ΑρχικήΕκλογική ΣκακιέραΕπιστολική ψήφος και αντιπολίτευση

Επιστολική ψήφος και αντιπολίτευση

Η επιστολική ψήφος θα έπρεπε να είναι κάτι που ενώνει και τον ελληνικό λαό αλλά και τα κόμματα στη Βουλή.

Όταν ζητάμε από τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν θα πρέπει πρώτα να βγάζουμε από το δρόμο τους όλα όσα τους εμποδίζουν να το πράξουν. Η επιστολική ψήφος κάνει αυτό ακριβώς. Διευκολύνει όποιον θέλει να ψηφίσει και για τον οποιονδήποτε λόγο δε μπορεί ή δε θέλει να βρεθεί σε εκλογικό κέντρο να πει τη γνώμη του. Πλέον στην αποχή θα βρίσκονται μόνο όσοι δε θέλουν να ψηφίσουν. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της επιστολικής ψήφου είναι το ότι θα αυξήσει τη συμμετοχή στους έλληνες του εξωτερικού. 

Παρότι είμαστε λαός που κοιτά πιο καχύποπτα τις αλλαγές από άλλους η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων ψηφοφόρων είναι υπέρ της επιστολικής ψήφου. Όχι απλά για τις ευρωεκλογές, αλλά γενικά. Όσον αφορά τη Βουλή, υπήρχε συμφωνία μεταξύ Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Πλεύσης Ελευθερίας. Μετά όμως από μια τροπολογία που διεύρυνε την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζει να άρει τη συναίνεση του στο νομοσχέδιο, θεωρώντας πως η κυβέρνηση υπονομεύει τη συναίνεση. 

Εδώ έρχονται μερικά ερωτήματα: Εάν με την ουσία της επιστολικής ψήφους συμφωνείς τότε γιατί πετάς την ευκαιρία απλά και μόνο επειδή εναντιώνεσαι σε μια τακτική κίνηση της κυβέρνησης; Γιατί κάποιος να συμφωνεί με επιστολική ψήφο σε ευρωεκλογές και όχι σε εθνικές εκλογές; Κόμμα με αρχηγό που προέρχεται από τον απόδημο ελληνισμό πως είναι δυνατόν να ψηφίσει όχι στην επιστολική ψήφο που αφορά σε σημαντικό βαθμό τους απόδημους έλληνες; Πώς θα τους εξηγήσει αυτή τη στάση στην περιοδεία που έχει προγραμματίσει; Πως συμβαδίζει η πατριωτική αριστερά με καταψήφιση της επιστολικής ψήφου για τον απόδημο ελληνισμό; Μπορεί πολύ απλά να υπερψηφίσει την ουσία και να στηλιτεύσει την τακτική της κυβέρνησης εάν τη θεωρεί υπονομευτική. 

Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, η δεύτερη προϋπόθεση που θέτει για να ψηφίσει το νομοσχέδιο δεν επιδέχεται σοβαρής κριτικής. Ζητά τροποποίηση του νομοσχεδίου για τις ευρωεκλογές ώστε εντός της χώρας να μπορούν να ψηφίζουν μόνο συγκεκριμένες κατηγορίες (φοιτητές, ανάπηροι, ηλικιωμένοι, εποχιακά εργαζόμενοι) και όχι το σύνολο των ψηφοφόρων. Καταρχάς θα πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα: Γιατί εγώ που θέλω να ψηφίσω επιστολικά και να μην πάω την Κυριακή στο εκλογικό κέντρο να μη μπορώ να το κάνω; Γιατί να μου απαγορευτεί αυτό το δικαίωμα; Ή για παράδειγμα γιατί να μη μπορεί να ψηφίσει επιστολικά κάποιος που έχει ήδη κανονίσει ταξίδι πριν την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών και δε θα βρίσκεται κοντά στο εκλογικό κέντρο την ημέρα της διεξαγωγής αυτών;  Όμως υπάρχει και ένα δεύτερο στοιχείο που κάνει όσους ακούνε το αίτημα του ΠΑΣΟΚ πραγματικά να αναρωτιούνται εάν το σκέφτηκαν πολύ πριν το βάλουν ως προϋπόθεση για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου. Η προϋπόθεση σημαίνει πως κάθε φορά με την ανακοίνωση των εκλογών θα πρέπει: να στέλονται από πολίτες που θέλουν να ψηφίσουν επιστολικά πως την ημέρα των εκλογών θα ανήκουν σε κάποια από τις αναφερόμενες από το ΠΑΣΟΚ κατηγορίες (με κάποια καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων υποθέτω). Ύστερα να εξετάζονται τα αιτήματα από μια επιτροπή, να βγαίνει η τελική λίστα, να τους στέλνονται οι φάκελοι. Όπως καταλαβαίνετε αυτό και πολύ χρόνο παίρνει και ζητήματα μπορεί να προκύψουν και αχρείαστο είναι. Αφηστε που αφήνει εκτός όσους δεν γνωρίζουν εάν θα βρίσκονται σε μια τέτοια κατηγορία μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων. 

Με λίγα λόγια: Η στάση που κρατούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στο θέμα της επιστολικής ψήφου δικαιολογεί απόλυτα τα δημοσκοπικά ποσοστά των κομμάτων τους αλλά και τα ποσοστά των αρχηγών τους στην “καταλληλότητα για πρωθυπουργός”. Απλά δεν κάνουν.