Ανοιχτή βεντάλια

19 mins read

✍️ ο Απόστολος Πιστόλας

Έχουμε συνηθίσει σε κυβερνήσεις να φέρνουν τα νομοσχέδια με μεταρρυθμίσεις σε σημαντικά και συγκρουσιακά για την κοινωνία θέματα ένα ένα στη Βουλή.

Αυτό διότι επιθυμούν να «χωνευτεί» το κάθε θέμα πριν περάσουν στο επόμενο ώστε οι αντιδράσεις να μην αθροίζονται. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη δεύτερη θητεία της έχει αποφασίσει να πράξει το ακριβώς αντίθετο. Οι μεταρρυθμίσεις σε διάφορους τομείς έρχονται όλες μαζί. Γάμος ομοφύλων και τεκνοθεσία, νομοσχέδιο αυστηροποίησης ποινών, μη κρατικά πανεπιστήμια και επιστολική ψήφος είναι θέματα που οδηγούν σε συζητήσεις και συγκρούσεις. Και όμως η κυβέρνηση τα φέρνει στη Βουλή προς ψήφιση το ένα κοντά στο άλλο και μάλιστα λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές.

Αρκετοί εκφράζουν την άποψη πως ρισκάρει να βρεθεί στην κάλπη των ευρωεκλογών μέσα από μια σειρά συγκρούσεων σε διάφορα θέματα. Η αντίθετη άποψη λέει πως τις μεταρρυθμίσεις τις περνάς όταν έχεις την ευκαιρία. Και οι μεγάλες ευκαιρίες δεν παρουσιάζονται πολλές φορές. Όταν έρχονται, τις παίρνεις. Διανύουμε την περίοδο της πολιτικής κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Με 40% έναντι 5% των βασικών του αντιπάλων στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία δε νομίζω πως μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει αυτό. Εάν λοιπόν η κυβέρνηση δεν κάνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις τώρα, πότε θα τις κάνει; Έτσι θεωρώ πως έχει επιλεχθεί αυτή η περίοδος, στην οποία δεν υπάρχει εκλογικά σοβαρός αντίπαλος, ώστε να περάσουν οι μεταρρυθμίσεις σε μια σειρά ζητημάτων από τη Βουλή και να γίνουν νόμοι του κράτους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η κυβέρνηση εξελέγη με το αφήγημα των μεταρρυθμίσεων και το συγκριτικό της πλεονέκτημα είναι πως δίνει λύσεις στα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες.

Το ερώτημα είναι εάν το άνοιγμα αυτό της βεντάλια των θεμάτων θα της κοστίσει εκλογικά. Καταρχάς στις περισσότερες εκ των μεταρρυθμίσεων (επιστολική ψήφος, μη κρατικά πανεπιστήμια, αυστηροποίηση ποινών) έχει την κοινωνία με το μέρος της. Η μόνη μεταρρύθμιση που την φέρνει ενάντια στην πλειοψηφία των πολιτών είναι αυτή που αφορά την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως αυτό το θέμα από μόνο του δε μπορεί να δημιουργήσει κάποια σημαντική δημοσκοπική ζημιά στη Νέα Δημοκρατία.

Επίσης θεωρώ πως το θέμα θα πάψει να απασχολεί την επικαιρότητα μετά την ψήφισή του. Δεν είναι δηλαδή στα βασικά κριτήρια ψήφου ώστε να μπορεί να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό.

Το αγροτικό ζήτημα είναι πολύ πιο σημαντικό εκλογικά. Διότι αφορά ομάδα ψηφοφόρων που ψηφίζουν σε σημαντικό ποσοστό τη Νέα Δημοκρατία. Εάν η κυβέρνηση καταφέρει να έρθει γρήγορα σε συνεννόηση με τους αγρότες, να μειώσει τα αρνητικά συναισθήματα των πολιτών που αφορούν την κρίση στο διαθέσιμο εισόδημά τους και βάλει φρένο στην εγκληματικότητα τότε θα έχει κλείσει σημαντικούς δρόμους από τους οποίους μπορεί να προκληθεί δημοσκοπική ρωγμή.

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα