ΑρχικήBackstageΤο "έλα να δεις" στον ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο Αθηναίων

Το “έλα να δεις” στον ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο Αθηναίων

Ούτε ένας βαθύς γνώστης των κομματικών μυστηρίων του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Αλέξης Τσίπρας, πριν φύγει για διακοπές στην Καλιφόρνια, δεν θα μπορούσε να φανταστεί πόσο άνω-κάτω θα γινόταν ο ΣΥΡΙΖΑ στη διαδικασία αναζήτησης υποψηφίου για τον Δήμο Αθηναίων.

Αφού “κάηκε” η υποψηφιότητα του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά λόγω αντιδράσεων της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, της Ανοιχτής Πόλης, και αφού ναυάγησαν οι προσπάθειες συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για στήριξη κοινής υποψηφιότητας (Χριστόπουλος, Βερβεσός), αποφασίστηκε να βγει μπροστά κεντρικό στέλεχος του κόμματος. Αλλά ούτε αυτό αποδείχθηκε απλό.

Η πλειοψηφία επέλεξε τον Κώστας Ζαχαριάδη που δεν εξελέγη βουλευτής στον βόρειο τομέα της Β Αθήνας και έχει υψηλή αναγνωρισιμότητα και τηλεοπτικό δυναμισμό. Και αφού ο ίδιος αποδέχτηκε την πρόταση, η «Ομπρέλα» χάλασε τον σχεδιασμό αντιπροτείνοντας τον “δικό” της Νίκο Φίλη που δεν εξελέγη στην Α Αθήνας.

Σαν να μην έφτανε τόση αναστάτωση, ο Διονύσης Τεμπονέρας (ΡΕΝΕ) κατέθεσε πρόταση για τον εργατολόγο Κώστα Τσουκαλά,, ενώ μέλη της Ανοιχτής Πόλης πρότειναν την Όλγα Μπαλαούρα (κόρη του Μάκη), που δεν έχει πιθανότητες να επιλεγεί τελικά.

Η μάχη για τις υποψηφιότητες στο Δήμο Αθηναίων αγγίζει και τη μάχη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ: Η Αχτσιόγλου στηρίζει Ζαχαριάδη, ο Τσακαλώτος Φίλη και ο Παππάς Τσουκαλά, ενώ οι προθέσεις του Τζουμάκα δεν είναι για την ώρα γνωστές.

Στο μεταξύ, συμβαίνουν και άλλα περίεργα, όπως ότι ο Νίκος Μπίστης της Προοδευτικής Συμμαχίας κάνει την έκπληξη στηρίζοντας τον Νίκο Φίλη και μπερδεύοντας ακόμη περισσότερο την τράπουλα!

Το βέβαιο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει τραυματισμένος από την αντιμετώπιση της πρώτης του σοβαρής κομματικής πρόκλησης στην μετα-Τσίπρα εποχή, ότι ο Ν. Ανδρουλάκης παίρνει ανάσα ανακούφισης παρόλο που η δική του πρόταση (αν. καθηγητής στο ΕΜΠ-τομεάρχης Ενέργειας Χ. Δούκας) δεν μπορεί να θεωρηθεί ισχυρή υποψηφιότητα και ότι ο Κ. Μπακογιάννης έχει έναν σοβαρό λόγο να διασκεδάζει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ