ΑρχικήΕκλογική ΣκακιέραΤραμπ - Μπάιντεν ή μάχη δύο κόσμων;

Τραμπ – Μπάιντεν ή μάχη δύο κόσμων;

Στις ΗΠΑ αν και το 2024 έχει κάνει περισσότερους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών να βλέπουν αισιόδοξα την πορεία της οικονομίας της χώρας (44% από 31% στις αρχές του 2023) τα δεδομένα είναι ακόμα αρνητικά για τον πρόεδρο Μπάιντεν όσον αφορά την επανεκλογή του.

Η αξιολόγηση της οικονομίας από τους πολίτες είναι ακόμα αρκετά χαμηλότερη από την περίοδο πριν την πανδημία. Τον Ιανουάριο του 2020 το 57% των Αμερικανών είχε θετική εικόνα για την οικονομία. Επίσης, ακρίβεια εξακολουθεί να είναι το κύριο θέμα που απασχολεί τους πολίτες, με τις τιμές των τροφίμων και των σπιτιών να ανησυχούν περισσότερο πλέον από ότι η τιμή της ενέργειας, η οποία ήταν υψηλά ως ανησυχία τον Ιανουάριο του 2023. Με αυτά τα δεδομένα, μόλις το 33% των πολιτών βλέπει θετικά την επίδοση του προέδρου Μπάιντεν, με 65% να τον αξιολογεί αρνητικά. Το 55% θεωρεί πως θα είναι ένας αποτυχημένος πρόεδρος και μόλις το 23% πως θα είναι επιτυχημένος. Το ποσοστό που θεωρεί πως θα είναι αποτυχημένος έχει υπερδιπλασιαστεί από τον Ιανουάριο του 2021 (26%). 

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που υπολείπεται του Tραμπ και σε ποσοστά παναμερικανικά (48% – 44.5%) αλλά το κυριότερο, καθώς αυτό μετράει στο τέλος, βρίσκεται πίσω σχεδόν σε όλες τις πολιτείες κλειδιά και μάλιστα με μεγάλη διαφορά σε κάποιες. Αυτό απέναντι σε έναν Τραμπ ο οποίος έχει καταφέρει αυτό που λίγοι μπορούν: Αντί να είναι αυτός που θα κάνει μετατόπιση για να καλύψει μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς, κατάφερε μέσα στα χρόνια να ριζοσπαστικοποιήσει πολίτες και να τους φέρει προς το μέρος του. Είναι πλέον κυρίαρχος στο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων (σε μία τάξη ποσοστών 70%-30% απέναντι στος μετριοπαθείς) με τους τελευταίους να μην έχουν τη δύναμη να κάνουν τίποτα πλέον καθώς όλο και περισσότεροι “φιλούν το δαχτυλίδι” του Τραμπ. Χαρακτηριστικό είναι το ότι ουσιαστικά καθάρισε τη μάχη για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών πριν καν αυτή αρχίσει. 

Έτσι έχει ανοίξει μια συζήτηση στους Δημοκρατικούς για την αντικατάσταση του Μπάιντεν (να τον πείσουν δηλαδή να μην είναι ξανά υποψήφιος – κάτι που θεωρούταν δεδομένο μέχρι και τις ενδιάμεσες εκλογές). Διάφορα ονόματα ακούστηκαν αλλά αυτό το οποίο κυριαρχεί πλέον σε ένα τέτοιο σενάριο είναι η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ, η Μισέλ Ομπάμα. Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, θεωρείται δύσκολο να πειστεί ο Μπάιντεν, θα αλλάξει σαφώς τα δεδομένα αφού η Ομπάμα δε θα κουβαλάει τη θητεία Μπάιντεν στην πλάτη αλλά και θα έχει δίπλα της τον επικοινωνιακά χαρισματικό πρώην πρόεδρο Μπαράκ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο προφανώς και η μάχη θα είναι πιο δυνατή, όχι μόνο εκλογικά αλλά και πολιτικά. Θα συγκρουστούν δυο διαφορετικοί κόσμοι. Οι εκπρόσωποι των δυο διαφορετικών πολιτισμών στις ΗΠΑ, όπως έχουν διαμορφωθεί. Πρίν φτάσουμε όμως εκεί (και εάν φτάσουμε θα πούμες πολλά περισσότερα) ας αναμένουμε την απόφαση του Τζο Μπάιντεν (ο οποίος δεν έχει κανένα λόγο να παραμερίσει). Όσο αργεί να την λάβει, τόσο λιγοστεύει ο χρόνος για την καμπάνια της Ομπάμα ενώ την ίδια ώρα ο Τραμπ θα κινείται ανενόχλητος.