Ευρωεκλογές 2024 – Που βρισκόμαστε

18 mins read

Τον Ιούνιο του 2024 οι Ευρωπαίοι πολίτες θα κληθούν να εκλέξουν τους νέους ευρωβουλευτές και ταυτόχρονα τη νέα κατεύθυνση που θα πάρει η Ευρώπη για την επόμενη πενταετία, τουλάχιστον. Στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, αυτή του 2019, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα (ΕΡΡ) είχε λάβει 21% και 182 έδρες, οι σοσιαλδημοκράτες (S&D) ήταν με 18,5% και 154 έδρες και οι φιλελεύθεροι (τότε ALDE, τώρα Renew) τρίτοι με 13% και 108 έδρες. Ακολουθούσαν οι Πράσινοι με 11,7% (74 έδρες), οι ακροδεξιοί του ID με 10.8% (73 έδρες), οι ευρωσκεπτικιστές (ECR) (8,2% και 62 έδρες) και τέλος η αριστερά με 6,5% και 41 έδρες. 

 

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει πολλά. Η Ευρωπαϊκή οικογένεια έχασε ένα μέλος με το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρεί και επισήμως. Το Fidensz (κόμμα Όρμπαν) μαζί με τους 12 ευρωβουλευτές του αποχώρησε από το ΕΡΡ. Αρχές 2020 ήρθε ο κόβιντ και τα λοκ ντάουν. Ακολούθησε  η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πόλεμος και έπειτα η άνοδος του πληθωρισμού και η ακρίβεια. Ταυτόχρονα η μεταναστευτική κρίση συνεχίζει να χτυπά την ήπειρο και ειδικά το νότο. Όπως γίνεται κατανοητό ήταν μια δύσκολη, μη ομαλή πενταετία. Και η επόμενη φαντάζει δυσκολότερη. 

 

Το μεταναστευτικό δεν έχει λυθεί, αντίθετα εξαιτίας την κρίσης σιτηρών δείχνει να φουντώνει, χώρες που είχαν πολιτική ανοιχτών κοινωνιών αρχίζουν και παίρνουν σκληρά αντιμεταναστευτικά μέτρα καθώς οι κοινωνίες αντιδρούν, ο πληθωρισμός τροφίμων δεν κάμπτεται και τα επιτόκια δανεισμού βρίσκονται σε υψηλά πολλών ετών. Θα συνεχίσουμε να ζούμε μέσα σε πολλαπλές κρίσεις δηλαδή. Πως όμως αυτές οι κρίσεις διαμορφώνουν την πολιτική κατάσταση στις χώρες μέλη της ΕΕ; Τι λένε οι δημοσκοπήσεις; Ποιες οικογένειες κομμάτων αυξάνουν ποσοστά και ποιες βρίσκονται σε πτώση; 

 

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το ΕΡΡ βρίσκεται στις 160 έδρες, μια απώλεια δηλαδή 10 εδρών (εάν βγάλεις από την εξίσωση του 12 Ούγγρους ευρωβουλευτές που αποχώρησαν). Οι S&D φαίνεται να χάνουν 8-10 ευρωβουλευτές κι αυτοί. Μεγάλη πτώση δείχνουν να έχουν οι φιλελευθεροι οι οποίοι φαίνεται να χάνουν κοντά 20 έδρες στο ευρωκοινοβούλιο. Μαζί με αυτούς ενδεχομένως να χάσουν και την τρίτη θέση από τους ευρωσκεπτικιστές οι οποίοι φαίνεται πως θα εκλέξουν 20+ επιπλέον ευρωβουλευτές. Στο ID παρατηρείται σταθερότητα ενώ σημαντική πτώση βλέπουν και οι πράσινοι οι οποίο φαίνεται να χάνουν άνω των 20 εδρών από τις ευρωεκλογές του 2019. Η αριστερά φαίνεται να παίζει στον ίδιο αριθμό εδρών πάνω κάτω. 

 

Με λίγα λόγια οι δημοσκποπήσεις δείχνουν πως στις εκλογές του Ιουνίου 2024 θα πρέπει να αναμένουμε αύξηση όσων έχουν σκληρή ατζέντα στο μεταναστευτικό (η αύξηση ποσοστών πηγαίνει στο ECR εξ’ ολοκλήρου, όχι στο ID), πτώση όσων έχουν ατζέντα χαλαρής εποπτείας και ενσωμάτωσης και μικρή πτώση των “μεγάλων” ευρωπαϊκών οικογενειών. Προφανώς μένει να φανεί εάν αυτές οι τάσεις συνεχιστούν τους επόμενους εννέα μήνες μέχρι τις ευρωεκλογές. 

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα