Την επόμενη Δευτέρα θα γίνει γνωστό το σχέδιο για την πρόληψη και αντιμετώπιση του εθισμού των εφήβων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αυτό σημαίνει ότι έχουν πολλή δουλειά αυτές τις μέρες αρκετά κυβερνητικά στελέχη, από τον υπουργό ψηφιακής μεταρρύθμισης Δημήτρης Παπαστεργίου μέχρι τον υφυπουργό ψυχικής υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλο. Στα 15 χρόνια θα οριστεί η ψηφιακή ενηλικίωση και θα πρέπει να συνεργαστούν οι εταιρείες- πάροχοι για να διαμορφωθούν οι δικλείδες ασφαλείας που προωθούνται.
Η απόφαση να διαμορφωθεί αυτό το σχέδιο ήταν προσωπική απόφαση του πρωθυπουργού, ο οποίος ενδιαφέρεται ιδιαίτερα γι αυτό το ζήτημα και είναι ενημερωμένος σε βάθος για το τι συμβαίνει σε διεθνές επίπεδο. Δική του ήταν και η απόφαση για την απαγόρευση της χρήσης κινητών στα σχολεία, η οποία κρίνεται ως απολύτως επιτυχημένη στην εφαρμογή της. Το ελληνικό μοντέλο θα εξεταστεί και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν αναλάβει ακόμη τέτοια πρωτοβουλία.
Μια χώρα που είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει και να εισάγει τεχνογνωσία από τη χώρα μας είναι η Ιταλία. Αποκλείεται να μην το μοιράστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Ιταλίδα ομόλογό του Τζόρτζια Μελόνι με την οποία βρέθηκαν μαζί στη Λαπωνία, καλεσμένοι του Φινλανδού πρωθυπουργού. Οι δύο ηγέτες έχουν έρθει πολύ κοντά, όπως βεβαιώνουν όλοι όσοι έχουν εικόνα από τα τεκταινόμενα στα Συμβούλια Κορυφής της ΕΕ.
Τι ήθελε και το ΄πε (στον ΣΚΑΪ) ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης ότι ήταν θετική η συμμετοχή του πρωθυπουργού στη σύνοδο Βορρά-Νότου που έγινε στη Λαπωνία; Όσοι κατηγορούν τον Νίκο Ανδρουλάκη για “βολική αντιπολίτευση” βρήκαν ένα επιχείρημα ακόμη. Η αλήθεια είναι ότι ο Μανιάτης πάντα θεωρούταν δεξιόστροφος από τους αριστερόστροφους, οπότε αναμενόμενο ήταν να “του την πέσουν” με την πρώτη ευκαιρία, δηλαδή με το που είπε κάτι αυτονόητο για τη διεθνή δραστηριότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Εντύπωση έχει προκαλέσει στο εσωτερικό της ΝΔ -και όχι μόνο- ότι ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης φιγουράρει πλέον τρίτος στους πίνακες των δημοσκοπήσεων που μετρούν δημοτικότητα υπουργών.
Από πού κι ως πού, αναρωτιούνται διάφοροι. Δημοσκόπος με τον οποίο συνομίλησε η στήλη εξηγεί ότι η υπερκινητικότητά του, από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, και η ετοιμότητά του να απαντά σε όλες τις καταγγελίες, τον έχουν βοηθήσει πολύ, ανεξάρτητα από το μέγεθος των προβλημάτων στο ΕΣΥ. Δημιουργεί, λέει, αίσθημα ασφάλειας – ότι φροντίζει για μας και κάνει ό,τι μπορεί. Εκτιμάται, δηλαδή, η υπερπροσπάθειά του.