Ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης, συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ πριν πολιτευτεί, δεν συνειδητοποίησε πόσο απαράδεκτο και χυδαίο ήταν αυτό που είπε στη Ζωή Κωνσταντοπούλου (“κάνε κανένα παιδί”) και γι αυτό αρνούταν να ζητήσει συγνώμη όταν το απαίτησε ο προεδρεύων Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
Αφού το κατάλαβε, μετά την κατακραυγή, και τις αντιδράσεις υπουργών, ήταν πια αργά γι αυτόν, η απόφαση για τη διαγραφή του είχε “κλειδώσει”.
Την προηγούμενη φορά την είχε γλιτώσει. Γιατί ο Κυριαζίδης έχει δείξει ξανά πόσο σεξιστής και τοξικός είναι. Πριν από την Κωνσταντοπούλου, υπήρξε θύμα του ο Στέφανος Κασσελάκης, για τον οποίο είχε πει ότι δεν ξέρει με ποιο άρθρο να τον αναφέρει, “ο” ή “η”. Τότε, ο παθών είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό να τον διαγράψει αλλά δεν έγινε τίποτα. Έτσι, ο Κυριαζίδης συνέχισε ακάθεκτος με τα γνωστά πλέον αποτελέσματα.
Η Νέα Αριστερά είναι περήφανη για τους 18άρηδες που προσκάλεσε στη Βουλή και πέταξαν τρικάκια από το θεωρείο αλλά ο ΠτΒ Νικήτας Κακλαμάνης δεν θα επιτρέψει ξανά στους βουλευτές της να φέρουν μέλη του κόμματος μέσα στο κοινοβούλιο. Με εντολή Μητσοτάκη, πάντως, οι νεαροί δεν οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο αλλά αυτό δεν σχολιάστηκε από τη Νέα Αριστερά.
Στο μεταξύ, τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας, Φάμελλος και Χαρίτσης έχουν έρθει πιο κοντά. Άλλωστε, οι δημοσκοπήσεις είναι τόσο απογοητευτικές για τα δύο κόμματα που δεν έχουν την πολυτέλεια της αυτονομίας. Θέμα χρόνου είναι να το παραδεχτούν.
Σιγά μην άφηνε την ευκαιρία ο Κυριάκο Μητσοτάκης να απευθυνθεί στον Παύλο Πολάκη, όταν φωνασκούσε από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, στη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού. Με πλατύ χαμόγελο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε τον βουλευτή Χανίων για να πει ότι αυτός είναι ο πραγματικός αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. “Ούτε παραγγελία να το είχαμε κάνει” σχολίαζε βουλευτής της ΝΔ σε “πηγαδάκι” με κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
Περίπου 80 βουλευτές έμειναν παραπονεμένοι γιατί δεν πρόλαβαν να μιλήσουν, παρόλο που το είχαν ζητήσει. Οι περισσότεροι τα έχουν με την Ζωή Κωνσταντοπούλου που ως πρώην ΠτΒ αξιοποιεί “παραθυράκια” του κανονισμού και παίρνει συνεχώς το λόγο. Άλλοι ψέγουν τους υπουργούς που το παρακάνουν και ξεπερνούν το χρόνο που τους δίνεται.
Σε κάθε περίπτωση, περισσότεροι από 200 βουλευτές ζήτησαν να μιλήσουν αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είχαν ειλικρινές ενδιαφέρον για τη συζήτηση επί της πρότασης μομφής, όπως φάνηκε από τα άδεια έδρανα. Το καφενείο ήταν συνεχώς γεμάτο, η αίθουσα της ολομέλειας όχι.