ΑρχικήBackstageΗ μέθοδος Γκρίνμπεργκ και η μέθοδος Τσίπρα

Η μέθοδος Γκρίνμπεργκ και η μέθοδος Τσίπρα

Με δυο λέξεις θα μπορούσε να περιγραφεί η νέα στρατηγική της ΝΔ που εξελίσσεται μετά το Πάσχα: Εμπλουτισμός της ατζέντας.

Η ιδέα είναι ότι πρέπει συνεχώς να ανοίγουν θέματα με πρωτοβουλία του Μεγάρου Μαξίμου, το ένα μετά το άλλο ή και το ένα παράλληλα με το άλλο, για να αποδυναμώνεται η επίδραση στην επικαιρότητα ζητημάτων αρνητικών για την κυβέρνηση, όπως τα Τέμπη, για να αναδεικνύονται αντιφάσεις της αντιπολίτευσης και για να υπενθυμίζεται η μεταρρυθμιστική βούληση του πρωθυπουργού. Η πατρότητα της ιδέας ανήκει στον Αμερικανό σύμβουλο στρατηγικής και επικοινωνίας Σταν Γκρίνμπεργκ, ο οποίος φαίνεται πως βρίσκεται πάντα κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρόλο που είχε ειπωθεί ότι η συνεργασία του έληξε με τις ευρωεκλογές.

Κάπως έτσι ακούμε για αξιολόγηση στο Δημόσιο και μετά για αλλαγή του εκλογικού νόμου στις αυτοδιοικητικές και μετά για μέτρα κατά της βίας στα πανεπιστήμια και μετά για εθνικό σχέδιο πρόληψης της παραβατικότητας ανηλίκων. Χαμούλης.

Στις εισηγήσεις του Σταν Γκρίνμπεργκ αποδίδεται και η επιστροφή του πρωθυπουργού στο Tik Tok, η οποία είχε ατονήσει. Δεν κάνει τα ευρηματικά και τολμηρά βίντεο της πρώτης περιόδου του στην δημοφιλή κινεζική πλατφόρμα αλλά “ζεσταίνεται” και μπορεί σύντομα να δούμε πιο χιουμοριστικές προσπάθειες, οι οποίοι αρέσουν ιδιαίτερα στη νέα γενιά. Ας υπενθυμιστεί ότι στις εκλογές του 2023 η ΝΔ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις ηλικίες 17-29 και τώρα την αντίστοιχη επίδοση έχει η Πλεύση Ελευθερίας με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ιδιαίτερα ενεργή στο Tik Tok.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η ΝΔ έχει συσπειρωθεί αρκετά και ότι επανέρχεται στο ποσοστό των ευρωεκλογών, κάτι που τους δημιουργεί αισιοδοξία ότι μπορούν και καλύτερα. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις σχετικά με την Προανακριτική. Αν, για παράδειγμα, γίνουν και πάλι μεγαλειώδη συλλαλητήρια, στην περίπτωση που – πχ – η ΝΔ καταθέσει δικό της αίτημα με κατηγορητήριο για πλημμέλημα και όχι για κακούργημα, αναφορικά με τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, τότε η δυναμική που θα δημιουργηθεί δεν μπορεί να προβλεφθεί με ασφάλεια.

Ούτε και οι κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα στην κεντρική πολιτική σκηνή μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Το προφανές είναι ότι θέλει να επιστρέψει και το δείχνει με κάθε τρόπο. Διαρροές δίνουν και παίρνουν για τα άμεσα σχέδιά του: Θα μιλήσει σε εκδήλωση για τα επτά χρόνια της συμφωνίας των Πρεσπών, θα γίνει νέα εκδήλωση από το Ινστιτούτο του με υψηλούς προσκεκλημένους από το εξωτερικό, γράφει βιβλίο για την πενταετία της διακυβέρνησής του.

Η τακτική του είναι να συντηρεί το ενδιαφέρον γύρω από το πρόσωπό του, να καλλιεργεί προσδοκίες και μυστήριο, κάνοντας στο μεταξύ rebranding, με δραστηριότητες όπως οι διαλέξεις στο Χάρβαρντ.

Σημαίνουν όλα αυτά ότι ετοιμάζει κόμμα που θα πάρει μέρος στις επόμενες εκλογές; Όχι βέβαια. Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχει απόλυτα ενθαρρυντικές δημοσκοπήσεις στα χέρια του (που δεν έχει) και να βρει νέα πρόσωπα για να τον πλαισιώσουν (που δεν βρίσκει για την ώρα).