ΑρχικήΕκλογική ΣκακιέραΟ δρόμος προς την αυτοδυναμία

Ο δρόμος προς την αυτοδυναμία

✍️ ο Απόστολος Πιστόλας

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να έχει κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα, αυτό της επιτυχημένης μετατόπισης του κόμματος της ΝΔ προς νέα εκλογικά κοινά, λιγότερο συντηρητικά.

Μπορεί στα δεξιά του πλέον να μην έχει 7,37% που είχε το 2019 αλλά ένα 12%, όμως κατάφερε να το υπερκαλύψει με ψήφους από άλλα κοινά (το εάν αυτές οι ψήφοι έχουν μόνιμα ή προσωρινά χαρακτηριστικά μένει να φανεί). Το γεγονός πάντως πως η ΝΔ ξεπερνά το 40% έχοντας στα δεξιά της ένα ποσοστό άνω του 10% δείχνει και την αρχή της στροφής της κοινωνίας σε πιο συντηρητικά μονοπάτια, όπως ακριβώς συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Όπως έχουμε πει πολλές φορές, βρισκόμαστε στην εποχή της ασφάλειας.

Το νέο στοίχημα της ΝΔ για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου δεν είναι άλλο από τη διατήρηση, και γιατί όχι διεύρυνση, των ποσοστών της και μέσω αυτής η επίτευξης της αυτοδυναμίας. Μπορεί η νίκη με διαφορά άνω των 20 μονάδων να ήταν εμφατική όμως η αυτοδυναμία κάθε άλλο παρά δεδομένη μπορεί να θεωρείται. Σε αυτό το κομμάτι έχουμε δυο αντίρροπες δυνάμεις και θα φανεί το ποια θα επικρατήσει στο τέλος. Από τη μία πλευρά η πολύ μεγάλη και εκτός προβλέψεων διαφορά και η σιγουριά της πρώτης θέσης μπορεί να οδηγήσει κάποιου ψηφοφόρους που ψήφισαν ΝΔ στις 21 Μαΐου σε χαλάρωση και έτσι είτε να μην προσέλθουν στην κάλπη της 25ης Ιουνίου, είτε να προσέλθουν αλλά να ψηφίσουν κάποιο μικρότερο κόμμα στο οποίο βρίσκονται εγγύτερα ιδεολογικά.

Εδώ πατάει και το αφήγημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί παντοδυναμίας Κυριάκου Μητσοτάκη που πρέπει να αποτραπεί. Στο ίδιο αποτέλεσμα, επιστροφή ψηφοφόρων από τη ΝΔ προς άλλα κόμματα, μπορεί να οδηγήσει και η έλλειψη, πλέον, τους φόβου μιας επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα και του Γιάνη Βαρουφάκη στην κυβέρνηση της χώρας μέσω μιας κυβέρνησης ηττημένων. Από την άλλη το γεγονός ότι για την αυτοδυναμία η ΝΔ μπορεί να χρειαστεί ποσοστά κοντά στο 40% την βοηθά στην προσπάθεια να πείσει τους ψηφοφόρους της πως πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Όσο μάλιστα παίζει το σενάριο μιας επτακομματικής Βουλής, και άρα μικρότερα ποσοστά εκτός Βουλής, τόσο λιγότερο θα επιτρέπεται στους ψηφοφόρους η χαλαρή ψήφος.

Με την Πλεύση Ελευθερίας να δείχνει πως θα περάσει το όριο του 3% και το κατώφλι της Βουλής, και το Γιάνη Βαρουφάκη να μένει εκτός, τα βλέμματα στρέφονται στο κόμμα «Νίκη», την έκπληξη των εκλογών της 21ης Μαΐου. Αν και οι τάσεις των πρώτων δημοσκοπήσεων μετά τις εκλογές την δείχνουν ενισχυμένη και εντός Βουλής δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στα δεξιά της ΝΔ θα έχουμε νέους παίκτες που δε συμμετείχαν στην πρώτη κάλπη (κόμμα Εμφιετζόγλου – Μπογδάνου και κόμμα Λατινοπούλου) οι οποίοι ενδεχομένως να πάρουν ένα ποσοστό από το κόμμα «Νίκη» και να το αφήσουν εκτός Βουλής, οδηγώντας σε εξακομματική Βουλή και άρα μικρότερο ποσοστό που απαιτείται για την αυτοδυναμία. Θα πρέπει όμως να περιμένουμε τις πρώτες δημοσκοπήσεις που θα περιλαμβάνουν και αυτά τα κόμματα για να βγάλουμε συμπεράσματα.

Έτσι λοιπόν παρά τη δυναμική που έχει αναπτύξει η ΝΔ μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου η αυτοδυναμία δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Μπορεί να είναι κοντά, όμως για να την πετύχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το κόμμα του θα πρέπει να πείσουν τους ψηφοφόρους τους αλλά και όσους πολίτες επιθυμούν σταθερότητα και ηρεμία στην πολιτική ζωή της χώρας πως τίποτα δεν έχει τελειώσει. Αυτό είναι το στοίχημα της κάλπης της 25ης Ιουνίου.