Μποφίλιου-Δεληβοριάς στο Σύνταγμα, Μάστορας στο Πεδίο του Άρεως. Δεν έχει ξανασυμβεί διπλή πρωτοχρονιάτικη γιορτή από τον Δήμαρχο Αθηναίων και τον Περιφερειάρχη Αττικής αντίστοιχα.
Εννοείται ότι κυβερνητικό στέλεχος ή βουλευτής της ΝΔ δεν πρόκειται να περάσει από το event του Χάρη Δούκα, ενώ ο Νίκος Χαρδαλιάς σκοπεύει να περάσει μια βόλτα από το Σύνταγμα όταν αλλάξει η χρονιά για να δείξει ότι δεν είχε πρόθεση να υπονομεύσει τον Δήμαρχο Αθηναίων. Αλλά οι εντυπώσεις που έχουν ήδη δημιουργηθεί δεν πρόκειται να αλλάξουν. Ηδη στα social media γίνεται κριτική για την επιλογή καλλιτεχνών και μάλιστα δίνεται πολιτικό πρόσημο στις αποφάσεις. Οι αριστεροί, λέει, προτιμούν την Μποφίλιου…
Η συνάντηση Κ. Μητσοτάκη-Χ.Δούκα, πάντως, πήγε, πράγματι, καλά. Δεν συμφώνησαν σε όλα αλλά δημιουργήθηκαν συνθήκες καλόπιστης συνεννόησης. Με ενδιαφέρον, για παράδειγμα, άκουσε ο πρωθυπουργός το σχέδιο του Δημάρχου Αθηναίων για δημοτική συγκοινωνία. Δύσκολο αλλά το χει βάλει στόχο.
Στην Χαριλάου Τρικούπη δεν σχολιάστηκε ιδιαίτερα αυτή η συνάντηση. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ανακωχή στα στρατόπεδα Ανδρουλάκη-Δούκα. Ο Δήμαρχος Αθηναίων προσαρμόστηκε γρήγορα στη νέα πραγματικότητα μετά την εκλογή ηγεσίας και δεν κρατάει καν ενεργή την ομάδα που τον υποστήριξε στη μάχη για την ηγεσία. Γι αυτό και βουλευτές που έδωσαν μάχη υπέρ του το έχουν μετανιώσει, όπως μαθαίνει η στήλη.
Ούτε ένας πολιτικός αρχηγός δεν απάντησε θετικά στην πρόσκληση του Αλέξη Χαρίτση να συναντηθούν για να συνεννοηθούν ενόψει της προεδρικής εκλογής, με την υποψηφιότητα του Χρ. Ράμμου της ΑΔΑΕ στο τραπέζι. Στη Νέα Αριστερά, επειδή πήρε μεγάλη δημοσιότητα και συζητήθηκε η συγκεκριμένη πρόταση, αναθάρρησαν με την ελπίδα ότι αποκτούν ρόλο στον προοδευτικό χώρο αλλά, τελικά, άνθρακες ο θησαυρός. Οι νέες δημοσκοπήσεις, άλλωστε, τους δείχνουν πολύ χαμηλά και κάτω από το όριο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του 3%. Αντίθετα, το ΜέΡΑ 25 του Γ. Βαρουφάκη το παλεύει – με πολύ μικρότερη πρόσβαση στα ΜΜΕ.
Η σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Αριστεράς είναι δύσκολη. Η ισχυρή παρουσία Πολάκη είναι αποτρεπτική για τους περισσότερους στη Νέα Αριστερά αλλά και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν αντιρρήσεις κυρίως επειδή οι πρώην σύντροφοί τους βάζουν όρους και το δυσκολεύουν. Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση δεν αφορά συγχώνευση αλλά ένα συμμαχικό σχήμα τύπου ΚΙΝΑΛ, στο οποίο θα παραταχθούν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά, ο Κόσμος του Π. Κόκκαλη, το Πράττω του Ν. Κοτζιά και όποια άλλη κίνηση βρεθεί διαθέσιμη για να γίνει μπούγιο. Μπορεί, άραγε, να τεθεί επικεφαλής ενός τέτοιου σχήματος ο Αλέξης Τσίπρας; Μόνο αν έχει στα χέρια του ενθαρρυντικές δημοσκοπήσεις. Για την ώρα, δεν υπάρχουν.