ΗΠΑ Ενδιάμεσες εκλογές – Οι Ρεπουμπλικάνοι έρχονται;

24 mins read

Στις 8 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ διεξάγονται οι ενδιάμεσες εκλογές. Τι είναι οι ενδιάμεσες εκλογές; Είναι οι εκλογές που διεξάγονται στο μέσο περίπου της θητείας του Αμερικανού Προέδρου και αφορούν όλες τις 435 θέσεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά και 34 θέσεις (από τις 100) της Γερουσίας.

Αυτή τη στιγμή οι Δημοκρατικοί ελέγχουν και τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 221 μέλη (απαιτούνται 218 για πλειοψηφία) και τη Γερουσία με 48 γερουσιαστές συν 2 ανεξάρτητους – ένας εκ των οποίων ο Μπέρνι Σάντερς – (σε περίπτωση 50-50 η Αντιπρόεδρος Χάρις έχει την καθοριστική ψήφο). Οι Ρεπουμπλικάνοι έχασαν τον έλεγχο της Γερουσίας το 2021 με τη διπλή νίκη των Δημοκρατικών στην πολιτεία της Georgia. Ποιες είναι όμως οι τάσεις για τις εκλογές του Νοεμβρίου;

Όσον αφορά τη Βουλή των Αντιπροσώπων όλα δείχνουν πως, με τα σημερινά δεδομένα, υπάρχουν λίγες πιθανότητες για τους Δημοκρατικούς να κρατήσουν την πλειοψηφία. Η εταιρία fivethirtyeight δίνει 80% πιθανότητα το Ρεπουμπλικανικό κόμμα να έχει από 215 μέχρι 259 εκπροσώπους. Στην πραγματικότητα, με τα σημερινά δεδομένα, οι 213 θέσεις φαίνεται να είναι κλειδωμένες υπέρ των Ρεπουμπλικάνων και να χρειάζονται ελάχιστες από τις πολλές που «παίζονται» ώστε να πάρουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στη Γερουσία (στην εικόνα μπορείτε να δείτε τις πολιτείες στις οποίες υπάρχει εκλογική μάχη) τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα, αν και εκεί υπάρχει προβάδισμα των Ρεπουμπλικάνων. Εκλογές θα διεξαχθούν σε 34 πολιτείες. Στις 33 πολιτείες για μία θέση ενώ στην Οκλαχόμα και για τις δύο θέσεις (κάθε μία από τις 50 πολιτείες εκλέγει στο σύνολο 2 γερουσιαστές). Άρα θα υπάρξει εκλογική μάχη σε σύνολο 35 από τις 100 θέσεις. Από αυτές τις 35 οι 21 είναι θέσεις που τώρα κατέχουν γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων ενώ οι 14 είναι θέσεις που κατέχουν γερουσιαστές των Δημοκρατικών.

Από τις 21 θέσεις των Ρεπουμπλικάνων απειλούνται ουσιαστικά μόνο οι 3 (North Carolina, Wisconsin, Pennsylvania). Από τις 14 θέσεις των Δημοκρατικών απειλούνται 4 (New Hampshire, Arizona, Nevada, Georgia). Μπορεί δηλαδή να διεξάγονται εκλογές σε αρκετά περισσότερες θέσεις που κατέχουν Ρεπουμπλικάνοι, όμως αυτοί οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν περισσότερες θέσεις είναι οι Δημοκρατικοί. Αυτές οι επτά πολιτείες θα μας απασχολήσουν μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου. Εάν θέλουμε να δούμε τις πιο αμφίρροπες από αυτές τότε έχουμε μία των Ρεπουμπλικάνων και (Pennsylvania) και 3 των Δημοκρατικών (Arizona, Nevada, Georgia). Οι πιθανότητες δηλαδή ναι μεν είναι πιο κοντά σε μια νίκη Ρεπουμπλικάνων αλλά δεν υπάρχει το «κόκκινο κύμα» που διαφαίνεται να δημιουργείται σε ένα βαθμό στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το ποιος θα επικρατήσει στη Γερουσία είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς σε μια επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο (Βουλή Αντιπροσώπων και Γερουσία μαζί) θα δυσκολέψει τον Πρόεδρο Μπάιντεν στο να προωθήσει τις πολιτικές που επιθυμεί. Επίσης, μια νίκη Ρεπουμπλικάνων με μεγάλη διαφορά θα ανοίξει το διάλογο στο κόμμα των Δημοκρατικών για αντικατάσταση του Προέδρου Μπάιντεν στο τέλος της τετραετίας. Επιπλέον, οι εκλογές αυτές είναι σημαντικές και για τη χώρα μας καθώς θα πρέπει να δούμε ποιος θα προεδρεύσει στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων σε περίπτωση κυριαρχίας των Ρεπουμπλικάνων (εδώ τα βλέμματά μας είναι στις εκλογές στη Florida και τον Μάρκο Ρούμπιο ο οποίος λογικά δεν θα απειληθεί στις εκλογές).

Το πλαίσιο στο οποίο βρισκόμαστε και με το οποίο φαίνεται πως προχωράμε προς τις εκλογές δεν είναι άλλο από αυτό της αγοραστικής δύναμης και της ακρίβειας. Οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να βγουν από αυτό μέσω των δικαιωμάτων, με αφορμή την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις αμβλώσεις. Αυτό, προς το παρόν, δε φαίνεται να φέρνει αποτέλεσμα, υπάρχει όμως ακόμα δρόμος μέχρι το Νοέμβριο.

 

 

Facebook Comments