Ολλανδία – Προς νέο πολιτικό σκηνικό

18 mins read
Ο Πίτερ Ομτσίχ, ένας από τους πιο δημοφιλείς συντηρητικούς πολιτικούς στην Ολλανδία

Στην Ολλανδία, μια χώρα με εκλογικό σύστημα την απλή αναλογική και εκπροσώπους από 17 κόμματα στη Βουλή, όπως όλα δείχνουν οδεύουνε προς αλλαγή πολιτικού σκηνικού μετά τα αποτελέσματα των επερχόμενων εκλογών της 22ας Νοεμβρίου.

Δεν είναι μόνο το γεγονός πως η χώρα θα έχει νέο πρωθυπουργό μετά από 13 χρόνια, αφού ο Μαρκ Ρούττε δε θα ηγηθεί του κόμματός του στις εκλογές που έρχονται. Αλλά και το ότι μετά από μια σειρά γεγονότων σε σημαντικά θέματα όπως το αγροτικό και το μεταναστευτικό οδήγησαν στη δημοσκοπική πτώση παλιών κομμάτων και στη δημιουργία και την άνοδο καινούριων. 

Αυτές οι αλλαγές μετουσιώθηκαν στις εκλογές για τη γερουσία του περασμένου Μαΐου όπου το κόμμα των αγροτών (που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2019) ήρθε πρώτο και έλαβε τις περισσότερες έδρες (16 τον αριθμό) ενώ το VVD (κόμμα Ρούττε) ήρθε δεύτερο με 10 έδρες. Λιγότερο από έξι εβδομάδες μετά τα εκλογικά αποτελέσματα τα κόμματα που αποτελούσαν την κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Ρούττε διαφώνησαν όσον αφορά την πολιτική στο μεταναστευτικό και ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. 

Εκλογές στις οποίες τρία κόμματα (VVD, D66 και CDA) θα οδηγηθούν με νέο αρχηγό, όμως οι σημαντικές κινήσεις που διαμορφώνουν το πολιτικό τοπίο είναι δύο. Η πρώτη είναι το γεγονός ότι οι πράσινοι και οι σοσιαλιστές αποφάσισαν να κατεβάσουν ενιαίο συνδυασμό στις εκλογές και μάλιστα υπό την ηγεσία ενός δημοφιλούς πολιτικού, ο οποίος έχει διατελέσει και επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, του Φρανς Τίμερμανς. Η δεύτερη κίνηση είναι η επιλογή Ομτζιγκτ να δημιουργήσει δικό του κόμμα ώστε να κατέλθει στις εκλογές. Ο Ομτζιγκτ είναι ένα πολύ δημοφιλής ευρωσκεπτικιστής, πρώην μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού CDA ο οποίος διαφώνησε με την ηγεσία μετά τις εκλογές του 2021, αποχώρησε από το κόμμα και μέχρι πρότινος ήταν ανεξάρτητος. 

Οι δημοσκοπήσεις πλέον δείχνουν πως το Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο – NSC (κόμμα Ομτζιγκτ) θα έχει τις περισσότερες θέσεις στη Βουλή (29 έδειχνε η τελευταία δημοσκόπηση). Ακολουθείται από το VVD που έχει 25 και τη συνεργασία πρασίνων-σοσιαλιστών με 24. Το κόμμα των αγροτών (ΒΒΒ) πριν ο Ομτζιγκτ ανακοινώσει πως θα είναι υποψήφιος στις εκλογές έδειχνε πως θα πάρει 24-27 έδρες. Πλέον βρίσκεται στις 13-14 έδρες καθώς πολλοί σκεπτικιστές ψηφοφόροι κινήθηκαν προς το NSC. Θα δώσει μάχη δηλαδή για την τέταρτη θέση με το εθνικιστικό PVV, το οποίο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν στις 15 έδρες. 

Στις εκλογές του 2021 το VVD είχε λάβει 34 έδρες, το D66 24 (οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν να βρίσκεται στις 7), το PVV 17, to CDA 15 (πλέον βρικεται στις 5), ενώ το κόμμα αγροτών (ΒΒΒ) μόλις 1. Όπως είναι κατανοητό, σε μια χώρα με απλή αναλογική και 16 κόμματα να εισέρχονται στη Βουλή είναι εξαιρετικά επισφαλής η όποια πρόβλεψη για το ποιος θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Το δεδομένο είναι όμως πως οι συσχετισμοί έχουν αλλάξει. 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα