«Σουηδοί Δημοκράτες» – Το καμπανάκι της Ευρώπης

21 mins read

Για όσους δεν παρακολουθούν τις εκλογές σε χώρες της Ευρώπης που δε βρίσκονται στην πρώτη γραμμή το 20,6% και η δεύτερη θέση των Σουηδών Δημοκρατών στις εκλογές της Κυριακής στη Σουηδία αποτέλεσαν ένα μικρό σοκ. Εάν κάποιος όμως κοιτάξει μέσα στη χώρα θα κατανοήσει πως το εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματος δε θα έπρεπε να εκπλήσσει.

Η Σουηδία είναι μια χώρα που η ανοιχτή πολιτική της στη μετανάστευση την οδήγησε σε εισροή εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών. Πλέον σχεδόν 50% στο Μάλμε είναι άτομα που έχουν μη Σουηδικό προφίλ. Το ίδιο ισχύει για το 36% του Γκέτεμποργκ και το 33% της Στοκχόλμης. Η είσοδος πολλών μεταναστών με μη ευρωπαϊκό προφίλ στις κοινωνίες των πόλεων της Σουηδίας οδήγησε σε γκετοποιήσεις και αύξηση της εγκληματικότητας. Η Σκανδιναβική χώρα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα όπου από την αρχή του αιώνα οι ένοπλες δολοφονίες αυξήθηκαν σημαντικά. Βρίσκεται 2.5 φορές επάνω από το μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης. Μεγάλη αύξηση παρατηρήθηκε και σε σεξουαλικά εγκλήματα, με κύριο τους βιασμούς.

Σε έρευνα που έγινε για την περίοδο 2000-2015 βρέθηκε πως το 60% των βιαστών είναι μετανάστες με τους μισούς να μην έχουν γεννηθεί στη Σουηδία. Η αύξηση της εγκληματικότητας και ο συνδυασμός με τη μετανάστευση και την μη ενσωμάτωση οδηγούν πολλούς ψηφοφόρους να τα θεωρούν από τα σημαντικότερα θέματα που θα καθορίσουν την ψήφο τους. Σε πρόσφατη έρευνα για τις βουλευτικές εκλογές της προηγούμενης Κυριακής φαίνεται πως τα τρία πιο σημαντικά θέματα για τους ψηφοφόρους είναι το σύστημα υγείας (64%), η εγκληματικότητα (54%) και η μετανάστευση και ενσωμάτωση (51%).

Όπως είναι λοιπόν αναμενόμενο τους Σουηδούς Δημοκράτες ψηφίζουν ψηφοφόροι που βλέπουν τη μετανάστευση αρνητικά. Οι κύριες ανησυχίες τους είναι η εγκληματικότητα (με την οποία συνδέεται η μετανάστευση στη χώρα όπως αναφέρθηκε πιο πάνω), η αλλαγή τρόπου ζωής και οι οικονομικές επιπτώσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτοί οι ψηφοφόροι βλέπουν διαφορετικές ομάδες μεταναστών με διαφορετικό τρόπο. Κύριος παράγοντας διαχωρισμού η «απόσταση κουλτούρας».

Οι ψηφοφόροι που βλέπουν αρνητικά τη μετανάστευση δε βρίσκονται μόνο σε περιοχές με υψηλά επίπεδα μετανάστευσης. Αρκετοί ψηφοφόροι είναι εναντίον της μετανάστευσης ανεξάρτητα από το εάν ζουν μαζί με μετανάστες ή εάν η μετανάστευση έχει υψηλά ποσοστά ή χαμηλά. Η αντίδραση στο μεταναστευτικό δηλαδή δεν είναι κάτι που μπορεί να περιοριστεί σε συγκεκριμένες περιοχές όπου οι κάτοικοι έχουν όντως πρόβλημα. Δεν είναι μόνο θέμα καθημερινότητας αλλά και θέμα αντίληψης των πραγμάτων και έτσι δε μπορεί να νικηθεί με τοπικές παρεμβάσεις.

Η αποτυχία των προηγούμενων κυβερνήσεων στην αντιμετώπιση μεταναστευτικού και εγκληματικότητας, σε συνδυασμό με την τοποθέτηση του κόμματος, είναι που οδήγησε τους Σουηδούς Δημοκράτες από το 5,7% του 2010 στο 17,5% του 2018 και στο 20,6% και τη δεύτερη θέση του 2022. Και επειδή η Σουηδία σε θέματα μετανάστευσης είναι μια φάση μπροστά από άλλες χώρες της Ευρώπης καλό είναι αυτή η άνοδος να λειτουργήσει ως καμπανάκι. Υπάρχει σοβαρή αναντιστοιχία στα θέλω των πολιτών αρκετών χωρών της ΕΕ και τις πολιτικές των κυβερνήσεων στο μεταναστευτικό. Εάν θέλουν οι κυβερνήσεις ας συνεχίσουν την ίδια πολιτική. Αλλά τουλάχιστον ας μη δείχνουν σοκαρισμένοι την επομένη των εκλογών.

 

 

 

 

Facebook Comments