Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πρώτο αίτημα για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, κατηγορώντας για το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών, τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, τον Χρήστο Σπίρτζη και έξι υφυπουργούς, οπότε ξεμπέρδεψε.
Για την ακρίβεια, θα μπορούσε να είχε ξεμπερδέψει αν δεν υπήρχε γκρίνια μέσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και γύρω του για προχειρότητα στη σύνταξη της πρότασης.
Όπως πληροφορείται η στήλη, αρκετοί διαμαρτύρονται ότι προστέθηκαν ονόματα πολιτικών προσώπων προς παραπομπή το τελευταίο 24ωρο χωρίς επαρκή τεκμηρίωση, μόνο και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων και για να κρατηθούν ίσες αποστάσεις από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ (τρεις + τρεις υφυπουργοί). Λένε μάλιστα ότι έτσι αποδυναμώνεται η κατηγορία σε βάρος του Κώστα Αχ. Καραμανλή που θα έπρεπε να είναι το κεντρικό πρόσωπο και τα πυρά να συγκεντρώνονται στο πρόσωπό του.
Πολύ μεγαλύτερο είναι το μπέρδεμα στον ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να συντάξει κοινό αίτημα με τη Νέα Αριστερά. Διχογνωμία υπάρχει για την παραπομπή του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς οι σκληροπυρηνικοί του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς “το βλέπουν”, ενώ ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Αλέξης Χαρίτσης το αποκλείουν.
Από την άλλη, πρέπει να διαφοροποιηθούν από το ΠΑΣΟΚ και γι αυτό θα αποδώσουν περισσότερα κακουργήματα στον Κώστα Αχ. Καραμανλή αναλαμβάνοντας το κόστος να κατηγορηθούν για λαϊκιστικές υπερβολές ακόμη και από προοδευτικούς πολίτες που δεν μπορούν να δεχτούν, για παράδειγμα, ότι υπάρχουν ευθύνες πρώην υπουργών για ανθρωποκτονίες με ενδεχόμενο δόλο.
Έχουν πέσει κι άλλες ιδέες στο τραπέζι, για να γίνει κάπως ιδιαίτερη η δική τους πρόταση, όπως να ζητηθεί η παραπομπή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη γιατί επί των ημερών του ως υπουργού Μεταφορών, 2013-2015, υπεγράφη η σύμβαση 717 για την τηλεδιοίκηση.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Στέφανος Κασσελάκης που προτάσσουν την παραπομπή του ίδιου του πρωθυπουργού δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους για τη στάση που θα κρατήσουν στην ψηφοφορία. Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας θα συναντηθεί εκ νέου με τον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς αλλά φαίνεται απίθανο να συμφωνήσουν, αφού στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν να ακούν για συνεργασία με την Ζωή.
Το ΚΚΕ κατέθεσε τη δική του πρόταση, που βάζει στο κάδρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά για την Πλεύση Ελευθερίας και το Κίνημα Δημοκρατίας θα ήταν λύση ανάγκης, καθόλου επιθυμητή και συμβατή με το προφίλ τους, να στοιχηθούν πίσω από το ΚΚΕ.