ΑρχικήBackstageΗ επανένταξη Παπασταύρου και η aggressive αντιπολίτευση Κασσελάκη

Η επανένταξη Παπασταύρου και η aggressive αντιπολίτευση Κασσελάκη

Ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου παραμένει κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου παρόλο που παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Επικρατείας.

Είναι τόσο τακτική η επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό και με συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη, που θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα επανενταχθεί στην κυβέρνηση όταν γίνει ανασχηματισμός, μετά τις ευρωεκλογές.

Αντίθετα, δεν έχουν βάση οι πληροφορίες ότι πρόκειται να ενταχθεί στο πρωθυπουργικό επιτελείο ο διπλωμάτης Κωνσταντίνος Μπίκας, ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης του Κάρολου Παπούλια και υπηρέτησε ως διοικητής της ΕΥΠ επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου. Ο ικανότατος διπλωμάτης χαίρει μεγάλης εκτίμησης στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά δεν έχει την πρόθεση να εγκαταλείψει τη δουλειά του ως διπλωματικός σύμβουλος του Ευ. Μυτιληναίου.

Στις 8 Μαΐου θα γίνουν εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία και το εθνικιστικό κόμμα θα κερδίσει. Το VMRO τάσσεται κατά της συμφωνίας των Πρεσπών και υπέρ του ονόματος Μακεδονία σκέτο για τη γειτονική χώρα, οπότε το κλίμα στις διμερείς σχέσεις θα χαλάσει αμέσως. Προφανώς η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και η ΝΙΚΗ θα αξιοποιήσουν, όσο μπορούν, τη νέα συγκυρία.

Στις 13 Μαΐου, εξάλλου, είναι προγραμματισμένη η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα και στην αντιπολίτευση περιμένουν ένα στραβοπάτημα για να πυροδοτηθεί εσωκομματική αναστάτωση στη ΝΔ, ελπίζοντας σε ένα ξέσπασμα του Αντ. Σαμαρά.

Εννοείται πως στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν γκάφα την αναφορά της υποψήφιας ευρωβουλευτή Εύης Χριστοφιλοπούλου στην υποψηφιότητα Μπελέρη ως αναχώματος διαρροών ψήφων προς τα δεξιά. Το γεγονός ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με ανακοινώσεις τους την εξέθεσαν έκαναν ακόμη πιο βαρύ το κλίμα γι αυτήν. Το γεγονός ότι δεν της ζητήθηκε να κάνει διορθωτική δήλωση οφείλεται στην εκτίμηση ότι, έτσι, θα γινόταν ακόμη μεγαλύτερος θόρυβος.

Πέρασε απαρατήρητη μια αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη στο Φόρουμ των Δελφών που μάλλον έχει σημασία. Είπε εκεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να είναι μόνο progressive αλλά και aggressive, περιγράφοντας έτσι ένα επιθετικό ύφος αντιπολίτευσης, δείγμα του οποίου έδωσε στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για “χρυσαυγίτισσα Μελέτη” και “ακροδεξιά αυτιά”.