ΑρχικήBackstageΠαξιμάδια «Ο Πλεύρης» και μαθήματα αντιπολίτευσης «Ο Βενιζέλος»

Παξιμάδια «Ο Πλεύρης» και μαθήματα αντιπολίτευσης «Ο Βενιζέλος»

Όποιος τρίβεται στην γκλίτσα του τσοπάνη, την έχει σίγουρη τη μαγκουριά κάποια στιγμή, ίσως και την κλωτσιά.

Με αυτή την έννοια, το να βάζει θέμα αλλαγής μενού για τους μετανάστες στις δομές προσωρινής φιλοξενίας ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης δεν είναι πολύ καλή ιδέα.

Γιατί έχουν φτάσει στην Αθήνα πληροφορίες ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά τη διαχείριση κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και για το μεταναστευτικό, μεταξύ άλλων για προγράμματα σίτισης.

Επομένως, το να βάζει θέμα ο υπουργός για το πόσες φορές την εβδομάδα τρώνε κρέας οι μετανάστες στις δομές δεν είναι, το λιγότερο, έξυπνο. Γιατί στρέφει τα φώτα σε ένα θέμα ευαίσθητο για πολλούς λόγους – όχι μόνο ανθρωπιστικούς.

Γενικά, η διέγερση ξενοφοβίας δεν είναι η κατάλληλη τακτική όταν έχουμε τόσο μεγάλες μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη. Οργάνωση, σχεδιασμός και χαμηλοί τόνοι χρειάζονται. Οχι κραυγές, εξυπνακισμοί και μεγάλα λόγια.

Σίγουρα, χρειάζεται προσοχή. Για παράδειγμα, η τροπολογία που κατατέθηκε για το μεταναστευτικό δεν ήταν καλά προετοιμασμένη από νομική άποψη.

Ο Ευ. Βενιζέλος, με μια ανάρτηση, έβγαλε τον λογαριασμό στην κυβέρνηση, αποδομώντας την αιτιολογική έκθεση στην οποία αναφέρεται ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 15 παρ.1 της ΕΣΔΑ.

Εξήγησε ότι αν συνέβαινε αυτό, “στην εθνική συνταγματική τάξη θα μπορούσαν να εφαρμοστούν οι προβλέψεις του άρθρου 48 Συντ. , δηλαδή να τεθεί σε εφαρμογή σε ολόκληρη την επικράτεια ή τμήμα της ο νόμος περί καταστάσεως πολιορκίας !”. “Προφανώς αυτό είναι άτοπο. Τουλάχιστον έτσι ελπίζω” σημειώνει ειρωνικά.

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει την ανάγκη να λαμβάνονται μέτρα “εντός του πλαισίου του Συντάγματος που είναι αδιαχώριστο από την ΕΣΔΑ και υπό τον διεθνή δικαστικό έλεγχο του ΕΔΔΑ”, θυμίζοντας ότι “εκκρεμούν στο Στρασβούργο υποθέσεις σχετικές με αντιμετώπιση μεταναστευτικών ροών στις οποίες έχουν τεθεί και ζητήματα σχετικά με το άρθρο 15 ΕΣΔΑ”.

Το τελικό του συμπέρασμα είναι αιχμηρό: “Η εύκολη και ανεπίγνωστη επίκληση αυτής της διάταξης της ΕΣΔΑ θέτει ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου στη χώρα μας και τον σεβασμό θεμελιωδών υποχρεώσεων της κατά το διεθνές δίκαιο”.

Τόσα κόμματα της αντιπολίτευσης προσπάθησαν να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς στο μεταναστευτικό, το γκολ το έβαλε ο Βενιζέλος. Και χωρίς πολλές ντρίμπλες. Ενα σουτ από μακριά…