Οι εκτιμήσεις σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα στα ελληνοτουρκικά

13 mins read

Η τραγωδία στην Τουρκία, μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου, αλλάζει το τοπίο και στα ελληνοτουρκικά. Η μάχη που δίνουν οι Έλληνες διασώστες στα συντρίμμια έχει συγκινήσει την τουρκική κοινωνία, ενώ η Άγκυρα υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει την αμεσότητα και τη γενναιοδωρία με την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη οργάνωσε την αποστολή βοήθειας στη δοκιμαζόμενη γειτονική μας χώρα.

Είναι αστείο και να μιλάμε για κίνδυνο θερμού επεισοδίου στο ορατό μέλλον” σχολιάζει, μιλώντας στο Backstage, έμπειρος στη ανάγνωση της τουρκικής πραγματικότητας συνταξιούχος διπλωμάτης, που δεν αποκλείει την αναβολή των τουρκικών εκλογών, θεωρώντας βέβαιη την περαιτέρω πολιτική αποδυνάμωση του Ρ. Τ. Ερντογάν.
Οι εξελίξεις στην Τουρκία συζητιούνται σε συσκέψεις και στην Κουμουνδούρου με τον Νίκο Μπίστη να έχει βαρύνοντα λόγο, ως βαθύς γνώστης των ζητημάτων της εξωτερικής πολιτικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, καθυστέρησε να κινητοποιηθεί για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας. Η σχετική ανακοίνωση εκδόθηκε ένα 24ωρο μετά από τις ανάλογες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Ο αντίκτυπος των σεισμών στην Τουρκία ήταν και ο βασικός λόγος για την αναβολή της προγραμματισμένης για την Τρίτη το βράδυ συνέντευξης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη στον ΑΝΤ1. Εκτιμήθηκε από το επιτελειο του ότι όσα πει θα χαθούν μέσα στην καταιγιστική επικαιρότητα που διαμορφώνεται γύρω από την φοβερή κατάσταση στην Τουρκία και το άφησαν για αργότερα. Δεν είναι βέβαιο ότι έπραξαν το σωστό.
Η παρουσίαση του βιβλίου του Π. Καψή τη Δευτέρα στο Public του Συντάγματος είναι πηγή άγχους για την Χαριλάου Τρικούπη. “Η πτώση” αναφέρεται στην κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ μετά την ψήφιση του πρώτου μνημονίου και το παρασκήνιο που αποκαλύπτεται από τον πρώην διευθυντή της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ αναδεικνύει την ένταση της εσωκομματικής ίντριγκας. Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση της Άννας Διαμαντοπούλου που ήταν υπουργός τότε και μετέχει στο πάνελ (μαζί με Παπαχελά, Τσίμα, Θεοδωράκη), ενώ θα καταγραφούν με ενδιαφέρον ενδεχόμενες παρουσίες τολμηρών στελεχών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Facebook Comments