ΑρχικήΕκλογική ΣκακιέραΕκλογές - Τουρκία: Τι είπε η κάλπη

Εκλογές – Τουρκία: Τι είπε η κάλπη

Οι τοπικές εκλογές στην Τουρκία διεξήχθησαν και η κάλπη, όπως γίνεται πάντα, μίλησε. Η είδηση της συγκεκριμένης κάλπης δεν είναι το ότι το ΑΚΡ έχασε τους μεγάλους δήμους. Τους τρεις μεγαλύτερους δήμους τους είχε χάσει άλλωστε και το 2019.

Η κύρια είδηση είναι τριπλή: Πρώτον, το AKP έχασε έναν πολύ μεγάλο αριθμό δήμων. Από τους 39 που κέρδισε το 2019 έπεσε στους 24. Οι δήμοι που κράτησε είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό φτωχοί και αραιοκατοικημένοι. Κράτησε δηλαδή την ύπαιθρο και αυτήν όχι όλη. Το δεύτερο κομμάτι της είδησης είναι πως το CHP (Κεμαλιστές) είχε το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα από το 1977 και ότι πέρασε σε συνολικό ποσοστό ψήφων το AKP για πρώτη φορά στην εποχή Ερντογάν. Κατάφερε μάλιστα να «εισβάλει» σε κάστρα του ΑΚΡ στην περιοχή της Ανατολίας. Το τρίτο είναι η αναγέννηση του Ισλαμιστικού κόμματος του Ερμπακάν από τον γιο του. Η αιτία της ήττας Ερντογάν βασίζεται σε αρκετούς παράγοντες, οι κυριότεροι εκ των οποίων είναι οι εξής:

Πρώτον, ο νέος αρχηγός του CHP είναι σουνίτης σε αντίθεση με τον προηγούμενο (Κιλιτσντάρογλου) ο οποίος ήταν αλεβίτης. Σε μια χώρα όπου η θρησκευτικότητα παίζει έντονο ρόλο στις εκλογές, αυτό το γεγονός απελευθέρωσε μετριοπαθείς σουνίτες να ψηφίσουν το κόμμα των ρεπουμπλικάνων. Δεύτερον, το αφήγημα του Ερντογάν και του νέο-οθωμανισμού δείχνει να μην περνάει στις νέες ηλικίες. Εκεί φαίνεται να έχει πρόβλημα το AKP καθώς είχε απευθείας διαρροές προς το CHP. Εδώ κρύβεται και το βασικό ζήτημα για το AKP το οποίο είδαμε και στις προεδρικές εκλογές και πιθανότατα θα δούμε και στις επόμενες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το γεγονός πως το AKP έλαβε στους νέους 18-29 ετών το 26% των ψήφων έναντι 55% του CHP. Αντίθετα, στις ηλικίες 60+ το ΑΚΡ έλαβε το 53% των ψήφων ενώ το CHP μόλις το 19%. Τρίτον, ο υψηλότατος πληθωρισμός έχει ροκανίσει τις συντάξεις. Αυτό έχει κάνει ψηφοφόρους ΑΚΡ μεγαλύτερης ηλικίας με έντονο βαθμό θρησκευτικότητας που δε θα ψήφιζαν ποτέ το CHP να στραφούν προς το νέο Ισλαμιστικό κόμμα του γιου του Ερμπακάν. Το ίδιο έκαναν και δυσαρεστημένοι αγρότες. Επίσης, το συγκεκριμένο κόμμα επέκρινε τον Ερντογάν πως δεν έκανε όσα έπρεπε για τους Παλαιστινίους στη Γάζα και για το γεγονός πως κρατά ακόμα εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ. Τέταρτον, η ψήφος τιμωρίας των Κούρδων απέναντι στο AKP και τον Ερντογάν προσωπικά, η οποία ξεκλείδωσε δήμους για το CHP.

Το γεγονός βέβαια πως οι τοπικές εκλογές στην Τουρκία έβγαλαν αυτό το αποτέλεσμα δε σημαίνει πως έχει αλλάξει οπωσδήποτε κάτι σε επίπεδο προεδρικών εκλογών. Είναι άλλη η εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων όταν το διακύβευμα είναι διαφορετικό. Σίγουρα όμως το αποτέλεσμα της κάλπης ήταν ένα καμπανάκι για τον Ερντογάν ο οποίος και καλείται να αποκρυπτογραφήσει το μήνυμα και να προβεί στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.