ΑρχικήΕπικαιρότηταΠροστατεύει το Johnson & Johnson από τη μετάλλαξη Δέλτα; Η εκτίμηση Μόσιαλου

Προστατεύει το Johnson & Johnson από τη μετάλλαξη Δέλτα; Η εκτίμηση Μόσιαλου

Τα κλινικά εργαστηριακά δεδομένα των τριών εμβολίων (Pfizerm AstraZeneca και Moderna) αναφέρει με ανάρτησή του στα social media o καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος.
Όπως τονίζει και τα τρία αυτά εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά και απέναντι στην παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού ενώ για το εμβόλιο της Johnson and Johnson, είπε πως είναι λογικό να υπάρχουν ανησυχίες για το αν τους προστατεύει το εμβόλιο από τη μετάλλαξη Δέλτα.
Αναλυτικά η ανάρτηση του κυρίου Μόσιαλου:

Πλέον έχουμε τεκμηρίωση από κλινικά η εργαστηριακά δεδομένα ότι τα τρία εμβόλια Pfizer, AstraZeneca (ΑΖ) και Moderna είναι πολύ αποτελεσματικά και απέναντι στην παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού. Είναι λοιπόν κατανοητό να ‘ανησυχούν’ όσοι έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson and Johnson (J&J) για το αν τους προστατεύει το εμβόλιο από τη μετάλλαξη Δέλτα.

Όπως αναφέρω εδώ και μήνες, το εμβόλιο της J&J χρησιμοποιεί μια παρόμοια πλατφόρμα, είναι ας το πούμε ‘αδελφάκι’ της ΑΖ. Άρα αναμένουμε εξαιρετικά αποτελέσματα και για αυτό το εμβόλιο έναντι στη μετάλλαξη Δέλτα. Όπως είδαμε και για την αντιστοιχία στο άλλο ‘σόι’ των εμβολίων, τα αδερφάκια Pfizer και Moderna.
Τι άλλο γνωρίζουμε όμως;
Ένα δημοσίευμα του Reuters, που δεν βασίστηκε σε καμία έρευνα αλλά σε γνώμες ορισμένων επιστημόνων, επισήμανε ότι όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο της J&J θα χρειαστούν και δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο. Αλλά δεν γνωρίζουμε πραγματικα αν θα χρειαστεί και δεύτερη δόση. Κουβέντα να γίνεται όμως.
Επίσης, εχθές ο γενικός αρχίατρος των ΗΠΑ αποκάλεσε το εμβόλιο της J&J ξαδελφάκι της ΑΖ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι εξαιρετικό όσον αφορά την αντιμετώπιση της μεταλλαξης Δέλτα.
Γιατί το αναφέρω;
Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμα δώσει άδεια κυκλοφορίας στο εμβόλιο της ΑΖ. Χρησιμοποιούν το δικό τους αδελφάκι/ξαδελφάκι -πείτε το όπως θέλετε- της J&J.
Αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουν το ΑΖ ως σημείο αναφοράς για να καθησυχάσουν τον κόσμο. Τονίζουν το πόσο αποτελεσματικό είναι το ΑΖ ξαδελφάκι, για να δείξουν πως θα είναι και το δικό τους.
Στην ουσία οι διάφορες των δύο εμβολίων είναι αμελητέες σε όλα τα επίπεδα συμπεριλαμβανομένων και των παρενεργειών. Αλλά το ένα είναι ‘καλό’ και το άλλο ‘κακό’.
Αλλά μη έχοντας τεκμηρίωση για το καλό (J&J) ξαδελφάκι, ξαφνικά το ‘απολωλό’, το ‘κακό’ ξαδελφάκι ΑΖ από το χωριό της Οξφόρδης, γίνεται το εξαιρετικό ξαδελφάκι.
Όχι απλά καλό, αλλά σημείο αναφοράς για μια επίσημη πηγή ενημέρωσης.

Ας περιμένουμε λίγο ακόμα, γιατί το σόι από την Αγγλία (τις επόμενες εβδομάδες που θα γνωστοποιηθούν τα βρετανικά δεδομένα) θα μας πει στα σίγουρα για την αποτελεσματικότητα του J&J απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα στην Αγγλία».