ΑρχικήΕκλογική ΣκακιέραΓαλλικές εκλογές - και τώρα τι;

Γαλλικές εκλογές – και τώρα τι;

✍️ ο Απόστολος Πιστόλας

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Ήταν από τα πλέον αναμενόμενα και δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν.

Η καμπάνα των ευρωεκλογών άλλωστε δεν άφηνε περιθώρια αμφιβολιών για τη στροφή που έχει πάρει η γαλλική, και όχι μόνο, κοινωνία. Ο Μακρόν εξελέγη το 2017 ως σωτήρας όταν το παλιό σύστημα κατέρρεε. Εφτά χρόνια μετά έφτασε στο σημείο να κινδυνεύει ο ίδιος με κατάρρευση. Από εκεί που ήταν η ελπίδα του λαού τώρα μοιάζει στον περισσότερο κόσμο σαν βασιλιάς που κυβερνά περιτριγυρισμένος από μια ομάδα ελίτ, αποκομμένος από την κοινωνία. Έτσι, η δεξιά τραβάει μπροστά, η αριστερά συνασπίζεται για να σταματήσει ένα σενάριο απόλυτης αυτοδυναμίας του κόμματος Λε Πεν και το κέντρο από πρωταγωνιστής υποχωρεί σε ρόλο κομπάρσου. Από το κυρίως πιάτο γίνεται συμπλήρωμα. 

Όπως αναμενόταν επίσης οι μονοεδρικές περιφέρειες όπου θα υπάρξουν πάνω από δυο υποψήφιοι στο δεύτερο γύρο είναι κοντά στις 300, αριθμός ρεκόρ. Αμέσως μετά τα αποτελέσματα έσπευσαν πολιτικοί και από τις δυο μεριές (και από το κόμμα Μακρόν και από την αριστερά) να δηλώσουν πως οι υποψήφιοι των κομμάτων τους που ήρθαν τρίτοι στην περιφέρειά τους θα αποσυρθούν ώστε να στηριχτεί ο αντίπαλος των υποψηφίων του κόμματος Λε Πεν (σε όσες περιφέρειες έχει εκπρόσωπο στο δεύτερο γύρο). Όμως το ότι αυτό συμβαίνει σε επίπεδο ηγεσίας και πολιτικών δε σημαίνει πως θα περάσει και στους ψηφοφόρους και άρα στην κάλπη. Διότι πολύ απλά ένας φιλελεύθερος ψηφοφόρος του κέντρου είναι σχετικά εύκολο να πάει στην κάλπη να ψηφίσει έναν σοσιαλδημοκράτη (στις περιφέρειες όπου ο αντίπαλος του υποψηφίου του κόμματος Λε Πεν προέχεται από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα). Είναι όμως πολύ δυσκολότερο να ψηφίσει υποψήφιο που προέρχεται από το κόμμα Μελανσόν. Το πιο πιθανό είναι πως σε μια τέτοια περίπτωση θα μείνει σπίτι του. Επίσης, σίγουρα θα υπάρχουν και αυτοί που στον πρώτο γύρο ψήφισαν υποψήφιο του κόμματος Μακρόν ενώ στο δεύτερο θα ψηφίσουν τον υποψήφιο του κόμματος Λε Πεν. Αυτό επειδή η Λε Πεν δε φοβίζει πλέον όπως παλιά. Σίγουρα κάποιους δεν τους φοβίζει περισσότερο από ότι το ενδεχόμενο να βρεθεί ο συνασπισμός της αριστεράς στην εξουσία. 

Βέβαια, προβλέψεις για το σημαντικό, τον αριθμό των εδρών του κάθε κόμματος, είναι δύσκολο να γίνουν καθώς την Τετάρτη θα έχουμε την τελική λίστα μετά τις αποχωρήσεις υποψηφίων. Είναι άλλο σενάριο να έχουμε πολλές περιφέρειες με τρεις υποψηφίους και άλλο να έχουμε λίγες. Αφού δούμε την τελική λίστα των υποψηφίων θα γίνουν οι μετρήσεις και τη Παρασκευή θα έχουμε τα αποτελέσματα αυτών και θα γνωρίζουμε το που βρισκόμαστε. Το πιο πιθανό σενάριο με τα σημερινά δεδομένα είναι να υπάρξει αυξημένη πλειοψηφία του κόμματος Λε Πεν αλλά όχι απόλυτη πλειοψηφία. Το σενάριο που κυκλοφορεί για κυβέρνηση κόμματος Μακρόν και αριστεράς σίγουρα δεν είναι το βασικό αφού δύσκολα θα φτάσουν μαζί τις 289 έδρες. Επειδή όμως το σύστημα των εκλογών στη Γαλλία είναι τέτοιο που μπορεί να βγάλει εκπλήξεις, ας περιμένουμε μέχρι την Κυριακή για τα τελικά συμπεράσματα. Το σίγουρο είναι πως μια νίκη Λε Πεν σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη νίκη Τραμπ στις ΗΠΑ θα αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό και σε διάφορους τομείς τις κινήσεις της Ευρώπης. 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ