ΑρχικήΕκλογική ΣκακιέραΗ βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ και οι πρωθυπουργοί της

Η βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ και οι πρωθυπουργοί της

Η βασίλισσα Ελισάβετ η δεύτερη έφυγε από τη ζωή. Υπήρξε μονάρχης για 70 χρόνια και γνώρισε 15 πρωθυπουργούς του Ηνωμένου Βασιλείου με τους οποίους είχε την εβδομαδιαίο ακρόαση. Ξεκίνησε τη βασιλεία της το 1952. Πρώτος της πρωθυπουργός ήταν ο Ουίνστον Τσέρτσιλ. Ο πρωθυπουργός ενώ στην αρχή είχε ενδοιασμούς για την καταλληλότητα της νέας βασίλισσας για τη θέση καθώς περνούσε ο καιρός άρχισε να αναθεωρεί.

Η σχέση τους έφτασε σε τέτοιο επίπεδο εκτίμησης που στην κηδεία του Τσέρτσιλ η βασίλισσα έφτασε πριν την οικογένειά του σπάζοντας το πρωτόκολλο. Τη θητεία του δεύτερου πρωθυπουργού, Ίντεν, σημάδεψαν η σχέση της αδερφής της βασίλισσας Μάργκαρετ με τον Τάουνσεντ και κυρίως η κρίση του Σουέζ που οδήγησε στην πτώση του. Ο τρίτος πρωθυπουργός, ΜακΜίλλαν που ανέλαβε μετά την κρίση του Σουέζ πίστευε πως η κυβέρνησή του δε θα αντέξει έξι εβδομάδες. Τελικά άντεξε έξι χρόνια. Με τον τέταρτο πρωθυπουργό η βασίλισσα ένοιωθε πιο οικεία. Ο Σερ Ντάγκλας Χομ άλλωστε ήταν αριστοκράτης και παιδικός φίλος της μητέρας της. Η πρωθυπουργία του δεν άντεξε παρά κάτι λιγότερο από ένα χρόνο. Ο Χάρολτν Ουίλσον (πρωθυπουργός νούμερο 5 – 1964-1970 & 1974-1976) ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός των Εργατικών που συναντούσε η Ελισάβετ ως βασίλισσα. Την βοήθησε να κρατήσει επαφή με τις «κατώτερες» κοινωνικές τάξεις και έφτασε να γίνει ένας από τους αγαπημένους τους πρωθυπουργούς. Ο Έντουαρντ Χίθ, πρωθυπουργός ανάμεσα από τις δύο θητείες του Ουίλσον, θεωρείται πως ήταν ένας από τους λιγότερο συμπαθείς στη βασίλισσα πρωθυπουργούς με τον οποίο είχε δύσκολη σχέση (ίσως σε αυτό να επηρέασε το γεγονός πως είχαν διαφορετικές απόψεις για την Κοινοπολιτεία).

Ο Κάλλαγκαν (πρωθυπουργός νούμερο 7) θα ήταν ο τελευταίος πρωθυπουργός των Εργατικών μέχρι τον Τόνι Μπλέρ. Στην αρχή η σχέση τους ήταν καθαρά επίσημη, ο Καλλαγκαν δεν έλεγε σε κανέναν τι συζητούσαν στις εβδομαδιαίες συναντήσεις τους. Προς το τέλος της θητείας του η σχέση τους έγινε πιο χαλαρή και φιλική. Έπειτα ήρθε στην πρωθυπουργία η σιδηρά κυρία, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός, η Μάργκαρετ Θάτσερ. Η βασίλισσα ένιωθε πως η Θάτσερ της έκανε διάλεξη κάθε φορά, η Θάτσερ πως είχε μπλέξει με παλαιομοδίτικες θεσμικές ορθότητες. Κάθε ταξίδι στο Μπαλμόραλ το έβλεπε ως αγγαρεία (σε αντίθεση με τους άλλους πρωθυπουργούς). Όταν η Θάτσερ αναγκάστηκε σε παραίτηση τη διαδέχθηκε ο Τζόν Μέιτζορ. Κατά τη διάρκεια της θητείας του και οι δύο αντιμετώπισαν κρίσεις (ο πρωθυπουργός τον πόλεμο του Κόλπου και την οικονομία και η βασίλισσα τη διάλυση του γάμου τριών παιδιών της). Οι συναντήσεις τους ήταν οι συναντήσεις της κοινής υποστήριξης και των συμβουλών. Μετά από 20 περίπου χρόνια οι Εργατικοί ήρθαν στην εξουσία με τον Τόνι Μπλερ (πρωθυπουργός νούμερο 10). Οι τρόποι της πολιτικής του Μπλερ ήταν ξένοι προς τη βασίλισσα. Τα αυστηρά πρωτόκολλα του παλατιού ήταν ξένα προς τον Μπλερ. Παρά τα πολλά χρόνια Μπλερ στην πρωθυπουργία ποτέ οι δυο τους δεν ανέπτυξαν κάποια ιδιαίτερη σχέση. Ο ενδέκατος πρωθυπουργός της βασίλισσας ήταν ο Γκόρντον Μπράουν. Θεωρείται πως η βασίλισσα συμπαθούσε τον Μπράουν παρά τη έντονη διαφορετικότητά τους. Είδε την αποχώρησή του από τη Ντάουνιγκ Στριτ στην τηλεόραση μαζί με τη γυναίκα και τα παιδιά του Μπράουν.

Ο δωδέκατος πρωθυπουργός της, Κάμερον, γνώριζε τη βασίλισσα πριν αναλάβει την πρωθυπουργία. Πήγε στο ίδιο σχολείο με το γιο της, πρίγκηπα Έντουαρντ, και ήταν μακρινοί συγγενείς. Οι σχέσεις τους είχαν σκαμπανεβάσματα. Αντιμετώπισαν μαζί το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Σκωτίας όπου ο Κάμερον της ζήτησε να κάνει κάτι δίχως να σπάσει την πολιτική ουδετερότητα του παλατιού ώστε να μείνει η Σκωτία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η βασίλισσα παρότρυνε τους ψηφοφόρους να «σκεφτούν πολύ προσεκτικά το μέλλον». Δέκατη τρίτη πρωθυπουργός η πρώτη πρωθυπουργός του Μπρέξιτ, η Τερέζα Μέι. Η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός ανέπτυξε πολύ καλύτερη σχέση με τη βασίλισσα από την πρώτη. Παρά τα προβλήματα του Μπρέξιτ οι συζητήσεις τους πήγαιναν και προς θέματα εκτός πολιτικής. Η εκκλησία, η εξοχή, τα εγγόνια της βασίλισσας μερικά από αυτά. Προτελευταίος πρωθυπουργός της βασίλισσας ο Μπόρις Τζόνσον. Ως κλασικός Μπόρις, πριν αναλάβει την πρωθυπουργία, κατηγορήθηκε για προσπάθεια να σπάσει το πρωτόκολλο όταν ζήτησε από τη βασίλισσα να σταματήσει τις εργασίες του Βρετανικού Κοινοβουλίου πριν την προγραμματισμένη αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν ανέλαβε το ρόλο του πρωθυπουργού η σχέση τους έγινε καλύτερη. Η βασίλισσα είχε τη στήριξη του Μπόρις στο θέμα του πρίγκηπα Χάρι και του θανάτου του πρίγκηπα Φιλίππου. Τελευταία πρωθυπουργός η Λιζ Τρας. Η μόνη πρωθυπουργός που εξαιτίας των προβλημάτων υγείας της βασίλισσας τη συνάντησε το Μπαλμόραλ και όχι στο Μπακινγχαμ.

 

Από τον Τσέρτσιλ στην Τρας η βασίλισσα Ελισάβετ έζησε τη σύγχρονη ιστορία τη χώρας της έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν. Έχοντας 15 πρωθυπουργούς με διαφορετικές προσωπικότητες, αφετηρίες, φιλοδοξίες η βασίλισσα Ελισάβετ κατάφερε να αποκτήσει το σεβασμό όλων παρά τις όποιες δυσκολίες με μερικούς εξ αυτών. Εάν είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να παραδειγματιστούν οι πολιτικοί είναι το ότι έβαζε πάντα το θεσμό, το στέμμα, πάνω από όλα. Και από τον εαυτό της, και από την οικογένειά της. Για τους πολιτικούς το στέμμα είναι η χώρα. Ούτε το κόμμα, ούτε ο εαυτός τους. Στους δύσκολους καιρούς που έρχονται καλό θα ήταν να το θυμηθούν.