ΑρχικήBackstageΟ «γάμος» ΠΑΣΟΚ-Νέας Αριστεράς, τα άδεια υπουργεία και ο υπουργός που παίρνει...

Ο «γάμος» ΠΑΣΟΚ-Νέας Αριστεράς, τα άδεια υπουργεία και ο υπουργός που παίρνει άριστα

Η διάψευση από τη Νέα Αριστερά του ενδεχόμενου “συγχώνευσης” με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι μόνο η αρχή.

Τις επόμενες μέρες θα σηκωθούν οι τόνοι και θα ξεκαθαριστεί από την πλευρά των στελεχών της Ομπρέλας αλλά και της ομάδας Αχτσιόγλου, με ηχηρό τρόπο, ότι ούτε τέτοιες διεργασίες υπάρχουν αλλά ούτε και τέτοιες σκέψεις.

Το παράξενο είναι ότι από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη δεν υπήρξε τέτοια εγρήγορση για διάψευση. Και η διάψευση που έγινε ήταν, το λιγότερο, χλιαρή με την έννοια ότι από “κύκλους” γίνεται λόγος για “ανεδαφικά σενάρια” με αποστάσεις από κινήσεις παρασκηνίου και από τον “εκφυλισμό” της συζήτησης για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς. Γιατί άραγε;

Οι διασταυρωμένες πληροφορίες της στήλης λένε ότι, δυστυχώς για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η διαρροή για “γάμο” ΠΑΣΟΚ-ΝΕΑΡ είχε γίνει από έμπιστο συνομιλητή του Νίκου Ανδρουλάκη που μετέφερε ως ρεπορτάζ ένα σενάριο εργασίας το οποίο είχε απλώς συζητηθεί κάποια στιγμή, κάπου, γενικώς και αορίστως, χωρίς να αποκτήσει συγκεκριμένο σχήμα. Γι’ αυτό και αν στην κορυφή της Νέας Αριστεράς υπήρξε σοκ όταν έγινε γνωστή διάσταση που είχε πάρει η σχετική φασαρία, στην κορυφή του ΠΑΣΟΚ υπήρξε έντονος εκνευρισμός, θυμός και αγανάκτηση.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή ήταν η χειρότερη δυνατή αρχή της συζήτησης για τις προοδευτικές συγκλίσεις μετά τις ευρωεκλογές. Την ώρα που οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς πιέζονται να παραδώσουν τις έδρες τους στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή η κοινωνική τους βάση, όπως καταδείχθηκε στο εκλογικό ποσοστό, είναι εντελώς αναντίστοιχη με την κοινοβουλευτική τους δύναμη (11 βουλευτές), κυκλοφόρησε ότι ήδη έχουν κάνει παρασκηνιακή συναλλαγή με το ΠΑΣΟΚ. Περιττό να σημειωθεί ότι οι “παλιοί” (Βούτσης, Τσακαλώτος, Φίλης κλπ) έμειναν άναυδοι…

Ένας λόγος είναι οι υψηλές θερμοκρασίες, άλλος η αναμονή ανασχηματισμού… Γεγονός είναι ότι υπάρχουν υπουργεία άδεια από κόσμο στα υψηλά κλιμάκια και αυτό είναι κάπως απογοητευτικό, γιατί δείχνει χαμηλό αίσθημα θεσμικής υπευθυνότητας, όπως σχολίαζε συνεργάτης του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου. Το πιο θλιβερό είναι ότι υπάρχουν υπουργοί και υφυπουργοί με το κινητό κρεμασμένο στο αυτί, συζητώντας κυρίως με δημοσιογράφους, προσπαθώντας να αλιεύσουν πληροφορίες και να “ζυμωθούν”.

Ο έλεγχος των επιδόσεων που είχαν κυβερνητικά στελέχη στις περιοχές ευθύνης τους, προεκλογικά, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Με άριστα περνά τις εξετάσεις, όπως πληροφορείται η στήλη, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης που είχε αναλάβει το βόρειο Αιγαίο. Την επόμενη εβδομάδα έρχεται δικό του ν/σ στη Βουλή και ο σχεδιασμός δεν έχει αλλάξει με ό,τι αυτό σημαίνει.

ΚΟΥΙΖ

Ποιος πρώην υπουργός της ΝΔ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα επιστρέψει στην κυβέρνηση;