Ασφαλώς και δεν αδιαφορούν στην Χαριλάου Τρικούπη για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν στασιμότητα για το ΠΑΣΟΚ.
Μπορεί ο Νίκος Ανδρουλάκης να επαναλαμβάνει σε κάθε συνεδρίαση του Συντονιστικού Πολιτικού Κέντρου ότι η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης “δεν είναι κατοστάρι αλλά μαραθώνιος”, όμως το άγχος είναι δεδομένο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να πάρει όλο το βάρος της ευθύνης πάνω του και, όπως πληροφορείται η στήλη, αξιολογεί τομεάρχες, βουλευτές και στελέχη για τη συμβολή τους.
Άποψή του είναι ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ανακτήσει την πρωτοβουλία στη διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας και αυτό όπως λένε συνεργάτες του δεν είναι one man show. Για παράδειγμα, όταν γίνεται μια τέτοια φοβερή δολοφονία στο Δαφνί και αποκαλύπτεται η υποστελέχωση και ο συνωστισμός στα ψυχιατρεία, ο τομεάρχης Υγείας του ΠΑΣΟΚ Ιω. Τσίμαρης τι έχει να πει; Έχει γνώση της κατάστασης και αν ναι, τι έχει προτείνει. Είναι μια ερώτηση που μεταφέρθηκε στη στήλη από κύκλους της Χαριλάου Τρικούπη που θέλησαν να περιγράψουν τον τρόπο με τον οποίο γίνεται, ατύπως, η αξιολόγηση των τομεαρχών.
Ικανοποίηση στην Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει για την Μιλένα Αποστολάκη (τράπεζες-ιδιωτικό χρέος), τον Στέφανο Παραστατίδη (παιδεία), τον Παναγιώτη Δουδωνή (Δικαιοσύνη, θεσμοί), τον Παύλο Χρηστίδη (εργασιακά). Αυτά προκύπτουν από το ρεπορτάζ της στήλης και αν κάποιον/α παραλείψαμε, συμβαίνουν αυτά εξ αμελείας.
Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ δεν περνά μέρες δόξας στις δημοσκοπήσεις δεν αρκεί για να ησυχάσει ο Σωκράτης Φάμελλος που, όσο περνά ο καιρός, διαπιστώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βγει οριστικά από τον κύκλο των μεγάλων κομμάτων. Κοινή είναι η εκτίμηση στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς ότι στην αντιπαράθεση με τον Βορίδη στη Βουλή υπέστη συντριπτική ήττα, με τον υπ. Επικρατείας να του “φορτώνει” χυδαία εργαλειοποίηση του θανάτου του Β. Καλογήρου για να πλήξει την κυβέρνηση. Η παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γ. Αδειλίνη που τον “φωτογράφισε” επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα δεδομένου ότι ο Φάμελλος εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ως ο λιγότερο λαϊκιστής, σε σύγκριση με τον Π. Πολάκη. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Σωκράτης Φάμελλος δεν έχει καν υψηλή αναγνωρισιμότητα, είναι δηλαδή πολύ μακριά από την εδραίωσή του ως ηγέτης κόμματος εξουσίας.
Και αν οι δημοσκοπήσεις είναι απογοητευτικές και για την Χαριλάου Τρικούπη και για την Κουμουνδούρου, τι να πει κανείς για τη Νέα Αριστερά; Εκεί συντελείται η απόλυτη αποτυχία. Με 11 βουλευτές και δεν καταφέρνουν ούτε να επικρατήσουν του εξωκοινοβουλευτικού ΜέΡα 25. Το Κίνημα Δημοκρατίας, χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα, τους αφήνει πίσω. Όλα αυτά, λογικά, οδηγούν σε επιστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε σε αυτό συμφωνούν η Ομπρέλα με την ομάδα Χαρίτση – Αχτσιόγλου. Με διάσπαση θα γίνει – αν γίνει.