μια εναλλακτική θεωρία, δηλαδή ότι κάποιος βρήκε τον κορωνοϊό στην άγρια φύση, τον μετέφερε σε ένα εργαστήριο και στη συνέχεια διέφυγε κατά λάθος».
Παράλληλα, εκτιμά ακόμη ότι «ο ιός δεν θα εξαφανιστεί έτσι απλά. Θα υπάρχει, και αν του δοθεί η ευκαιρία θα ξαναεισχωρήσει» στην κοινότητα.
Καλεί μάλιστα τις ΗΠΑ να εκμεταλλευτούν το καλοκαίρι ώστε να ενισχύσουν το σύστημα υγείας. Οι θέσεις του επιστήμονα είναι σε ευθεία αντίθεση με τα όσα έχουν πει Τραμπ και Πομπέο.
Υπενθυμίζεται ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «Υπάρχουν τεράστιες αποδείξεις ότι από εκεί (ενν. τη Γουχάν) προήλθε ο ιός» σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC. Πριν από λίγες ημέρες είχε αρνηθεί να απαντήσει εάν πιστεύει πως ο ιός απελευθερώθηκε εσκεμμένα από το Πεκίνο.
Στα μέσα Απριλίου και ο Τραμπ είχε πει πως η κυβέρνησή του πραγματοποιεί εξονυχιστικές έρευνες για το κατά πόσο ο κορονοϊός προήλθε από εργαστήριο στην Κίνα προκαλώντας την αντίδραση του Πεκίνου. Είχε μάλιστα επανέλθει στο ζήτημα λέγοντας πως έχει στοιχεία ότι ο κορωνοϊός συνδέεται με εργαστήριο στη Γουχάν.