ΑρχικήΕκλογική ΣκακιέραΤα κρίσιμα γεγονότα στο δρόμο προς την κάλπη

Τα κρίσιμα γεγονότα στο δρόμο προς την κάλπη

Το κύριο δεδομένο σε αυτήν την προεκλογική περίοδο είναι ένα: δεν πρέπει να λαμβάνουμε τίποτα ως δεδομένο. Πρόκειται για μια άκρως ενδιαφέρουσα εκλογική αναμέτρηση με ανατροπές, οριακή όσον αφορά τη δημιουργία κυβέρνησης μετά την κάλπη της 21ης Μάϊου. Βρισκόμαστε σε μια προεκλογική περίοδο που οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μπορεί λίγες ημέρες μετά να μπαίνουν στο συρτάρι διότι ένα γεγονός θα έχει αλλάξει τα δεδομένα όχι πολύ, αλλά αρκετά για να δημιουργήσει ερωτήματα για τις ισορροπίες στην εκλογική αγορά. Στο δρόμο για τις κάλπες, αυτόν τον ένα μήνα που απομένει, δύο είναι τα προγραμματισμένα γεγονότα που θα συμβούν και μπορούν να επηρεάσουν αυτές τις ισορροπίες, χωρίς σαφώς να αποκλείουμε να υπάρχουν και έκτακτα συμβάντα. 

 

Το πρώτο χρονικά είναι η δικαστική απόφαση για το κόμμα Κασιδιάρη. Το εάν θα συμμετάσχει στις εκλογές (με οποιοδήποτε τρόπο) θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα αυτό να λαμβάνει, με αναγωγή, περίπου το 5% των ψήφων. Η συμμετοχή του θα σημαίνει κατά πάσα πιθανότητα και την είσοδό του στη Βουλή. Αυτό θα δυσχεραίνει την προσπάθεια για την εύρεση των 151 βουλευτών για μια “κυβέρνηση ηττημένων” αφού θα μειώσει το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής και άρα ΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚΜεΡΑ25 θα χρειάζονται υψηλότερο ποσοστό για να φτάσουν στον αριθμό βουλευτών που χρειάζονται. Αυτό είναι πολύ πιθανόν να σημαίνει δεύτερες κάλπες αλλά ταυτόχρονα και κάψιμο του σεναρίου της αυτοδυναμίας (λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι το κόμμα Κασιδιάρη θα περάσει το όριο του 3% και στις δεύτερες εκλογές). Επίσης, μια κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές θα αποτελέσει μεγάλη επικοινωνιακή ήττα για την κυβέρνηση που προσπάθησε να απαγορεύσει την κάθοδό του. Το εάν και πόσο θα επηρεάσει άμεσα τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος μένει να φανεί. 

 

Στο σενάριο που απαγορευτεί στο κόμμα Κασιδιάρη να είναι υποψήφιο στις εκλογές το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι ψηφοφόροι του. Σίγουρα θα τριχομοτηθούν. Ένα κομμάτι, αυτοί που ψηφίζουν κυρίως για τον ίδιο τον Κασιδιάρη επειδή τον πιστεύουν ως ηγέτη και τον θεωρούν αναντικατάστατο, θα απέχουν. Ένα άλλο κομμάτι θα ψηφίσει κόμμα στα δεξιά της ΝΔ (πχ Πατριωτική Ένωση ή Εθνική Δημιουργία) και ένα τρίτο, κυρίως αυτοί που βλέπουν το πολιτικό σκηνικό ως σύστημα αντισύστημα δίχως να παίζει ρόλο το δίπολο δεξιά-αριστερά στη σκέψη τους, θα ψηφίσει αντισυστημικά κόμματα της αριστεράς (πχ ΜεΡΑ25 ή Ανταρσυα). Αυτό το κομμάτι μπορεί να ενισχυθεί από μια ψήφο προς ΣΥΡΙΖΑ ή ΜεΡΑ25 από αυτούς που θα θέλουν να “τιμωρήσουν” τη ΝΔ διότι ως κυβέρνηση οδήγησε στην απαγόρευση της υποψηφιότητας κόμματος Κασιδιάρη. Όπως φαίνεται αυτό το σενάριο αυξάνει τα ποσοστά των κομμάτων εκτός Βουλής, αυξάνει έστω και λίγο τα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ & ΜεΡΑ25 και μειώνει το ποσοστό, έστω και λίγο, που απαιτείται για τη δημιουργία κυβέρνησης “ηττημένων”. Τα ποσοστά του κάθε κομματιού εκ των τριών από το τριχοτομημένο “εκλογικό κοινό Κασιδιάρη” θα κρίνουν εάν αυτό το “λίγο” θα είναι αρκετό. Εάν δεν είναι, τότε σε δεύτερες κάλπες που θα προκύψουν η ΝΔ θα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση. 

 

Το δεύτερο προγραμματισμένο γεγονός που μπορεί να επηρεάσει το εκλογικό σώμα και άρα το αποτέλεσμα της κάλπης είναι το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία και τα όσα ενδεχομένως συμβούν μεταξύ 14 και 21 Μαϊου στη γείτονα χώρα. Το εάν και πως θα επηρεάσουν δεν το γνωρίζει κανείς. Εάν η Τουρκία φανεί πως οδηγείται σε αστάθια πάντως δεν αποκλείεται να δούμε ένα φαινόμενο “rally round the flag” δηλαδή μια συσπείρωση στον αρχηγό. Ένα τέτοιο σενάριο θα ευνοήσει προφανώς το κυβερνών κόμμα.  

 

Το ότι αυτά τα δύο γεγονότα θα συμβούν πολύ κοντά στις εκλογές και είτε στα όρια είτε μέσα στην περίοδο απαγόρευσης της δημοσίευσης δημοσκοπήσεων δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο μυστήριο για το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαϊου και τις ισορροπίες που θα προκύψουν από αυτό, καθώς σχεδόν όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Το σίγουρο είναι πως μέχρι τότε, αλλά υποθέτω και μετά από αυτές, δε θα πλήξουμε.