Μετά την εκλογή του Σωκράτη Φάμελλου στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζουν τα άγχη για τον νέο πρόεδρο.
Ο πρώτος μπελάς έχει ονοματεπώνυμο: Νίκος Παππάς. Ο πρώην υπουργός και επικεφαλής της ΚΟ το τελευταίο διάστημα, καταδικασμένος από το Ειδικό Δικαστήριο για το στήσιμο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, πόζαρε δίπλα στον Σ. Φάμελλο το βράδυ της Κυριακής, μετά την εκλογική του νίκη, έδωσε συνέντευξη το επόμενο πρωί και, γενικώς, δεν έχει πάψει να κινείται σαν Νο 2 του κόμματος. Δεν χρειάζεται να εξηγηθεί γιατί αυτό δεν είναι καλό για τον Σ. Φάμελλο ούτε γιατί θα είναι δύσκολο στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να τον απομακρύνει. Αν συγκρουστεί θα προκαλέσει νέα εσωκομματική κρίση, αν αδιαφορήσει θα κάνει κακό στην ηγετική του εικόνα.
Μεγάλο πρόβλημα για τον Σ. Φάμελλο είναι επίσης η δυναμική δημόσια παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη. Μετά τα “αποκαλυπτήρια” για το “Κίνημα Δημοκρατίας”, ο Στέφανος Κασσελάκης είναι περιζήτητος από τα ΜΜΕ, ενώ το νέο κόμμα καταγράφεται θετικά στις δημοσκοπήσεις. Καμία σχέση με τις προβλέψεις που γίνονταν στην Κουμουνδούρου ότι μετά την αναγκαστική έξοδό του από τον ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στην αφάνεια.
Στην τελευταία συνεδρίαση του Συντονιστικού Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ ήρθαν πιο κοντά η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Χάρης Δούκας. Η υπεύθυνη πολιτικού σχεδιασμού αναφέρθηκε με θετικό τρόπο στις αποφάσεις του Δημάρχου Αθηναίων για τα δημοτικά τέλη που τον έχουν φέρει σε αντιπαράθεση με τον Κ. Μπακογιάννη. Γενικά, η πρώην Επιτροπής έχει κατά κάποιον τρόπο έναν ρόλο “μανούλας” στο ΠΑΣΟΚ προωθώντας την ενότητα, τη συμφιλίωση και κατευνάζοντας τα πάθη.
Πέρα από αυτό, όμως, η Άννα Διαμαντοπούλου βοηθάει ενεργητικά τον Νίκο Ανδρουλάκη στο project αμφίπλευρη διεύρυνση. ΄Οπως ακούγεται, η ίδια έπεισε τον Σταύρο Μπένο να έρθει ξανά κοντά στο ΠΑΣΟΚ και σύντομα θα έχει συνάντηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Στο Δημαρχείο Κηφισιάς παρουσιάστηκε το πρόγραμμα ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων για την πρόληψη της παραβατικότητας και βίας ανηλίκων που θα υλοποιήσει η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) με την υποστήριξη του υπουργείου Υγείας. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, στον χαιρετισμό του, επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα εγκρίθηκε γιατί είναι ολιστικό, απευθύνεται δηλαδή σε εκπαιδευτικούς, γονείς, εφήβους και κοινοτικούς φορείς, ενώ προϋποθέτει αξιολόγηση. Δηλαδή, θα αναπτυχθεί, πιλοτικά, σε τέσσερις δήμους (Κηφισιάς, Αμαρουσίου, Πεύκης-Λυκόβρυσης, Αχαρνών) για δύο χρόνια και στη συνέχεια θα μετρηθεί η αποδοτικότητά του με συγκεκριμένους δείκτες για να βελτιωθεί και να επεκταθεί σε άλλες περιοχές ή για να ολοκληρωθεί. Μάλιστα, όλα τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας αποδέχτηκαν από την αρχή ότι θα αξιολογηθούν και ότι θα μετρηθεί η παραγωγικότητά τους, δηλαδή τα αποτελέσματα του έργου τους. Πρωτοποριακά πράγματα για τα ελληνικά δεδομένα. Ο υπ. Υγείας αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία του με τον υφυπουργό ψυχικής υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλο, που ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία (“πέρα από όλα τα άλλα περνάμε κάθε μέρα καλά στο υπουργείο”). Και εξήγησε ότι η κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στην πρόληψη της παραβατικότητας και της βίας ανηλίκων που δεν αποτελεί ελληνικό αλλά διεθνές φαινόμενο και σύντομα θα παρουσιαστεί ένα εθνικό σχέδιο από την “επιτροπή σοφών” που είχε συσταθεί πριν από έναν χρόνο με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και επικεφαλής την πανεπιστημιακό Β. Αρτινοπούλου.