ΑρχικήΕκλογική ΣκακιέραΚυβέρνηση Ντράγκι - Το πρώτο ευρωπαϊκό θύμα της κρίσης;

Κυβέρνηση Ντράγκι – Το πρώτο ευρωπαϊκό θύμα της κρίσης;

Ο σχηματισμός κυβέρνησης υπό τον Σούπερ Μάριο τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους άλλαξε το πολιτικό τοπίο στην Ιταλία.

Αυτό διότι κατάφερε να ενώσει κόμματα εντελώς διαφορετικών φιλοσοφιών και να δημιουργήσει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή (μεγαλύτερη ακόμα και από εκείνη που είχε καταφέρει ο Μόντι).

Στις εκλογές του 2018 τα 5 αστέρια είχαν λάβει το 32% των ψήφων και ήταν το μεγαλύτερο κόμμα στη Βουλή, η Λέγκα του Σαλβίνι είχε λάβει το 17,5%, το Δημοκρατικό κόμμα το 19%, το Φόρζα Ιταλια του Μπερλουσκόνι το 14% ενώ οι Φρατέλι ντ’ Ιτάλια της Μελόνι το 4,4% των ψήφων.

Το Φεβρουάριο του 2021 τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Πρώτο κόμμα ήταν η Λέγκα με 25% αλλά σε καθοδική πορεία (βρισκόταν στο 35% το 2019), δεύτερο το σταθερό Δημοκρατικό κόμμα με 20%, τα 5 αστέρια είχαν χάσει σχεδόν τους μισούς ψηφοφόρους τους, το κόμμα Μπερλουσκόνι το ίδιο και το κόμμα της Μελόνι είχε τετραπλασιάσει τα ποσοστά του (17,5%). Στην κυβέρνηση δέχθηκαν να μπουν (και να συγκυβερνήσουν με τα 5 αστέρια) η Λέγκα και το Φορζα Ιταλια. Αυτό δημιούργησε μεγάλο ενδιαφέρον καθώς Λέγκα και Φρατέλι είχαν μέχρι τότε πανομοιότυπες θέσεις και η κίνηση αυτή τους διαχώριζε. Οι κυβερνήσεις μεγάλου συνασπισμού όμως τείνουν να μην κρατούν πολύ (τουλάχιστον στην Ιταλία).

Ενάμιση χρόνο μετά τα δεδομένα είναι αρκετά διαφορετικά. Το κόμμα του 4% των εκλογών του 2018 (Φρατέλι ντ’ Ιτάλια) ηγείται πλέον στις δημοσκοπήσεις με 23%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Δημοκρατικό κόμμα με 22%. Η Λέγκα είναι στο 14%, το Φόρζα Ιτάλια σταθερό στο 7% ενώ η πτώση για τα 5 αστέρια συνεχίζεται και πλέον παλεύει να κρατηθεί σε διψήφιο ποσοστό. Αυτό, θεωρώ πως, έκανε τον Κόντε να αποφασίσει να μην υποστηρίξει το πακέτο οικονομικής βοήθειας αξίας 26 δις ευρώ χαρακτηρίζοντάς το λίγο για τις ανάγκες πολιτών και επιχειρήσεων μέσα στην κρίση της ακρίβειας. Θεωρώ πως ο πραγματικός λόγος είναι πως τα 5 αστέρια έχουν αποφασίσει να τοποθετηθούν προεκλογικά στην εκλογική αγορά «κοντά στο λαό». Να δείξουν δηλαδή πως ρίχνουν την κυβέρνηση επειδή νοιάζονται για τον κόσμο. Το εάν επιθυμούν εκλογές πριν το δύσκολο χειμώνα και στην αρχή της κίνησης Ντι Μάιο (προηγούμενος ηγέτης του κόμματος που το εγκατέλειψε λόγω της στάσης του στον πόλεμο της Ουκρανίας και δημιούργησε δική του κοινοβουλευτική ομάδα η οποία στηρίζει τον Ντράγκι) διότι πιστεύουν πως εκλογές μετά το χειμώνα θα συρρίκνωναν περισσότερο τα ποσοστά τους είναι δύσκολο να ειπωθεί καθώς και τώρα τα πράγματα είναι δύσκολα για το κόμμα. Η Λέγκα και το Φόρζα Ιτάλια άδραξαν την ευκαιρία λέγοντας πως το να συνεχιστεί η συγκυβέρνηση με τα 5 αστέρια ήταν πλέον αδύνατο (θεωρώ πως αυτοί επιθυμούν τις εκλογές πριν τον χειμώνα καθώς θέλουν να κρατήσουν τα ποσοστά τους και να έχουν περισσότερη δύναμη σε μια ενδεχόμενη δεξιά συγκυβέρνηση από όση θα είχαν εάν οι εκλογές γινόταν μετά το χειμώνα του 2022 – Λογικά ψηφοφόροι θα πήγαιναν προς Μελόνι).

Μετά την κίνηση Κόντε ο Πρωθυπουργός Ντράγκι παραιτήθηκε, η παραίτησή του δεν έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της χώρας και την Τετάρτη 20 Ιουλίου ο Ντράγκι θα βρεθεί στο κοινοβούλιο και η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει. Τα σενάρια είναι τέσσερα άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο πιθανά: α) Πρόωρες εκλογές, όπου μετά από αυτές λογικά θα δούμε συγκυβέρνηση Φρατέλι, Λέγκα και Φόρζα Ιταλια. β) Ο Ντράγκι παραιτείται οριστικά και αναλαμβάνει άλλο πρόσωπο την Πρωθυπουργία. γ) Δημιουργείται κυβέρνηση δίχως τα 5 αστέρια, δύσκολο σενάριο. δ) ο Ντράγκι τα βρίσκει με τον Κόντε και η κυβέρνηση συνεχίζει ως έχει, ίσως το λιγότερο πιθανό σενάριο. Το πιο από αυτά θα γίνει πραγματικότητα θα φανεί τις επόμενες ημέρες. Προς το παρόν παρακολουθούμε με ενδιαφέρον.