Είναι η Μελόνι ακροδεξιά; Τι λένε οι ψηφοφόροι κρατών – μελών της Ε.Ε

27 mins read

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι έχει κατηγορηθεί από πολλούς ως ακραία. Ειδικά στην Ελλάδα κατά την προεκλογική περίοδο τα περισσότερα ρεπορτάζ την χαρακτήριζαν από ακροδεξιά μέχρι μεταφασίστρια, ιδεολογική απόγονο του Μουσολίνι. Έχω εξηγήσει σε προηγούμενο άρθρο αφιερωμένο στην Μελόνι τους λόγους για τους οποίους από τη δική μου την οπτική, αυτή της πολιτικής στρατηγικής και μάρκετινγκ, δεν προκύπτει πως η Μελόνι είναι ακροδεξιά. Όμως κατανοώ πως δεν έχουν όλοι την ίδια οπτική, καθένας έχει τη δική του. Οπότε είναι καλό να εξετάσουμε το πως βλέπουν την πρωθυπουργό της Ιταλίας τα εκλογικά σώματα άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εικόνα).

Όπως φαίνεται στην άνω εικόνα αυτοί που θεωρούν την πολιτική τοποθέτηση της Μελόνι και του κόμματος των Αδελφών Ιταλών* περισσότερο ως ακροδεξιά είναι οι Έλληνες και οι Γάλλοι ψηφοφόροι με 56% και 55% αντίστοιχα. Είναι οι μόνες χώρες όπου άνω του 50% των ερωτηθέντων απάντησαν πως η Μελόνι είναι ακροδεξιά.

Στη Γαλλία υπάρχει για δεκαετίες μια «αριστερή» αντίληψη των πραγμάτων σε σημαντική μερίδα του εκλογικού σώματος η οποία μπορεί να μην εκφράζεται στο χρόνο μόνο μέσα από αριστερά κόμματα, αλλά (για διαφόρους λόγους, πχ κυβερνησιμότητα) και από σοσιαλδημοκρατικά. Όμως, στη Γαλλία πλέον έχουμε άνοδο της αντισυμβατικής δεξιάς με ταυτόχρονη άνοδο και της Αριστεράς με τη μετακόμιση των ψηφοφόρων από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα προς Μελανσόν αλλά και τη ριζοσπαστικοποίηση των νέων. Έχουμε δηλαδή μια μάχη ανάμεσα στα δυο άκρα. Επίσης έχουμε φιλελεύθερους ή/και μετριοπαθείς ψηφοφόρους Μακρόν. Και αυτοί αλλά και οι αριστεροί έχουν ως εχθρό τη Λε Πεν από την οποία νοιώθουν πως απειλούνται. Θεωρώ πως ταυτίζουν την Μελόνι με τη Λε Πεν και μέσα από αυτή την εσωτερική μάχη έχουμε υψηλό ποσοστό να τη θεωρεί ακροδεξιά.

Στην Ελλάδα από την άλλη βρισκόμαστε χρονικά πίσω από τη Γαλλία. Έχουμε μια κυριαρχία της Αριστεράς για δεκαετίες (μόνο τα αριστερά κόμματα τηε Βουλής έλαβαν το άνω του 40% των ψήφων) και μόλις αρχίζει να φαίνεται μια στροφή κάποιων ομάδων του εκλογικού σώματος προς αντισυμβατικά δεξιά κόμματα (ή και ακροδεξιά). Ακόμα και το κυβερνών κόμμα της κεντροδεξιάς σε θέματα κοινωνικά είναι πολύ πιο κοντά σε κεντροαριστερούς από ότι σε δεξιούς ψηφοφόρους. Έτσι έχουμε ένα αριστερόστροφο εκλογικό σώμα, το οποίο προφανώς θα θεωρεί τη Μελόνι ακροδεξιά. Οι δυο χώρες που ακολουθούν με υψηλά ποσοστά στον χαρακτηρισμό της Μελόνι ως ακροδεξιά (Ισπανία, Πορτογαλία) έχουν και αυτές υψηλά ποσοστά ψηφοφόρων με «αριστερή αντίληψη» των πραγμάτων (το πως αυτή έρχεται μέσα από την ιστορία των χωρών, όπως και σε Ελλάδα και Γαλλία, δεν είναι σκοπός του παρόντος άρθρου να το αναλύσει αλλά έχει ενδιαφέρον).

Από την άλλη στη Γερμανία, την Αυστρία και την Πολωνία τα ποσοστά των εκλογικών σωμάτων που θεωρούν τη Μελόνι ακροδεξιά είναι κοντά στο 10%. Τεράστια διαφορά με Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία. Στις χώρα αυτές, με εξαίρεση κάποιες συγκεκριμένες περιοχές κυρίως στην Ανατολική Γερμανία, δεν υπάρχουν υψηλά ποσοστά Αριστεράς. Αλλά αυτό δεν είναι από μόνο του το πιο σημαντικό στοιχείο καθώς και εδώ σε κοινωνικά θέματα ακόμα και σημαντική μερίδα του κεντροδεξιού κόμματος της Γερμανίας είναι πιο «αριστερά» από ότι «δεξιά». Είναι ο συνδυασμός της μη ύπαρξης δυνατού αριστερού στοιχείου με την ύπαρξη πραγματικά ακροδεξιού στοιχείου. Και στις τρεις χώρες έχουμε σε υψηλά ποσοστά κόμματα τα οποία έχουν πιο δεξιές πολιτικές από τη Μελόνι. Γνωρίζοντας το αυτό ψηφοφόροι που δεν είναι «αριστεροί», βλέπουν τη διαφορά πχ της «Εναλλακτικής Γερμανίας» με τη Μελόνι και ξεχωρίζουν τη δεύτερη από την πρώτη.

Με απλά λόγια: Η πραγματικότητα στο μικρόκοσμο μιας χώρας μπορεί να απέχει πολύ από αυτήν μιας άλλης και όταν κάθεσαι με την πλάτη στον αριστερό τοίχο μιας μεγάλης αίθουσας ακόμα και αυτόν που βρίσκεται στο κέντρο ως ευρισκόμενο κοντά στον άκρα δεξιό τοίχο τον βλέπεις.

 

* καλό είναι να μετράμε ξεχωριστά τοποθέτηση ενός πολιτικού ηγέτη από αυτή του κόμματος αλλά εφόσον η συγκεκριμένη έρευνα τα έβαλε σε μια ερώτηση το λαμβάνουμε ως έχει.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα