ΑρχικήΕκλογική ΣκακιέραΕκλογές ΗΠΑ- Πού βρισκόμαστε

Εκλογές ΗΠΑ- Πού βρισκόμαστε

Οικονομία και μετανάστευση είναι τα δυο πιο σημαντικά θέματα για πολλές χώρες της Δύσης. Οι ΗΠΑ δε θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση.

Το κόστος ζωής, η κρίση διαθεσίμου εισοδήματος που βιώνουν, καθώς και οι μεγάλες μεταναστευτικές ροές στα σύνορα με το Μεξικό απασχολούν τους πολίτες των ΗΠΑ περισσότερο από κάθε άλλο θέμα. Μάλιστα τον Φεβρουάριο του 2024 σε μια έρευνα της Gallup το μεταναστευτικό πέρασε για πρώτη φορά ως κύριο θέμα που απασχολεί τους ψηφοφόρους. 

Σε αυτά τα δύο θέματα ο πρώην πρόεδρος Τραμπ προηγείται καθαρά του προέδρου Μπάιντεν. Προηγείται με 22 μονάδες διαφορά στη διαχείριση της οικονομίας και με 35% στην προστασία των συνόρων και τον περιορισμό της μετανάστευσης. Σαν να μην έφτανε αυτό ο Τραμπ προηγείται και στην ερώτηση «ποιος έχει ψυχική και σωματική  υγεία για να είναι πρόεδρος» με 23%, στην καταπολέμηση του εγκλήματος με 21% διαφορά αλλά και στην ικανότητα με 16%. Ακόμα και στην προστασία της δημοκρατίας ο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ μόλις με 2 μονάδες. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προηγείται του Τραμπ μόνο στη διαχείριση του θέματος των αμβλώσεων, με 12%, και στην προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών, με 17% διαφορά. Θέματα δηλαδή που απασχολούν και είναι σημαντικά για ένα κομμάτι της βάσης των Δημοκρατικών αλλά σίγουρα όχι θέματα που απασχολούν την πλειοψηφία των ψηφοφόρων και με τα οποία μπορείς να κερδίσεις προεδρικές εκλογές. 

Έτσι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως ο πρώην πρόεδρος βρίσκεται μπροστά όχι μόνο στο σύνολο των ψήφων με 4% (το 2016 παρότι είχε περισσότερους εκλέκτορες είχε λιγότερες ψήφους συνολικά από τη Χίλαρι Κλίντον) αλλά και σε αυτό που έχει σημασία: στις πολιτείες κλειδιά. Σε αυτές δηλαδή τις πολιτείες όπου η νίκη είναι αμφίρροπη και καθορίζει το αποτέλεσμα των εκλογών. Από τις επτά λοιπόν αμφίρροπες πολιτείες ο πρώην πρόεδρος προηγείται και στις επτά του νυν προέδρου. Στην Αριζόνα προηγείται με 5%, σε Τζόρτζια, Νεβάδα, Πενσυλβάνια με 6%, στην Βόρεια Καρολίνα με 9%, στο Ουισκόνσιν με 4% και μόνο στο Μίσιγκαν η διαφορά πέφτει στις 2 μονάδες. Μάλιστα σχεδόν σε όλες τις πολιτείες η διαφορά ανοίγει το τελευταίο διάστημα. 

Είναι εμφανές λοιπόν πως παρόλο που είναι ακόμα νωρίς, μένουν ακόμα οκτώ μήνες μέχρι τις προεδρικές εκλογές και πολλά μπορούν να συμβούν, όπως είναι αυτή τη στιγμή το εκλογικό πλαίσιο οι ελπίδες του Μπάιντεν για εκλογική επικράτηση είναι περιορισμένη. Για να υπάρξουν ελπίδες για τους Δημοκρατικούς είτε θα πρέπει το επόμενο χρονικό διάστημα είτε να αλλάξει το πλαίσιο, είτε οι συνθήκες του ήδη υπάρχοντος πλαισίου είτε ένας εκ των δύο υποψηφίων (είτε και οι δύο). Με οκτώ μήνες να απομένουν μέχρι να δούμε τι από αυτά μπορεί να συμβεί.