Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης, στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, συμφώνησαν για την ανάγκη αποφυγής της τοξικότητας στην πολιτική αντιπαράθεση.
Το ερώτημα είναι αν το μήνυμα φτάνει προς τα κάτω γιατί συνήθως η ζημιά γίνεται από τους βασιλικότερους του βασιλέως. Για την Χαριλάου Τρικούπη η περιγραφή του ΠΑΣΟΚ ως πράσινου ΣΥΡΙΖΑ είναι δείγμα τοξικότητας. Ελα, όμως, που αυτό είπε, με τα δικά του λόγια, ο υφυπουργός Εργασίας Κ. Καραγκούνης από το βήμα της Βουλή εγκαλώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αρνητική στάση του στο ν/σ Κεραμέως για τα εργασιακά. Είπε, συγκεκριμένα, ότι το ΠΑΣΟΚ κινείται στα βήμα της “πρώτης φοράς Αριστερά” (δηλαδή λαϊκίζοντας κοκ).
Ο πρωθυπουργός, επέλεξε να μιλήσει απόψε στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας και τον κατώτατο μισθό, όπως θα κάνει και ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην πρώτη τους κοινοβουλευτική αντιπαράθεση μετά την συνάντησή τους, που «έσπασε» τον μεταξύ τους πάγο. Την καλή ατμόσφαιρα συντηρούν με διαρροές συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ που δεν αποκρύπτουν τα σημεία διαφωνίας αλλά δεν τα υπερτονίζουν.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Λιακούλη ζήτησε από τον προεδρεύοντα της συνεδρίασης να διαγραφεί από τα πρακτικά η προσβολή του Κυρ. Βελόπουλου προς τον Ν. Ανδρουλάκη, για τον οποίο είπε ότι “είτε από κάπου τον κρατούν, είτε είναι βλαξ”. Ο Γιάννης Πλακιωτάκης αποδέχθηκε αμέσως το αίτημα.
Επικοινωνώντας με τον Δημ. Κουτσούμπα άρχισε να ξεδιπλώνει την πρωτοβουλία της για τη συγκρότηση συμβουλίου αντιπολίτευσης η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η πρότασή της απευθύνεται σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς του προοδευτικού χώρου (Ανδρουλάκη, Φάμελλο, Χαρίτση). Δεν προλαβαίνει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να παρακολουθεί εκπλήξεις από τους ανταγωνιστές του στην ευρύτερη αριστερά.
Αλλά αυτό είναι το μικρότερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο Σωκράτης Φάμελλος. Το βασικό είναι η τήρηση ισορροπιών με τον Παύλο Πολάκη χωρίς να προκληθεί εσωκομματική κρίση αλλά και χωρίς να επικρατήσει ο πολακισμός στην εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ. Αρκεί η συμμετοχή του στον “πρωινό καφέ” και η ευθύνη ενός σημαντικού τομέα για να μείνει ικανοποιημένος ο βουλευτής Χανίων που μετά τις εσωκομματικές εκλογές εμφανίζεται σαν εκπρόσωπος του μισού ΣΥΡΙΖΑ; Θα φανεί στο συνέδριο (τέλος της άνοιξης, πιθανότατα). Μέχρι τότε, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ήσυχος.