Η προαναγγελία πρωτοβουλίας, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, για αλλαγή του τρόπου επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης από τον Νίκο Ανδρουλάκη (σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του Alpha και τον Α.Σρόιτερ) ξάφνιασε πολλούς μέσα και έξω από το ΠΑΣΟΚ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου πρέπει να σκεφτούν πώς θα σταθούν απέναντι σ αυτή την πρωτοβουλία (δεν είναι εύκολη μια άμεση απόρριψη) και στο Συντονιστικό Πολιτικό Κέντρο (στο οποίο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, Δούκας-Γερουλάνος-Διαμαντοπούλου) πρέπει να αποδεχτούν ότι τις μεγάλες αποφάσεις ο Νίκος Ανδρουλάκης τις παίρνει ερήμην τους.
Όσο οι δημοσκοπήσεις είναι ενθαρρυντικές για το ΠΑΣΟΚ, δεν πρόκειται να υπάρξουν εσωκομματικές εντάσεις και οι μουρμούρες θα εκδηλώνονται στο παρασκήνιο και χαμηλοφώνως. Το βέβαιο είναι ότι καχυποψία υπάρχει μεταξύ των βασικών παικτών και δεν φαίνεται εύκολο να περιοριστεί. Ο Ν. Ανδρουλάκης δείχνει διάθεση για καλή γειτονία αλλά όχι για συνδιαχείριση – αν το θέμα τεθεί με διπλωματικούς όρους.
Κι αν για το ΠΑΣΟΚ οι προβλέψεις είναι εφικτές, για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι. Το τι θα συμβεί στο συνέδριο είναι εντελώς άδηλο. Οι “87” δεν έχουν σκοπό να επιτρέψουν ψηφοφορία για ανατροπή της απόφασης της ΚΕ με την οποία αποκλείστηκε η υποψηφιότητα Κασσελάκη για την ηγεσία. Το πόσο αναίμακτα θα πετύχουν το στόχο τους θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το Σαββατοκύριακο, με τους συσχετισμούς που θα προκύψουν από την εκλογή συνέδρων.
Όσοι ακόμη αναρωτιούνται γιατί απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, ίσως ικανοποιηθούν με το καλόπιστο σενάριο, ότι ο πρωθυπουργός τον χρειάζεται για ειδικές αποστολές.
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα:
Η Συνέλευση των Εθνικών Κοινοβουλίων της ΕΕ (COSAC), που συνήλθε στη Βουδαπέστη, τάχθηκε υπέρ της άμεσης άρσης όλων των συνοριακών ελέγχων στο εσωτερικό της ζώνης Σένγκεν, δηλαδή καταδίκασε την πρόσφατη απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης. Ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, αντιτάχθηκε στην απόσυρση της σχετικής παραγράφου που επιχείρησε η εκπρόσωπος της Δανίας και, στη συνέχεια, ο επικεφαλής της γερμανικής αντιπροσωπείας. Η αντίδρασή του υποχρέωσε την Γερμανία να αποσύρει την τροπολογία απάλειψης της σχετικής παραγράφου. Το τελικό κείμενο περιλαμβάνει ως παράγραφο 39 τα εξής: “COSAC calls for the removal of reintroduced temporary internal border controls within Schengen Area.” [Η COSAC ζητά την απόσυρση των προσωρινών συνοριακών ελέγχων που επανήλθαν εντός της Ζώνης του Σένγκεν]. Το σημαντικό είναι ότι εκπληρώθηκε η ελληνική επιδίωξη χωρίς φασαρία και αντιγερμανική συνθηματολογία – ασυνήθιστα πράγματα για το “χωριό” μας.