Ο πολιτικός αντίκτυπος του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ είναι δεδομένος και μετριέται ήδη σε δημοσκοπήσεις που θα δημοσιοποιηθούν, το πιθανότερο, την επόμενη εβδομάδα.
Στα κομματικά επιτελεία έχουν εικόνα από focus groups (έρευνες με τη μέθοδο των ομάδων εστίασης), είτε απευθείας είτε μέσω τρίτων, και, όπως μεταφέρθηκε στη στήλη, η ΝΔ πληρώνει κόστος χωρίς να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει χωρίς να κάνει το άλμα και η αντισυστημική ψήφος ενισχύεται αλλά ενισχύεται και ο κατακερματισμός της. Βέβαια, αν αυτή η τάση συνεχιστεί για καιρό, η μικρή αλλαγή πολιτικών συσχετισμών μπορεί να γίνει μεγάλη. Ειδικά επειδή καταγράφεται σημαντικός περιορισμός της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση παρόλο που δεν υπάρχει προφανής εναλλακτική.
Οι δημοσκόποι που “μετρούν” συναισθήματα λένε πως η οργή των Τεμπών μετατρέπεται σε απόγνωση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με την έννοια ότι οι πολίτες, ακόμη και οι πιο συστημικοί, δεν ελπίζουν πια ότι κάτι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο σε σχέση με την αρρώστια του κράτους και των θεσμών. Το ότι αυτή η απόγνωση δεν εκφράζεται στους δρόμους και τις πλατείες δεν είναι, απαραίτητα, καλό, γιατί πολλές φορές το βουβό κύμα είναι πιο ισχυρό.
Στο ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται για εκλογές. Θεωρούν ότι από το φθινόπωρο και μετά μπορεί, οποτεδήποτε, να προκηρυχθεί προσφυγή στις κάλπες γιατί δεν πιστεύουν ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη για την κυβέρνηση, ενώ περιμένουν χιονοστιβάδα αποκαλύψεων για σκάνδαλα διαφθοράς.
Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Πολιτικού Κέντρου δεν εκφράστηκε καμία διαφωνία ως προς αυτή την εκτίμηση και όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για εσωκομματική φασαρία ήταν ήδη σαφές ότι η συνοχή του κόμματος είναι δεδομένη μέχρι τις εκλογές.
Όλοι συμφωνούν για κατάθεση αιτήματος σύστασης Προανακριτικής αυτόνομα, για αποφυγή οποιασδήποτε συνεννόησης με τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης, για μια στάση σιωπής σε σχέση με τις μετεκλογικές συνεργασίες, για στοχοποίηση του ίδιου του πρωθυπουργού.
Μέχρι τέλος Ιουλίου θα έχει συγκροτηθεί γραμματείας ΚΟΕΣ και Επιτροπή Ψηφοδελτίων. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι όλα έτοιμα, σε οργανωτικό και πολιτικό επίπεδο, για εκλογές. Ούτε καν για το συνέδριο δεν γίνεται λόγος πια. Παραμένει στο πρόγραμμα αλλά δεν επενδύουν, θεωρώντας ότι μπορεί να τους προλάβουν οι εξελίξεις.